RadioVisie

  • .
    .

Radio Caroline knalt met sterkere AM-zender

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radio Caroline is sinds gisteravond laat op de middengolf (648 kHz) overgeschakeld op haar nieuwe sterkere zender. De vele lovende ontvangstberichten uit grote delen van Europa, tot Duitsland en Spanje, spreken boekdelen.

In augustus raakte bekend dat Ofcom, de Britse telecom- en mediaregulator, toestemming had gegeven aan Radio Caroline om het vermogen van de 648 kHz vanuit Orfordness flink op te drijven. In september lekte uit dat de Caroline-organisatie een tweedehandszender – een oerdegelijke Harris DX25u van 25 kW – wist aan te schaffen. De installatie zelf zou pas voor het einde van het jaar zijn.

Radio Caroline’s nieuwe Harris zender (Copyright: Ray Clark)

Het toegestane vermogen is zeker geen 25 kW, maar je bent nu eenmaal beter af met een zender die niet de hele tijd tegen de grenzen van zijn mogelijkheden moet draaien. Afhankelijk van de bronnen zou het door Ofcom toegestane vermogen tussen de 4 en de 10 kW ERP bedragen. Gelet op het vermogensverlies door de zeer lange kabel tussen zender en antenne en de – typisch voor AM – weinig efficiënte antennes, zal het uitgestuurde vermogen op de zender zelf wellicht hoger liggen.

In elk geval is de ontvangst en de kwaliteit van het signaal sinds gisteren ook in heel België en Nederland zonder meer uitstekend te noemen, zelfs in de steden, waar de middengolf doorgaans veel meer last heeft van elektromagnetische storingen dan op het platteland. Ook ’s nachts lijkt er veel minder fading vanwege de interferentie met de sterke zender vanuit Slovenië op 648 kHz.

Verschillende KiWi WebSDR’s in het noorden en het westen van Duitsland pikken het signaal probleemloos op en in de grootste Facebook-fangroep van Caroline postte iemand een filmpje uit Galicië, in het noordwesten van Spanje.

Ook op het Britse eiland regent het positieve meldingen, zelfs tot in het Schotse Glasgow. Wellicht zal de ontvangstkwaliteit na nieuwjaar nog verbeteren, want eind dit jaar gaat de sterke middengolfzender (750 kW) van de Tsjechische openbare omroep op de aangrenzende 639 kHz definitief uit de ether.

Update 17 uur

Peter Moore zette deze namiddag op de Caroline-website een bericht online, samen met een formuliertje om ontvangstrapporten door te sturen. Volgens Moore werd de nieuwe zender eerst uitgebreid gereviseerd en omgebouwd. 

“Dit was een lange, kostbare en arbeidsintensieve taak. Daarna werd de Harris DX25 naar Orfordness verscheept en afgeleverd met een landingsvaartuig. Het personeel van Cobra Mist was bijzonder behulpzaam. Onze onbezongen helden, die in moeilijke omstandigheden moesten werken, waren Howard Beer, Alan Beech en Steve Bradley. Nu is de nieuwe zender in gebruik en hij bestrijkt, naar we hopen, een veel groter gebied dan voorheen, om opnieuw contact te maken met meer van onze luisteraars uit het verleden.”


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Radio Caroline

Inschrijven
Abonneren op
guest

29 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marcel
Marcel
10 januari 2022 - 10:59 10:59

Ontvangst in Lichtenvoorde in de Achterhoek Oost Nederland prima op de draagbare radio met een kleine loop-antenne van Tecsun naast de draagbare radio .signaal varieert van 30 tot soms 47 db,maar het signaal is constant en goed naar te luisteren.Groeten,Marcel

kees
kees
18 februari 2022 - 22:53 22:53
Antwoord aan  Marcel

Marcel en anderen hoe ervaren jullie het geluid van Radio Caroline 648 khz? tijdens de dag? Hopelijk minstens zo goed als met hun vorige de Nautel. Hopelijk ook beter als in december 2021. Ik denk dat het geluid beter is maar twijfel daar over ook.

Ludo
Ludo
28 november 2021 - 09:43 09:43

Merkelijk een hele verbetering hier in Heist op den Berg, zowel in de wagen als op de gewone draagbare radio. Ein-de-lijk zonder veel storingen luisteren. AM is nog niet dood.

Kees
Kees
29 november 2021 - 11:45 11:45
Antwoord aan  Ludo

Kees

Waar ik benieuwd naar ben is hoe radio Caroline overdag doorkomt in
In het oosten van Nederland en België. Met die 1 kw was Caroline overdag met een auto radio in de omgeving van b.v. Maastricht nauwelijks te ontvangen. Ik zelf woon in Nederland net boven Antwerpen Nu nog publiciteit. Een goede krantenkop zou kunnen zijn: Voormalig zeezender Caroline houd middengolf in ere. Iemand nog een beter idee voor een kop? Ik verneem het graag.

eric
eric
7 december 2021 - 15:06 15:06
Antwoord aan  Kees

Radio Caroline is back ON 648 AM

kees
kees
30 november 2021 - 22:45 22:45
Antwoord aan  Ludo

Murskival / Caroline
Hier in Bergen op zoom is radio Murskival bij duisternis vaak nog zacht te horen tijdens spraak van een Caroline deejay. Tijdens de muziek geen probleem. Voorheen regelmatig ook storing door de muziek heen. Er is dus wel vooruitgang Ik gebruik een richtantenne maar omdat we hier ongeveer tussen die twee zenders inzitten helpt dat niet. Hoeveel last heeft u of andere lezers nog van die Sloveense zender?

Marc
Marc
27 november 2021 - 22:51 22:51

Zo raken de golven van Caroline de kusten van Frankrijk ….

Caroline-10kmschaal-kustregio.png
Marc
Marc
27 november 2021 - 22:47 22:47

Ooit maakte ik 2 mooie kaartjes, eerst de 100km cirkels rond de zender, en nadien, omdat ik soms de zee nabij Gravelines bezoek waar oa Caroline dichtst van zit … ook een 10km kaart rondom de zender van Caroline. Als we vroeger een denkbeeldig bereik hadden van 150km met goed signaal (tot aan mijn deur), dan zou dat nu zowat anderhalf keer, dus 225km zijn? (Van 1 naar 8kw zou een verdubbeling van de straal zijn, maar daar zijn we niet, naar het schijnt …)

Caroline-100kmschaal.png
Kees
Kees
29 november 2021 - 22:25 22:25
Antwoord aan  Marc

Hallo Marc,
Mooi die cirkels, maar de praktijk is anders. Als ik die zou volgen dan zou de ontvangst in een onbewoond plek bij Parijs ongeveer net zo goed zijn als als in een polder bij Groningen. Over water gaat een signaal een stuk verder dan over land, dus in Franrijk rijkt het signaal minder ver.

jaques
jaques
27 november 2021 - 22:05 22:05

Als je naar een van de fotos kijkt op Caroline hun website, staat de knop van de Harris DX 25U op “high power” , en de meest linkse meter is de output power, dus als hij op +- een derde van de schaal staat zal je al snel een kleine 10kw output power hebben. Tenzij deze meter op reflected power staat, maar dit is moeilijk af te lezen op de foto’s.

Laatst bewerkt 1 jaar geleden door jaques
Jan D.M.
Jan D.M.
26 november 2021 - 21:28 21:28

De ontvangst in de wagen was in Oost-Vlaanderen al goed overdag… maar nu nog beter !

Kumulus
Kumulus
19 februari 2022 - 12:08 12:08
Antwoord aan  Jan D.M.

Sinds Caroline een andere zender heeft, is de ontvangst in het Waasland sterk verbetert. De ontvangst in de auto gaat meestal gepaard met gekraak, maar dat stoort mij niet, want ik heb enkel een paar maal geluisterd uit interesse wegens zeezendernostalgie. Maar de boem-boem muziek van de nieuwe Caroline spreekt mij al senior niet echt aan.

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
26 november 2021 - 16:28 16:28

Luisterde vandaag (26/11) rond 16 uur met een oude lampenradio uit de fifties-SBR
en inderdaad het geluid komt beter over, van die Tsjechische zender nauwelijks
storingen, maar wat verderop de schaal een sterke Italiaanse zender .
Als eind dit jaar die 750 KW sterke zender gaat verdwijnen op 639 KHZ, kan dat alléén
maar ten goede komen aan Radio Caroline !

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
26 november 2021 - 16:20 16:20

Zeer goeie ontvangst van Caroline nu in de streek van Aalst !

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
26 november 2021 - 16:04 16:04

Volgens fmscan.org zou er worden uitgezonden met een vermogen van 4 KW.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
4 december 2021 - 13:49 13:49
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Voor de DX-ers onder ons Caroline spreekt van 4 kW uitgestraald vermogen op antenne. Je kan nog steeds een ontvangst rapport naar hen opsturen door naar hun frontpage te surfen en het ontvangstformulier in te vullen. Ontvangstkwaliteit in de wagen is overigens vrij goed te noemen in het Aalsterse. Ze zijn er tevens van bewust dat veel moderne apparaten in onze huidige woningen het signaal negatief beïnvloedt. Maar nog verder opvoeren van hun zendvermogen voor zover het mag resulteert uiteraard in hogere energiekosten.

kees
kees
4 december 2021 - 18:08 18:08
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Ja, op hun side staat inderdaad vier kilowatt. Gezien de ontvangst
hier in bergen op zoom had ik niet veel meer verwacht. Wat me niet duidelijk is is het volgende: Op de Caroline side heeft men het ook over de reserve antenne die men gebruikt. Wil dit zeggen dat Caroline ook van antenne verandert is? Zo ja, waarom weer een kleinere antenne?
Kan u of iemand anders me daar meer duidelijkheid over geven?

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
4 december 2021 - 22:17 22:17
Antwoord aan  kees

Kees, je hebt dat heel goed opgemerkt. Voor zover ik me kan herinneren hadden ze inderdaad vroeger al eens geswitcht met hun vorige zender naar een hogere zendmast. Ik ken het terrein niet maar ik dacht dat de BBC vroeger gebruikt maakte van meerdere masten. Om het kort te houden ik blijf het antwoord schuldig en had het ook wel graag geweten.

kees
kees
5 december 2021 - 08:28 08:28
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Joop, een nieuw radio Caroline raadsel dus. Tot voor kort met hoeveel KW men uitzend en nu een andere zendmast of toch niet. In 2019 zijn ze bij Caroline naar een hogere zendmast gegaan op het zelfde terrein. Ik meen me te herinneren dat men daarvoor op een reserve mast zat. Zo ja, waarom weer die kleinere mast is de hamvraag. We komen daar we achter.

GLokhoff
GLokhoff
6 december 2021 - 16:41 16:41
Antwoord aan  kees

De hogere mast maakt deel uit van de richtantenne die voor de BBC worldservice werd gebruikt. Kan zijn dat met passieve masten er nog een ongewenst richteffect resulteerde, van het Engelse vasteland af. De reserveantenne is rondstralend, dus dan beter om ook in het UK te beluisteren te zijn.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
7 december 2021 - 09:11 09:11
Antwoord aan  GLokhoff

GLokhoff, jouw uitleg zou kunnen kloppen want de BBC World Service zond met heel zwaar vermogen en met meerdere gerichte antennes Oostwaarts uit. Hier in België was het ontvangst zo sterk op 648 dat de speakers er bijna uit knalden bij wijze van spreken. Technisch kunnen deze afgestemde antennes elkaar onderling beïnvloeden zelfs zonder gekoppeld te zijn maar dit is voer voor zendamateurs.

kees
kees
7 december 2021 - 10:58 10:58
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Klopt, de BBC zond eertijds met de grote 350ft mast gericht uit naar het continent. De kleine reserve mast was en is een rondstraler. In 2017 is radio Caroline daar op begonnen.
Ergens in 2020 is Caroline overgestapt naar de grote mast.
Natuurlijk eerst om te laten bouwen. (donatie) Voor de gegevens kijk op de Caroline side: Rechts boven onder more items op news klikken (veel oud nieuws) Daar onder vind je nog het nieuws van de overgang naar een hogere 350ft mast.(met foto’s er bij) Kijk daarna onder het kopje Power ìncrease. Daar heeft men het over de omni-direchtionele reserve antenne. Waarom is men terug gegaan naar de reserve antenne?

kees
kees
7 december 2021 - 15:57 15:57
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Mogelijk heeft men dus een fout gemaakt bij Caroline door te denken dat dat gaat werken een rondstraal antenne in een opstelling die bedoeld was om één richting uit te zenden (BBC) Dus mogelijk is men al lang voor de overschakeling naar 4 KW weer overgegaan naar de kleinere reserve antenne. Wij als luisteraars hebben dat dan niet opgemerkt.

kees
kees
16 december 2021 - 21:16 21:16
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Radio Caroline zend al enkele weken uit met meer vermogen. Helaas heb ik daar niets over kunnen horen of lezen in de Nederlandse media. In Vlaanderen? In 2017 toen men een permanente zendvergunning had gekregen voor de 648 is er een persbericht naar o.a. de Nederlandse media verstuurd heb ik vernomen. Dit na navraag begin dit jaar en waarschijnlijk is er ook nu een persbericht verzonden. Jammer, veel mensen denken dat radio Caroline al erg lang niet meer bestaat. Ik zelf kwam pas begin dit jaar er toevallig achter dat Caroline niet was maar is!

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
26 november 2021 - 15:59 15:59

In de omgeving van Aalst vrij goed te ontvangen met een gewone radio-ontvanger. Eėn van de weinige stations die nog overdag op de middengolf te beluisteren zijn in Vlaanderen.

Ricky
Ricky
5 december 2021 - 16:13 16:13
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Sinds september heeft mijn autoradio me in de steek gelaten op AM.
Mijn auto is maar 5j oud. FM en al de rest werkt prima. Opeens was het gedaan met luisteren naar Radio Caroline op de AM. Eerst dacht ik dat het signaal verdwenen was door een storing, maar bij het scannen op de schaal, bleef ieder station weg. Bij het onderhoud in november, vroeg ik om eens te onderzoeken, maar ze vonden niets abnormaal. Ze vroegen, waarom nog naar AM luisteren? Zendt men nog uit op deze frequentie? Ja, zelfs op een onnozel portatiefje komen ze goed binnen. In Kortrijk dan wel.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
6 december 2021 - 11:10 11:10
Antwoord aan  Ricky

De technologie heeft in de jaren een metamorfose ondergaan. Volgens mij is het vooral de nostalgische historische waarde waarom er een beperkt aantal (oudere) luisteraars afstemmen op dit medium. Radio Mi Amigo Internationaal zendt bvb. vanuit Duitsland uit op de Korte Golf. Ik stel vast dat bij RMI de meeste reacties uit het verre buitenland komen van zend- en of ontvangstamateurs (Dxers). Het zijn dus vooral hobbyisten of mensen die de zeezenders een warm hart toedragen die afstemmen op deze storingsgevoelige AM

kees
kees
6 december 2021 - 17:07 17:07
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Dat is zo, nostalgie speelt een belangrijke rol, Je ziet het ook terug bij de muziekdragers (LP) of de muziekapparaten b.v. Het is eigenlijk vintage radio. Ik luister bijna alleen online naar Caroline, een goed geluid vind ik belangrijker dan wat nostalgie. Heb een bericht naar radio Caroline gestuurd met de vraag of men nog steeds de 350 ft mast gebruikt. Daar is wat verwarring door ontstaan door eerdere berichtgeving op hun side. Ben benieuwd.

Don`t copy text!
29
0
Deel hier gerust uw gedachtenx