Radio Caroline gestart met tests op 648 AM

Leestijd: 2 minuten

De legendarische Radio Caroline is vandaag onverwacht gestart met testuitzendingen via 648 kHz en dat is leuk nieuws voor de (overlevende) fans van AM en offshore. Zoals bekend kreeg Caroline in mei een zendvergunning van de Britse mediaregulator Ofcom als een «community radio» voor de regio Suffolk en North-Essex. De voormalige zeezender was al zeven jaar in stilte bezig met een procedure om een AM-vergunning te krijgen.

Sindsdien bleef het echter vrij stil vanuit de Caroline-organisatie. Achter de schermen viel te horen dat er problemen waren met de geplande zendersite. Eerder maakte Ofcom bekend dat Caroline de 648 kHz mag gebruiken, met een vermogen van 1 kW. Dat is de voormalige AM-frequentie van de BBC World Service. In principe moet dat wel voldoende zijn om ook in een flink deel van Vlaanderen en zuid-Nederland het station te kunnen beluisteren. Hoe de kwaliteit ’s avonds en ’s nacht wordt, is nog af te wachten, want de 648 wordt ook gebruikt door Radio Murski Val in Slovenië, met een 10 kW-zender.


Lees verder onder de advertentie


De zendersite bevindt zich volgens Britse radiosmurfen in Orfordness, van waar destijds ook de BBC World Service opereerde. De uitzendlocatie zou garant kunnen staan voor een zeer degelijke ontvangst in de Lage Landen. Die site bevindt zich immers vlakbij de kust, ten noorden van Felixtowe. De zendersite werd in 1997 geprivatiseerd en is sinds 2015 eigendom van Cobra Mist Ltd. Caroline maakt nu gebruik van de voormalige reservemast voor de 648 kHz. Officieel was de zendlocatie toegewezen voor Stonham Aspal, dat zo’n 30 km meer landinwaarts ligt, maar blijkbaar heeft Ofcom de afwijking uiteindelijk toch goedgekeurd.

Het nieuws over de onaangekondigde start van de testuitzendingen, de eerste uren met niets anders dan Ray Charles’ «Georgia On My Mind», ging vanaf de middag meteen als een lopend vuurtje rond bij de Britse radiofielen.

Uit hun veelal lovende luisterrapporten blijkt dat geluid en ontvangst erg goed zijn tot in Londen, Kent en Manchester. Ook op verschillende zogenaamde Websdr’s – websites op allerlei plaatsen die o.m. de lokale AM-ontvangst weergeven – komt het signaal duidelijk door. Zelfs een sdr in Ierland pikt het signaal op. Ook in Vlaanderen wordt het signaal volgens de eerste berichten tot Brussel en zelfs Limburg vrij goed ontvangen.

Tussen de muziek wordt opgeroepen om luisterrapporten in te sturen via de website van Caroline. De reguliere programma’s worden aangekondigd voor “de komende dagen”. Het zou wel de bedoeling zijn dat de programma’s vanaf de Ross Revenge worden gemaakt. Opnieuw uitzenden vanaf het schip zelf werd overigens nooit overwogen, in de eerste plaats om redenen van geld en veiligheid, maar ook omdat de huidige ankerplaats zich te ver buiten het (theoretisch) toegewezen zendgebied bevindt.

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Avondblad van 17 juli (audio) Wat is er van de sport? De uitdrukking ‘Er niet naast kunnen kijken’, gebruiken we allemaal wel eens. Minder gebruikelijk is; ‘Er niet naast kunnen luisteren’. En toch was en is...
Het Middagblad van 14 & 15 juli (video) Met de medewerking van Sam De Bruyn, VAR en V... Dit is alweer de laatste editie van Het Middagblad. Tijdens het Wereldkampioenschap Voetbal hielden we graag rekening met de tijdstippen waarop de diverse wedstrijden op televisie ...
Het Middagblad van 10 juli (audio) Een tijdschrift, een app-je en een radioprogramma Eentje doet het nog steeds gedrukt Offshore Echos Magazine is het enige blad ter wereld over het fenomeen zeezenders dat nog in een gedrukte oplage verschijnt. Een Frans-Britse ...
Tony Allan stierf 14 jaar geleden (video) Legendarische offshore radio dj bezweek aan keel... Het is vandaag maandag 9 juli alweer veertien jaar geleden dat Tony Allan overleed op 54-jarige leeftijd. Ook toen was het een maandag. Eind juni dat jaar kreeg ik het bericht dat ...
Het Middagblad van 6 juli (video) Waar verleden, het heden en de toekomst elkaar raken Het verleden verzamelde in Hilden De eerste ‘radiobijeenkomst’ van dit jaar zit er op. Nou ja, de eerste reünie van ‘die hard’ fans en radiomakers, allen met (lichte tot zware) ...
Het Middagblad van 4 juli Strijd om de zon, wachten op satelliet, oud-Veronica-medewerkste... Namen noemen! Sunshine Live uit Duitsland wilde dat de Nederlandse gelijknamige webradio z’n naam wijzigde. De Duitsers beriepen zich daarbij op het Europese merkenrecht. D...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Amptec
Amptec
Spotlight
TVV Sound
Amptec

58 gedachten over “Radio Caroline gestart met tests op 648 AM

 • za 2 dec 2017 om 00:13
  Permalink

  Hallo René is een dame dus is het Rene een man dus , ah maakt niks uit. haha

  Wat pad dus volgens mij doelt is dat wij in Nederland en ik in Belgie aan de achterkant van de antenne zitten maar ik twijfel daar aan want het is een rondstraler wat ze gebruiken. Wat echter het grote voordeel is dat is dat de zendantenne in Orfdness aan het water staat maw de Noordzee dus. En daar moeten wij het dus van hebben.

  Ik woon in Gent (de rand in het Noord Westen) das tussen Brugge en Antwerpen met zicht op zee waar ik woon. Ik heb een lange draad (long wire) hangen van maar liefst 110 m lang op een hoogte van iets van een 5 tal meter (gemeten met de natte vinger haha) richting het Noord Westen maw richting de kust van Belgie en deels naar England , en dus ook veel dichter dan jij. Alhoewel daar in Limburg de ontvangst toch wel zeer goed is normaal zijn jullie daarin net iets minder bedeelt dan wij die dichter bij de kust zitten. ‘ ce la vie ‘ das het leven zeggen ze in het Frans haha kan er ook niks aan doen helaas hihi.

  Hier is het signaal op een Icom IC R 8500 en een long wire van 110 m lang en 5 m hoog S9 + 20 db overdag wel te verstaan maar eens het donker wordt zeg na een uurtje of 8 in de avond dat begint de boel wel aardig te faden die Sloveen komt dan roet in het eten gooien boe haha.

  Vroeger in de jaren 70 toen Caroline op de MV Mi Amigo zat was het ook soms slecht toen was het Hongarije die de boel om zeep hielp op 259 m ofwel 252 m hihi.

  We mogen blij zij dat Caroline weer te horen is op de MG en als we overdag een goed signaal hebben dan zeg ik alvast das mooi mee genomen , en laten we de rest dan maar even voor wat het is. Ze zijn er weer en das toch wel het voornaamste zeg ik dan , de rest zullen we er helaas moeten bijnemen en ook mee leren leven. Vroeger deden we dat al waarom zouden we dat nu niet meer doen en zeker in tijden waarin de MG al zo een triest geval is ivm met digitale storing van pc’s , modems , plasma tv’s , licht dimmers en nog zo van die troep.

  Ik vindt het alvast heel geweldig dat je zonder een buiten antenne zo een goed signaal hebt op 648 van Caroline met max 1 kw.

  Groeten vanuit Gent

  Herman

  Beantwoorden
 • za 2 dec 2017 om 00:19
  Permalink

  Rene ,

  Deze SDR online ontvanger staat in Middelburg , Zeeland maw de achtertuin voor de Uk. luister hier dit is de url link http://83.162.220.82:8073/ signaal is keihard zelfs in de nacht maar ook nu en dan wat fading maar dat mag de pret niet drukken he.

  Herman

  Beantwoorden
  • za 2 dec 2017 om 09:43
   Permalink

   Herman, ik heb al heel wat gegoogled naar websdr websites in België. Helaas vind ik er maar eentje terug voor zendamateurs. Het frequentiegebied is dan ook bovendien beperkt. Heb jij soms een link met een overzichtstabel voor de Benelux ?

   Beantwoorden
 • za 2 dec 2017 om 02:59
  Permalink

  Herman,

  Hartelijk dank voor deze SDR website, deze heb ik over het hoofd gezien in de SDR zenderlijsten, tot nu toe het dichtstbij gelegen en inderdaad bijna vrij van de 10 kW Sloveen op 648 kHz, je hoort alleen nog het gespetter van de 750 kW zender in de zijband op 639 kHz. Heb het adres even opgezocht, de SDR staat aan de westzijde van Middelburg, dat is amper 10 km tot de Noordzee. De afstand tot Caroline is 152 km waarvan dus 142 km over het water. In theorie zou het nog net iets beter kunnen, in Nederland is Westkapelle/Domburg met 142 km het dichtstbij. In België zou Knokke/Blankenberge/De Haan/Oostende met 132 km nog iets dichterbij zijn, ideaal en letterlijk van kust tot kust. Als je ver inzoomt op Google kun je de mast van Caroline zien staan, het is maar een klein mastje vergeleken met het 5 elements 6 dB!!! richtsysteem van de BBC die vroeger in ZO richting richting naar België blies met 500 kW (effectief gebundeld 2 MW ERP). Man, dat signaal moet wel erg hard zijn geweest bij jullie. Even uit het hoofd, 1 > 10 kW = 10 dB, 100 kW > 1 MW = 10 dB en 1 > 2 MW = 3 dB. Zou dus puur op vermogen al 23 dB meer zijn geweest. Zie Caroline S9 + 30 dB pieken op deze SDR dus dat zou met de veel grotere BBC masten (nog eens +2 dB?) wel S9 + 55 dB zijn geweest die BBC World Service op 648 kHz naar midden Europa pompte, dan “smelt” je antenne zowat van de mast op 150 km afstand ;-). Ik vond dit YouTube filmpje van de BBC site waar dus nu Caroline zijn mastje heeft, zie https://www.youtube.com/watch?v=4dMfb3nY_rE . Interessante locatie bomvol geplaatst met antenne masten! Hier nog een mooi Caroline filmpje https://www.youtube.com/watch?v=3zeKYdHVC6E . Geweldig dat het schip is behouden inclusief de inventaris i.t.t. Veronica’s Norderney.

  Beantwoorden
  • za 2 dec 2017 om 16:28
   Permalink

   Rene ,

   Mag ik zo vrij zijn en je vriendelijk verzoeken als je hier nog een een bericht post om aub niet alles aan elkaar te schrijven want dat nogal wat lastig om lezen. Als een tekst uit elkaar staat is het veel beter om lezen.

   Ja het signaal van de BBC World Service was hier zo sterk dat ik soms op zoek moest gaan naar de naald van men S meter haha dus zeg maar S9+40 en soms zelfs 50 db en vaak was het signaal zo keihard dat er vervorming te horen was maw de ontvanger klapte dicht. Dus moest je dan bv – 10db of – 20 db gaan verminderen of gewoon een stuk snoer als antenne gebruiken en dan was het nog meter volle schaal ja 500 kw dat wil blazen haha.

   Ik heb zelfs verhalen gehoord toen in de jaren 30 of 50 of zo iets als ik goed voor heb. Toen er in de VS ook zo een radio station was die ook legaal 500 kw mocht gebruiken. Dat mensen die daar in de buurt woonde niet eens een radio nodig hadden om het station te horen. Maar door bv de hoorn van de telefoon op te tillen dan konden ze al luisteren haha.

   En er zijn ook nog verhalen dat men ook het springveer werk van het bed gebruikte om te luisteren door het HF want rond hun oren vloog. Ik denk als er zo een sterk veld daar rond hing dat dit ook niet zo heel erg gezond moet geweest zijn voor mensen ? Want er zijn bv wel verhalen bekend van mensen die haaruitval krijgen als ze te veel en te lang in een HF veld zitten en dan heb ik nog niet over wat er uit de antenne zelf komt.

   Ik woon op ongeveer een 180 km van county (graafschap) Essex vandaan vogels vlucht. Je moet ook rekening houden met obstakels ook al meet je van punt A naar punt B. En het is juist dat de afstand over de Noordzee natuurlijk niet mee telt en dus in het voordeel zijn voor onze kant van de UK. Maar nog meer omdat de zendplek vlak aan de kust gelegen is en een groot verschil met bv andere lokale BBC Radio Stations daar in de buurt zoals Kent en Norfolk en Essex

   Die volgend jaar ofwel van de mg verdwijnen of in vermogen verlaagd worden en ze hebben nu al geen 1 kw zoals Caroline maar zo tussen de 0,2 en de 0.7 kw en hier bij mij is dat toch wel een 10 db verschil. Als ik op de Icom IC R 8500 met een 110 m lange draad antenne richting NW = UK voor mij ga luisteren.

   Die Sloveen is toch wel eentje die nogal wat roet in het eten gooit , nu ik zit te luisteren via men draagbare korte golf ontvanger met AM Loop dan hoor ik nu al wat storing in de achtergrond en het is 16.20 u nu ik dit aan het schrijven ben. Maar het is ook erg mistig en koud hier dus dat zal ook wel mee spelen. Maar wie een echte radio freak is die kan best wel wat storing hebben eer die afhaakt haha. We mogen natuurlijk ook niet vergeten het zijn de meeste donkere dagen van het jaar en tot 21 dec zijn de dagen korter en de nachten langer en pas op 21 worden ze weer langer en de nachten korter. Prima DX tijd op de MG nu.

   Toen Radio Caroline en Mi Amigo in de jaren 70 uitzonden dan was er ook storing in de wintermaanden zo rond een uurtje of 3 a 4 in de namiddag en soms wel iets vroeger. Het vermogen die toen gebruikt werd was géén 50 kw maar amper iets van 25 à 35 kw want anders was de diesel te snel op als er met 50 kw op volle vermogen werd uit gezonden maar door op open water te liggen dat was het plus punt ivm de ontvangst aan land.

   Moet gaan groeten

   Herman

   Beantwoorden
  • za 2 dec 2017 om 18:31
   Permalink

   Dit is de stem van Jonathan Marks en die iets van een 20 tal jaar het programma (Media Network) Radio Nederland wereld omroep in het Engels , elke donderdag gepresenteerd en daar ik toch ook wel een jaar of 18 naar geluisterd , ik heb ooit met hem eens aan de telefoon zitten praten. Een toffe kerel https://jonathanpmarks.wordpress.com/media-network-vintage-vault/ http://jonathanmarks.libsyn.com/ (hier kan je oude programma’s terug beluisteren copie van de studio tapes in mp3) jammer dat het niet meer bestaat en ook RNW natuurlijk. Allemaal de schuld van besparingen en het web.

   Jou youtube links
   zie https://www.youtube.com/watch?v=4dMfb3nY_rE

   Keith Skues is de stem bij het Caroline filmpje https://www.youtube.com/watch?v=3zeKYdHVC6E

   Beantwoorden
 • za 2 dec 2017 om 15:51
  Permalink

  Joop ,

  Hier staat er eentje met best wel een goed en sterk signaal in Hainaut-Picardie Brunehaut, Belgium http://hainaut-picardie.ddns.net:8073/

  En hier ON5KQ – low noise VLF/LF/LW/MW/SW receiver, night-time Beverage winter-setup | Lauwe, Belgium http://on5kq.ddns.net:8073

  Tot slot er is nog eentje in 20 kHz – 30 MHz Roelof Bakker , pa0rdt | Middelburg, Netherlands
  http://83.162.220.82:8073 en das bijna de achtertuin haha hier is het signaal zeer sterk

  Hou er wel rekening mee dat er maar max 4 gebruikers tegelijk kunnen luisteren , je zal dus soms een melding zien. Want ze zijn zeer in trek en heel wat mensen blijven nogal lang hangen en dan kan iemand anders niet mee luisteren. Jammer dat ik geen tweede pc heb staan anders had ik Caroline kunnen streamen.

  Maar ik een MW loop antenne gekocht en nu heb ik een sterk signaal , de draagbare ontvanger staat in de loop en das wel heel goed te horen. En die ziet er zo uit https://lh6.googleusercontent.com/-HWOCjaTW-ug/VDikEN9JquI/AAAAAAAAHVs/buxIHhYgWrc/s640/PICT4179a.JPG

  Google maar eens met deze naam van de loop ‘ Tecsun AN-200 Loopantenne ‘ , Ik had er hier iets meer over geschreven waar die bv te koop is maar dat bericht is blijkbaar niet goed volgens de huisregels hier en het staat hier niet online ?

  Joop zoek eens met deze zoekterm in Google ‘ sdr online receiver ‘ (zonder haakjes) en dan kom je een hele waslijst van sdr ontvanger tegen. Het is de zoekterm die je gebruikt die van belang is

  Hopelijk ben je hiermee verder geholpen ?

  Herman

  Beantwoorden
 • zo 3 dec 2017 om 14:03
  Permalink

  Herman,

  Vreemd dat mijn laatste bericht als een aan elkaar geschreven brei is aangekomen. Ik schrijf altijd per onderwerp in alinea’s (zie de 2 berichten ervoor) maar soms wordt alles aan elkaar geplakt als je een bericht stuurt in een vak op een website. Misschien was de tekst te lang?

  BBC World service gebruikte zelfs een richtantenne, ik meen 132 graden ZO vanaf Orfordness vol richting België. Deze 5 antennemasten gaven de 500 kW zender nog eens 6 dB gain, de zender straalde dus 2 MW af pal aan zee met de voeten in het water, hoe gunstig wil je het hebben? In diverse zenderlijsten zie je nog een zender in het Midden-Oosten die ook 2 MW de lucht in blaast. Qua mastlengte is deze wel de top, helaas is hij bij werkzaamheden ingestort https://en.wikipedia.org/wiki/Warsaw_radio_mast . De mast was 646 meter hoog en het opgenomen vermogen van de zender 6 MW dus waar hebben we het over!? Ooit een interessant artikel gelezen van een Amerikaanse zender op AM met een gigantisch vermogen, zal eens kijken of ik het nog kan vinden.

  Dat niet op vol vermogen werd gezonden op de Noordzee lijkt me wel logisch vanwege het olieverbruik, misschien werd het vermogen wel opgeschroefd later in de middag (in de winter) vanwege de skywave storingen, wie zal het zeggen.

  Je haalt de Tecsun AN-200 loopantenne aan, die kun je inderdaad voor rond de 28 euro (gratis verzending) via eBay aanschaffen. Ik heb hier nog een nieuwe liggen, kan voor de helft weg. @Joop. Voor de niet ingewijde luisteraars, de AN-200 is een passieve antenne, een antenne zonder antenneversterker dus er is geen voeding benodigd. Er is wel een externe aansluiting aanwezig (jackplug) maar bij mijn Sony ICF-SW7600G en Philips D2999 werkt deze aansluiting eerder averechts. De antenne is eigenlijk bedoeld voor radio’s zonder externe antenne aansluiting. Helaas heb je in de tegenwoordige tijd op zo ongeveer iedere meter in huis wel een stoorbron dus met de AN-200 maak je er niet veel meer van, in de tuin zonder stoorbronnen kun je effectief net een tik meer signaal ontvangen want uiteraard neemt de ruis ook toe. Het voordeel van de AN-200 is gelegen in het kunnen afstemmen van de spoel, dat gebeurd bij een ferrietstaaf niet. Daarmee is dus een klein voordeel te behalen.

  Binnenshuis is de beste tip die ik kan geven, stem de radio af op een frequentie net naast Caroline en loop door het huis, met de radio (ferrietstaaf) gericht op Caroline, en vind een plek met zo min mogelijk ruis/storing. Het komt best nauw omdat werkelijk alles (op ouderwetse dingen na als een gloeilamp) wat op 230 V is aangesloten stoort. De beste plek is dus niet per definitie bij het raam maar vaak is de zolder, zo ver mogelijk van stoorbronnen (zelfs de moderne verwarmingsketel stoort), een goede plek. Nu je de beste plaatsen hebt gevonden stem je af op Caroline, bij voorkeur rond het middaguur. Mocht de radio de veldsterkte weergeven in leds of met een meter dan kun je de diverse sterktes op de eerder gevonden plaatsen vergelijken. Heb je geen veldsterkte indicatie dan is uiteraard het hardste geluid (AM ;-)) waar je voor gaat.

  Ik woon op 280 km van Orfordness (30 km N van Eindhoven) waarvan 160 km overzee, beduidend verder dan b.v. Gent. De 4 radio’s die ik gebruik zijn uit de jaren 70, 80 en 90. Het best geschikt zijn nog de oudste radio’s omdat deze in tegenstelling tot de meeste nieuwere wereldontvangers betere speakers bezitten voor de warme AM sound. Ik heb op de begane grond in de woonkamer bij het raam een gunstig punt gevonden, tijdens de muziek hoor ik op een rustig volume geen ruis (1,5 op een schaal van 5) maar tijdens de meldingen hoor je wat ruis in de achtergrond. Er is goed na te luisteren en er komen vanwege het AM geluid warme gevoelens uit de zeezender tijd naar boven. Leuk ook dat dit de radio was waarmee ik 45 jaar geleden naar Radio Veronica luisterde, die kwam ook op 1,5 binnen maar dan wel op 200 km over land (vrijwel dan ;-). Het sterkst was Radio Noordzee met 3,5. Uiteraard is het vanaf een uur of 15 dat fading en interferentie langzaamaan sterker worden en vanaf zonsondergang is het gedaan met de pret en moeten we overschakelen op nieuwe middelen zoals WebSDR.

  Nog even over verschillende antennes, in tegenstelling tot een lange draad (als überhaupt de richting en ruimte haalbaar is), ben ik meer gecharmeerd van een actieve loop antenne zoals de AL1. Ik mag geen reclame maken dus even Googelen. Ten 1e zit er een ruisarme versterker in en ten 2e, niet onbelangrijk, hij maakt gebruik van het magnetische deel van het elektromagnetische veld. Dat betekent dat het in huis eenvoudiger is een storingsarm punt te vinden, de versterker geeft in combinatie met de 1 meter diameter antenne een – nuttige – versterking! Je kunt de antenne eenvoudig op zolder plaatsen. Eventueel op een rotor, hij is namelijk sterk richtingsgevoelig. Vanwege deze eigenschap kun je ongewenste stations werkzaam uitnullen (vrijwel onhoorbaar maken) wat uiteraard alleen echt goed mogelijk is als beide zenders niet in één lijn liggen en daar hebben we pech met de 10 kW Slowaakse zender :-(.

  Verder is de actieve Mini-Whip antenne van PA0RDT erg goed, zeker als je kijkt naar het bespottelijke formaat (zie foto op zijn WebSDR)! Deze antenne gebruikt ongeveer dezelfde versterker als de eerder genoemde AL1. De antenne is niet richtingsgevoelig en is daardoor meer geschikt om buiten vast op een fiber mast te monteren. Hoe goed de antenne presteert kun je hier http://83.162.220.82:8073/ horen (bij de maker) waarbij Radio Caroline natuurlijk wel erg goed klinkt vanwege de amper 150 km tot de zender. Deze antenne kun je ook voor circa 50 euro (inclusief voeding via de coaxkabel) kopen op eBay en werkt uiteraard in combinatie met een normale ontvanger met externe antenne aansluiting. Wel lees ik hier http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/qrt.html dat aarding deze antenne beduidend beter maakt, zal het eens aan Roelof vragen want dit wordt mijn volgende project.

  Succes allemaal met een zo’n optimaal mogelijke ontvangst!

  73s, PE0RBE (Rene)

  Beantwoorden
 • zo 3 dec 2017 om 22:58
  Permalink

  Herman,

  De Wellbrook 1530 is mij ook véél te duur! Deze https://www.vandijkenelektronica.eu/index.php?id_product=1279&controller=product&id_lang=2 AL1 doet precies hetzelfde maar is qua antennering goedkoper opgebouwd. Deze bestaat uit een zwarte kunststof buis (vergelijkbaar met een PVC buis) met daarin zeg maar dikke speaker kabel (Monstercable). De antenne ziet er véél mooier uit dan op de foto. De afwerking van het bouwpakket is ver boven verwachting en ziet er verzorgd uit, kijk even op de detailfoto’s die de inhoud van het pakket weergeven. Wel bedenken dat er geen voeding kastje via de coax (power insert) is bijgeleverd, wel is het schema meegeleverd om die zelf te maken. Omdat ik hem op zolder gebruik heb ik gekozen het printje te voeden met een 9 volt batterijtje (met schakelaartje aan het kastje geplakt). Hier is de hele actieve antenne pagina waaronder ook de power insert https://www.vandijkenelektronica.eu/index.php?id_category=91&controller=category&id_lang=2 .

  De Mini-Whip antenne (iets andere uitvoering als die van PA0RDT) staat er ook bij als bouwpakketje voor 20 piek, het antenne printje zit erbij staat er. Je hoeft hem enkel in een plastic doosje te doen tegen weer en wind en de spanningsvoorziening te regelen door langs te coax een stroomkabeltje te leggen of een power insert te gebruiken.

  Inderdaad, het was WLW700. Ik meen dat ze meer vermogen gebruikten maar het is lang geleden dat ik het artikel heb gelezen. Toch een hele prestatie voor de jaren 30, daar niet van! Vind net dit mooie filmpje uit 1985 die alle details laat zien van het station. Vanaf 1 minuut vertelt Randy Michaels er bevlogen over, aan het einde amusant vanwege de microfoon die tintelende vingers veroorzaakt vanwege de power, ook de videocamera vindt niet echt leuk gezien de lichte interferentie :-). Zie https://www.youtube.com/watch?v=irybbYx0IdU .

  Grtz,

  Rene

  Beantwoorden
 • vr 8 dec 2017 om 16:18
  Permalink

  Het lijkt er op dat Caroline officieel van start zou gaan in het weekend van 16/17 december. Straal met zijn allen jullie antennes maar af to the original radio Caroline ☠️

  Beantwoorden
 • di 19 dec 2017 om 17:47
  Permalink

  Nieuws , Nieuws , Nieuws , Nieuws , Nieuws , Nieuws , Nieuws , Nieuws !

  Weather and technology permitting, our programmes on 648 Khz will commence originating from the Ross Revenge at 7.00AM on Friday 22nd December.

  The changed schedule for the day will be :

  7am (UK) Johnny Lewis
  9am Top Fifteen
  10am Ray Clark – with the official launch at midday.
  2pm Kevin Turner
  5pm Resume normal programmes

  Bron : http://www.radiocaroline.co.uk/#home.html

  Beantwoorden
 • wo 20 dec 2017 om 00:28
  Permalink

  Zelf heb ik zo’n Wellbrook loop antenne. Resultaten op AM en korte golf zijn super. In de regio Gent worden de AM signalen uit ZW Engeland daarmee heel sterk. Denk dat het goedkoper alternatief het ook wel goed zal doen. Een aanrader. Verste ontvangst op AM was Antigua: 8000 km ver met 50 kW!

  Beantwoorden
 • do 21 dec 2017 om 18:58
  Permalink

  Is er een verschil in muziek van de radio Caroline die ik op het Internet ontvang?

  Beantwoorden
 • za 23 dec 2017 om 11:30
  Permalink

  Zonet even voor jouw getest. Op dit moment hetzelfde als hun internet main album channel stream. Er zit wel zeker een halve minuut vertraging op als je via internet luistert.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *