Radio Caroline gestart met tests op 648 AM

De legendarische Radio Caroline is vandaag onverwacht gestart met testuitzendingen via 648 kHz en dat is leuk nieuws voor de (overlevende) fans van AM en offshore. Zoals bekend kreeg Caroline in mei een zendvergunning van de Britse mediaregulator Ofcom als een «community radio» voor de regio Suffolk en North-Essex. De voormalige zeezender was al zeven jaar in stilte bezig met een procedure om een AM-vergunning te krijgen.

Sindsdien bleef het echter vrij stil vanuit de Caroline-organisatie. Achter de schermen viel te horen dat er problemen waren met de geplande zendersite. Eerder maakte Ofcom bekend dat Caroline de 648 kHz mag gebruiken, met een vermogen van 1 kW. Dat is de voormalige AM-frequentie van de BBC World Service. In principe moet dat wel voldoende zijn om ook in een flink deel van Vlaanderen en zuid-Nederland het station te kunnen beluisteren. Hoe de kwaliteit ’s avonds en ’s nacht wordt, is nog af te wachten, want de 648 wordt ook gebruikt door Radio Murski Val in Slovenië, met een 10 kW-zender.

De zendersite bevindt zich volgens Britse radiosmurfen in Orfordness, van waar destijds ook de BBC World Service opereerde. De uitzendlocatie zou garant kunnen staan voor een zeer degelijke ontvangst in de Lage Landen. Die site bevindt zich immers vlakbij de kust, ten noorden van Felixtowe. De zendersite werd in 1997 geprivatiseerd en is sinds 2015 eigendom van Cobra Mist Ltd. Caroline maakt nu gebruik van de voormalige reservemast voor de 648 kHz. Officieel was de zendlocatie toegewezen voor Stonham Aspal, dat zo’n 30 km meer landinwaarts ligt, maar blijkbaar heeft Ofcom de afwijking uiteindelijk toch goedgekeurd.

Het nieuws over de onaangekondigde start van de testuitzendingen, de eerste uren met niets anders dan Ray Charles’ «Georgia On My Mind», ging vanaf de middag meteen als een lopend vuurtje rond bij de Britse radiofielen.

Uit hun veelal lovende luisterrapporten blijkt dat geluid en ontvangst erg goed zijn tot in Londen, Kent en Manchester. Ook op verschillende zogenaamde Websdr’s – websites op allerlei plaatsen die o.m. de lokale AM-ontvangst weergeven – komt het signaal duidelijk door. Zelfs een sdr in Ierland pikt het signaal op. Ook in Vlaanderen wordt het signaal volgens de eerste berichten tot Brussel en zelfs Limburg vrij goed ontvangen.

Tussen de muziek wordt opgeroepen om luisterrapporten in te sturen via de website van Caroline. De reguliere programma’s worden aangekondigd voor “de komende dagen”. Het zou wel de bedoeling zijn dat de programma’s vanaf de Ross Revenge worden gemaakt. Opnieuw uitzenden vanaf het schip zelf werd overigens nooit overwogen, in de eerste plaats om redenen van geld en veiligheid, maar ook omdat de huidige ankerplaats zich te ver buiten het (theoretisch) toegewezen zendgebied bevindt.

Deel dit artikel
TVV Sound

23 gedachten over “Radio Caroline gestart met tests op 648 AM

 • zo 12 nov 2017 om 10:06
  Permalink

  Hier in Sint-Martens-Bodegem , is via transistorradio, buiten ruis niks te horen op de 648 mhz…..
  De nabijheid van de RTBF-zender op 621 mhz zal er niet vreemd aan zijn denk ik ?

  Beantwoorden
  • ma 13 nov 2017 om 21:13
   Permalink

   Claude ,

   Als je transistorradio niet selectief genoeg wat wil zeggen dat je bv 18 khz verder de RTBF nog kan ontvangen. Maar als jij zeer dicht bij de AM Zender van de RTBF woont ? dan is dat niet verwonderlijk dat breed (meer dan 18n khz dus) links en rechts ze nog kan horen.

   Dan zou ik dat geval een AM Loop Antenne een uitkomst kunnen bieden. Want dan kan de de RTBF wat gaan onderdrukken om de gewenste zender die je wil horen iets te versterken. Zoek maar eens in Google met deze zoekopdracht ” am loop antenne ” dan begrijp je wat ik bedoel.

   Oh ja misschien nog even dicht. Wie zeer dicht bij een zware AM zender woont kan gratis een lamp van 40 watt laten branden door het hoogfrequent straling want uit de zendmast komt. Door een lange draad in de tuin te spannen en een aardpin in de grond. En die twee verbinden aan elke kant van die lamp. Dat werd vaak gedaan in WO2 als je het geluk had om dicht tegen een radio zender te wonen.

   Maar LET OP : De wet zegt dat dit verboden is om te doen , want dan is er sprake van diefstal van staats eigendom. Ja het klinkt zot maar zo staat het wel in de wet beschreven. Je moet natuurlijk wel eerst betrapt worden of worden verlinkt dat ze er achter komen dat je zoiets doet.

   Beantwoorden
 • zo 12 nov 2017 om 10:41
  Permalink

  Zojuist eens geluisterd op de 648khz en ja ze komen binnen.
  Met een zwak signaal maar het is te beluisteren.
  In Kortrijk dus dat is nog een eindje van de kust.

  Beantwoorden
 • zo 12 nov 2017 om 11:07
  Permalink

  Hier in Zuidhorn (nabij Groningen) een prima signaal. Zelfs beter dan vroeger vanaf zee!

  Beantwoorden
 • zo 12 nov 2017 om 11:54
  Permalink

  Hier in Gent prima te ontvangen op een grundig sat 2400 sl met een signaal 8 op de meter

  Beantwoorden
 • zo 12 nov 2017 om 12:29
  Permalink

  vandaag test gedaan tussen bredene en oudenaarde
  de volledige weg goed kunnen beluisteren zonder fading op de autoradio

  Beantwoorden
 • zo 12 nov 2017 om 13:34
  Permalink

  Hier in AMSTERDAM NH goed te ontvangen ….nog wat optimaliseren met langdraad. …

  Beantwoorden
 • zo 12 nov 2017 om 14:04
  Permalink

  In Oudenaarde was gisteravond 648 met een signaal van S7 – 9 met fading te horen. Sinds deze morgen al de ganse dag S9 met 99% zonder fading. Tot mannen van Caroline.

  Beantwoorden
 • zo 12 nov 2017 om 14:51
  Permalink

  Welcome back Radio Caroline ! Ook in de omgeving van Aalst (België) goed te ontvangen op 648 KHz.

  Beantwoorden
 • zo 12 nov 2017 om 15:09
  Permalink

  In Haarlem te ontvangen. AM wordt weer spannend. Zeker na al dat gezeur met DAB+

  Beantwoorden
  • ma 13 nov 2017 om 21:24
   Permalink

   En dan zeggen dat de AM band dood is , ik hou ook niet van dat DAB+ gezeur alleen maar om ons op kosten te jagen want je moet verplicht een nieuwe radio kopen. Er is daar toch nog niet veel te horen misschien binnen een jaartje of 10 en dan zal het minder duur zijn en meer aanbod. Dan zwijg ik nog over DRM op de SW dat is een dood geboren kind geworden zo blijkt nu.

   PS In Nederland wordt meer gezeurd over DAB+ Radio , dan hier in België ik hoor er nauwelijks iets van in de media bedoel ik dan. Wat bij jullie wel meer is denk ik ?

   Dus helemaal met je eens.

   Beantwoorden
 • ma 13 nov 2017 om 11:14
  Permalink

  Radio Caroline best goed te beluisteren op 648 AM te Gistel (West-Vlaanderen).

  Beantwoorden
  • ma 13 nov 2017 om 21:32
   Permalink

   T’was vollen bak hier in het Gentse , ik woon net aan de rand maar wel richting Zeeland en de kust. De Stad ligt voor mij als het ware , wie er achter zit zal minder signaal gehad hebben want Gent ligt 9 m bonen Zeeniveau en ik zit op iets van 4 a 5 m Zeeniveau.

   Gistel en Kortrijk liggen veel dichter bij Engeland dan bv Gent. Kijk maar eens op de kaart.

   Beantwoorden
 • ma 13 nov 2017 om 12:59
  Permalink

  Welkom Radio Caroline AM 648 zeer goed te ontvangen in Oudenburg West-Vlaanderen
  Hopelijk komen er Nederlandstalige uitzendingen

  Beantwoorden
 • ma 13 nov 2017 om 13:05
  Permalink

  hier in midden drenthe perfect te ontvangen met 80 % op een vertical antenne

  Beantwoorden
 • ma 13 nov 2017 om 20:38
  Permalink

  Ik ontving Radio Caroline 648 met S9+10 db met een ICOM IC R8500 en een Long Wire Antenne van 110 m lang richting Noord – West en dat is de UK. En ook op een draagbare Korte Golf Ontvanger van Panasonic (zonder buiten antenne) was het signaal ook zeer sterk. Die draagbare ontvanger stond op de achter slaapkamer op het 1 ste verdiep richting het Westen.

  Ondanks alles digitale storingen waar ik vel last van heb om dat er sinds kort 65 nieuwe Flats zijn gebouwd op amper 100 m van men huis en op slechts 5 m van de long wire is dat zeer goed te noemen. En iemand melde mij via mail ” ze gebruiken een oude antenne van Babcock, da’s een serieuze mast, vandaar dat het zo lekker gaat. ” van daar dat sterker signaal want er signaal uit de antenne word versterkt maw meer vermogen die 1 Kw kan makkelijk 5 Kw gestraald vermogen zijn geweest.

  Ik heb ook in de nachtelijke uren zitten luisteren en er was wel aardig wat fading te horen en soms zelfs een fade out (signaal valt gewoon weg) dat was via die Draagbare Ontvanger , want op de ICOM met de Long Wire was het wel sterk maar de storing (QRM) was wel veel erger. Het is bekend dat een Long Wire voor meer fading (QSB) zorgt en ook storing (QRM) Een AM Loop is dan wel veel beter omdat je het gewenste signaal kan versterken en de storing kan dempen door de gewenste richting.

  Ik betwijfel of het signaal nu sterker was dan vroeger van op Zee. Want op zee heb je geen enkele hindernis wat in de weg zit. Wat je wel hebt met een aan land zoals huizen , bomen noem maar enz.
  De grote 90 m mast die Caroline gebruikte in 1983 en met een kilowatt of 10 a 15 was dat ook een keihard signaal hier in het Gentse. De antenne die je thuis gebruikt voor ontvangst is het belangrijkste element en dat vergeten heel veel mensen want ze denken dat de ontvanger op de eerste plek komt, Nee niet dus.

  Tot slot nog dit Radio Caroline zal nooit meer in het Nederlands uitzenden want als men nu legaal mag uitzenden vanuit Engeland dan zegt de wet dat de uitzendingen alléén in de Engelse taal mogen. Radio Caroline sinds ze nu echt legaal zijn kunnen ze niet meer doen wat ze zouden willen maar zijn ze verplicht zich aan de wet te houden. Bv vanop de Ross zelf uitzenden met een eigen zender aan boord mag niet omdat ze buiten het zend gebied liggen die hun werd toegekend.

  Mensen de tijd van een Zeezender zoals in de jaren 70 en 80 is voorgoed voorbij. Een het kost handen vol geld en twee er is een Internationale wet die over de gehele wereld geldig is voor niet legale Radio Stations die vanop een Schip in Internationale zouden willen gaan uitzenden. Wakker worden en stop met dromen pas dan sta je met je twee voeten weer op de grond. ” The good old days are over for ever ”

  Groeten van een oude Zeezender en Caroline Fan.

  Herman

  Beantwoorden
 • ma 13 nov 2017 om 20:55
  Permalink

  PS Tav van de persoon uit Amsterdam. Met die Long Wire Antenne

  Wat je long wire betreft jehebt een hele goede aansluiting nodig maw een aardstaaf die in de grond zit , de aarde van een stopcontact niet gebruiken. En als je de voorkant van de Long Wire (de achterkant is waar je draad naar de ontvanger gaat) meer richtingseffect , een sterker signaal uit de richting naar waar je draad wijst. Dan kan je dat doen door een weerstand van 470 Ohm naar de aarde te verbinden. En dan krijg je een Beverage Antenna vul deze zoek opdracht maar eens in op Google dan zie je het wel.

  Ps Ik heb moet ook nog men aardspin vernieuwen (naar de Icom Ontvanger) want de oude daar is iets niet ok mee , maar nu het winter wordt heb ik daar niet echt veel zin meer in. Tis me wat te koud geworden.

  Beantwoorden
 • di 14 nov 2017 om 10:14
  Permalink

  Herman,
  Heb zo’n AM loop antenne op mijn tuner zitten,in de jaren 80 kon ik Caroline,toen nog op zee en veel sterker in power, tot de valavond perfect ontvangen tot 80 %
  op de schaal,maar met de onmiddelijke nabijheid van de “digibox” van Telenet
  ronkt dat ding als een bezetene…
  Zal deze week via mijn autoradio,hier in de streek, een nieuwe poging ondernemen

  Beantwoorden
  • wo 15 nov 2017 om 01:04
   Permalink

   Claude ,

   Ik weet over welke loop je het hebt bij die tuner das zo een vierkant met gevlochten draden naar de aansluiting maar die bedoel ik dus niet die zijn geen kl**te waard. En zo een tuner is nu ook niet echt zo selectief. Ik heb ook zo een tuner hier thuis staan en en dat is een grote miskoop geweest maar als je er een redelijk bedrag voor betaalt hebt zou het zonde zijn om die ik de vuilbak te gooien.

   Dus gebruik ik heb eigenlijk alleen maar om naar de VRT Radio 1 te luisteren op FM omdat ze niet meer op AM te horen zijn. En die AM op die tuners is heel slecht alhoewel ik toch RTE Radio 1 op 252 khz LG kan ontvangen zonder al te veel storing en die staat ver van de tv en een digibox heb ik niet dus geen digitale tv vind het te duur voor zoveel dat ik maar kijk. Ik ben al geen te grote TV kijker en kijk ook wel redelijk selectief.

   De AM loop die ik eigenlijk bedoel is een grote vierkante kader met draad rond gewikkeld en een afstembare C in het midden. En je plaats je draagbare radio voor de kader. Nu ga je de AM Loop gaan afstemmen met de variabele C om een beste en sterkste signaal te ontvangen want de ferriet staaf antenne binnen in de draagbare ontvanger die vormt samen met de loop een veld die elkaar versterken zeg maar. Het klinkt misschien nogal ingewikkeld maar ga zelf eens op zoek naar meer info op het web zodat je het beter kan begrijpen. Want ik kan wel uitleggen wat ik wil je moet het nog begrijpen ook. En ook al leg ik het redelijk goed uit wat ook nog niet zo heel eenvoudig is. Maar zelf heb ik nog niet eerder een loop van dat type gebruikt.

   Kijk maar eens naar deze You Tube video en dan zal je beter begrijpen wat ik heb trachten aan je uit te leggen https://www.youtube.com/watch?v=3sDtmmRHzZc

   Digiboxen , TV’s , modems , routers , telenet tv kabel zijn een en al een digitale stoorbron daar moet je dan ook zover als mogelijk weg blijven , oh licht dimmers en led lampen zijn ook een pest.

   Ik zal je eens een verhaal vertellen wat echt gebeurd is. Toen Radio Caroline de TOP 500 uitzond ik denkt dat dit in 1985 was als ik het goed heb. Die dag was ik in de Ardennen in Dinant. En ik had een kleine draagbare Radio bij mij. En aangezien Dinant al zo hoog boven de zee ligt. Wou ik toch wel eens weten hoe de ontvangst was van Radio Caroline op 963 (319 m) en dat was nog voor de tijd dat de grote mast was omgevallen.

   Radio Caroline was wel te horen maar heel erg zwak wat toch al best goed was zeker voor die hele grote afstand. Maar toch zag ik een weide waar Pony’s opliepen en dat was afgespannen met van dat prikkeldraad waar wel schrikstroom op zit.

   En dat was heel goed te horen op radio een getik als een klok nie normaal. Dus was het wel opletten geblazen maar aangezien de houten paal waar die draad aan vast gemaakt was met krammen , was er genoeg plaats om de radio op die paal neer te zetten met het handvat naar beneden zodat die dan schuin komt te staan je kent dat vast wel. En toen was Caroline kei en kei hard te ontvangen en de de tik van de schrikdraad was helemaal niet meer hoorbaar. Het signaal was zo sterk dat het leek of ik aan onze kust zat.

   Daar zaten ook nog andere mensen in de buurt van die weide en die zaten me wel raar aan te kijken haha want die wisten niet wat ik deed voor hen was dat dus totaal onverklaarbaar maar ik kon er wel mee lachen met hun raar gezicht. Die weide was een vierkant en dus geen enkele richtingseffect in een bepaalde richting. Maar de hoogte speelde wel zeker mee. Als ik het goed heb is Dinant iets van 300 mtr boven de zee.

   Ik was zelf heel er verbaasd dat Caroline daar zo knalhard te ontvangen was op de manier die ik zojuist heb beschreven. Dus als er daar bij jullie bv ook zo een weide te vinden is waar Koeien oplopen of wat dan ook en er zot stroom op de draad rondom die weide dan kan je misschien een de zelfde test doen die ik ooit gedaan heb.

   Kijk hier ook eens naar https://www.youtube.com/watch?v=75txIWjyxTQ en hier ook https://www.youtube.com/watch?v=YL4SboK6FTw

   Groeten

   Beantwoorden
   • wo 15 nov 2017 om 10:05
    Permalink

    Dank Herman voor je technische uitleg heb wel verstand van zwarte muziek,
    zie het weekendartikel in “lokale helden”, maar denk toch dat de meeste hinder niet van de tuner maar van de “digibox” zelf komt…
    In de jaren 80 had ik een Quad voor- en eindversterker en die leken mij beter afgestemd om AM/FM te kunnen ontvangen dan mijn huidige LFD-versterker,die door kenners hoog aangeschreven staat (ook het prijskaartje is 20 jaar later X 3), ikzelf deel dat overdreven enthousiasme niet zo…..

    Beantwoorden
 • di 14 nov 2017 om 15:33
  Permalink

  Goede ontvangst hier in Zottegem. Station uit de lucht sinds 13 nov. om 13u30. Wanneer terug ?

  Beantwoorden
 • za 18 nov 2017 om 15:31
  Permalink

  2de dag, heel goed te ontvangen zowel in de auto als thuis. Nu al de hele week niets meer te horen hier in Brugge. Niet meer in de lucht???

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *