Radio Caroline gestart met tests op 648 AM

Leestijd: 2 minuten

De legendarische Radio Caroline is vandaag onverwacht gestart met testuitzendingen via 648 kHz en dat is leuk nieuws voor de (overlevende) fans van AM en offshore. Zoals bekend kreeg Caroline in mei een zendvergunning van de Britse mediaregulator Ofcom als een «community radio» voor de regio Suffolk en North-Essex. De voormalige zeezender was al zeven jaar in stilte bezig met een procedure om een AM-vergunning te krijgen.

Sindsdien bleef het echter vrij stil vanuit de Caroline-organisatie. Achter de schermen viel te horen dat er problemen waren met de geplande zendersite. Eerder maakte Ofcom bekend dat Caroline de 648 kHz mag gebruiken, met een vermogen van 1 kW. Dat is de voormalige AM-frequentie van de BBC World Service. In principe moet dat wel voldoende zijn om ook in een flink deel van Vlaanderen en zuid-Nederland het station te kunnen beluisteren. Hoe de kwaliteit ’s avonds en ’s nacht wordt, is nog af te wachten, want de 648 wordt ook gebruikt door Radio Murski Val in Slovenië, met een 10 kW-zender.

De zendersite bevindt zich volgens Britse radiosmurfen in Orfordness, van waar destijds ook de BBC World Service opereerde. De uitzendlocatie zou garant kunnen staan voor een zeer degelijke ontvangst in de Lage Landen. Die site bevindt zich immers vlakbij de kust, ten noorden van Felixtowe. De zendersite werd in 1997 geprivatiseerd en is sinds 2015 eigendom van Cobra Mist Ltd. Caroline maakt nu gebruik van de voormalige reservemast voor de 648 kHz. Officieel was de zendlocatie toegewezen voor Stonham Aspal, dat zo’n 30 km meer landinwaarts ligt, maar blijkbaar heeft Ofcom de afwijking uiteindelijk toch goedgekeurd.

Het nieuws over de onaangekondigde start van de testuitzendingen, de eerste uren met niets anders dan Ray Charles’ «Georgia On My Mind», ging vanaf de middag meteen als een lopend vuurtje rond bij de Britse radiofielen.

Uit hun veelal lovende luisterrapporten blijkt dat geluid en ontvangst erg goed zijn tot in Londen, Kent en Manchester. Ook op verschillende zogenaamde Websdr’s – websites op allerlei plaatsen die o.m. de lokale AM-ontvangst weergeven – komt het signaal duidelijk door. Zelfs een sdr in Ierland pikt het signaal op. Ook in Vlaanderen wordt het signaal volgens de eerste berichten tot Brussel en zelfs Limburg vrij goed ontvangen.

Tussen de muziek wordt opgeroepen om luisterrapporten in te sturen via de website van Caroline. De reguliere programma’s worden aangekondigd voor “de komende dagen”. Het zou wel de bedoeling zijn dat de programma’s vanaf de Ross Revenge worden gemaakt. Opnieuw uitzenden vanaf het schip zelf werd overigens nooit overwogen, in de eerste plaats om redenen van geld en veiligheid, maar ook omdat de huidige ankerplaats zich te ver buiten het (theoretisch) toegewezen zendgebied bevindt.

Deel dit artikel
Amptec
TVV Sound
Broadcast Partners
Amptec
Belgian Radio Day
Spotlight

58 gedachten over “Radio Caroline gestart met tests op 648 AM

 • zo 12 nov 2017 om 10:06
  Permalink

  Hier in Sint-Martens-Bodegem , is via transistorradio, buiten ruis niks te horen op de 648 mhz…..
  De nabijheid van de RTBF-zender op 621 mhz zal er niet vreemd aan zijn denk ik ?

  Beantwoorden
  • ma 13 nov 2017 om 21:13
   Permalink

   Claude ,

   Als je transistorradio niet selectief genoeg wat wil zeggen dat je bv 18 khz verder de RTBF nog kan ontvangen. Maar als jij zeer dicht bij de AM Zender van de RTBF woont ? dan is dat niet verwonderlijk dat breed (meer dan 18n khz dus) links en rechts ze nog kan horen.

   Dan zou ik dat geval een AM Loop Antenne een uitkomst kunnen bieden. Want dan kan de de RTBF wat gaan onderdrukken om de gewenste zender die je wil horen iets te versterken. Zoek maar eens in Google met deze zoekopdracht ” am loop antenne ” dan begrijp je wat ik bedoel.

   Oh ja misschien nog even dicht. Wie zeer dicht bij een zware AM zender woont kan gratis een lamp van 40 watt laten branden door het hoogfrequent straling want uit de zendmast komt. Door een lange draad in de tuin te spannen en een aardpin in de grond. En die twee verbinden aan elke kant van die lamp. Dat werd vaak gedaan in WO2 als je het geluk had om dicht tegen een radio zender te wonen.

   Maar LET OP : De wet zegt dat dit verboden is om te doen , want dan is er sprake van diefstal van staats eigendom. Ja het klinkt zot maar zo staat het wel in de wet beschreven. Je moet natuurlijk wel eerst betrapt worden of worden verlinkt dat ze er achter komen dat je zoiets doet.

   Beantwoorden
 • zo 12 nov 2017 om 10:41
  Permalink

  Zojuist eens geluisterd op de 648khz en ja ze komen binnen.
  Met een zwak signaal maar het is te beluisteren.
  In Kortrijk dus dat is nog een eindje van de kust.

  Beantwoorden
 • zo 12 nov 2017 om 11:07
  Permalink

  Hier in Zuidhorn (nabij Groningen) een prima signaal. Zelfs beter dan vroeger vanaf zee!

  Beantwoorden
 • zo 12 nov 2017 om 11:54
  Permalink

  Hier in Gent prima te ontvangen op een grundig sat 2400 sl met een signaal 8 op de meter

  Beantwoorden
 • zo 12 nov 2017 om 12:29
  Permalink

  vandaag test gedaan tussen bredene en oudenaarde
  de volledige weg goed kunnen beluisteren zonder fading op de autoradio

  Beantwoorden
 • zo 12 nov 2017 om 13:34
  Permalink

  Hier in AMSTERDAM NH goed te ontvangen ….nog wat optimaliseren met langdraad. …

  Beantwoorden
 • zo 12 nov 2017 om 14:04
  Permalink

  In Oudenaarde was gisteravond 648 met een signaal van S7 – 9 met fading te horen. Sinds deze morgen al de ganse dag S9 met 99% zonder fading. Tot mannen van Caroline.

  Beantwoorden
 • zo 12 nov 2017 om 14:51
  Permalink

  Welcome back Radio Caroline ! Ook in de omgeving van Aalst (België) goed te ontvangen op 648 KHz.

  Beantwoorden
 • zo 12 nov 2017 om 15:09
  Permalink

  In Haarlem te ontvangen. AM wordt weer spannend. Zeker na al dat gezeur met DAB+

  Beantwoorden
  • ma 13 nov 2017 om 21:24
   Permalink

   En dan zeggen dat de AM band dood is , ik hou ook niet van dat DAB+ gezeur alleen maar om ons op kosten te jagen want je moet verplicht een nieuwe radio kopen. Er is daar toch nog niet veel te horen misschien binnen een jaartje of 10 en dan zal het minder duur zijn en meer aanbod. Dan zwijg ik nog over DRM op de SW dat is een dood geboren kind geworden zo blijkt nu.

   PS In Nederland wordt meer gezeurd over DAB+ Radio , dan hier in België ik hoor er nauwelijks iets van in de media bedoel ik dan. Wat bij jullie wel meer is denk ik ?

   Dus helemaal met je eens.

   Beantwoorden
   • wo 22 nov 2017 om 23:50
    Permalink

    Nederland biedt zeer slechte en eenzijdige muziekstijlen aan op FM en DAB, ook te veel non-stop zooi, saai, not done.
    Via internet zijn er veel meer leuke radio stations te ontvangen, (streaming). Alleen jammer dat altijd die PC of Tablet aan moet staan.
    Terwijl een gewone kleine transistor radio veel langer met 2 penlite batterijen doet en makkelijker leuker en toegankelijker is. Echte radio is meer fun, maar niet wat betreft Nederlandse radiostations.

    Beantwoorden
 • ma 13 nov 2017 om 11:14
  Permalink

  Radio Caroline best goed te beluisteren op 648 AM te Gistel (West-Vlaanderen).

  Beantwoorden
  • ma 13 nov 2017 om 21:32
   Permalink

   T’was vollen bak hier in het Gentse , ik woon net aan de rand maar wel richting Zeeland en de kust. De Stad ligt voor mij als het ware , wie er achter zit zal minder signaal gehad hebben want Gent ligt 9 m bonen Zeeniveau en ik zit op iets van 4 a 5 m Zeeniveau.

   Gistel en Kortrijk liggen veel dichter bij Engeland dan bv Gent. Kijk maar eens op de kaart.

   Beantwoorden
 • ma 13 nov 2017 om 12:59
  Permalink

  Welkom Radio Caroline AM 648 zeer goed te ontvangen in Oudenburg West-Vlaanderen
  Hopelijk komen er Nederlandstalige uitzendingen

  Beantwoorden
 • ma 13 nov 2017 om 13:05
  Permalink

  hier in midden drenthe perfect te ontvangen met 80 % op een vertical antenne

  Beantwoorden
 • ma 13 nov 2017 om 20:38
  Permalink

  Ik ontving Radio Caroline 648 met S9+10 db met een ICOM IC R8500 en een Long Wire Antenne van 110 m lang richting Noord – West en dat is de UK. En ook op een draagbare Korte Golf Ontvanger van Panasonic (zonder buiten antenne) was het signaal ook zeer sterk. Die draagbare ontvanger stond op de achter slaapkamer op het 1 ste verdiep richting het Westen.

  Ondanks alles digitale storingen waar ik vel last van heb om dat er sinds kort 65 nieuwe Flats zijn gebouwd op amper 100 m van men huis en op slechts 5 m van de long wire is dat zeer goed te noemen. En iemand melde mij via mail ” ze gebruiken een oude antenne van Babcock, da’s een serieuze mast, vandaar dat het zo lekker gaat. ” van daar dat sterker signaal want er signaal uit de antenne word versterkt maw meer vermogen die 1 Kw kan makkelijk 5 Kw gestraald vermogen zijn geweest.

  Ik heb ook in de nachtelijke uren zitten luisteren en er was wel aardig wat fading te horen en soms zelfs een fade out (signaal valt gewoon weg) dat was via die Draagbare Ontvanger , want op de ICOM met de Long Wire was het wel sterk maar de storing (QRM) was wel veel erger. Het is bekend dat een Long Wire voor meer fading (QSB) zorgt en ook storing (QRM) Een AM Loop is dan wel veel beter omdat je het gewenste signaal kan versterken en de storing kan dempen door de gewenste richting.

  Ik betwijfel of het signaal nu sterker was dan vroeger van op Zee. Want op zee heb je geen enkele hindernis wat in de weg zit. Wat je wel hebt met een aan land zoals huizen , bomen noem maar enz.
  De grote 90 m mast die Caroline gebruikte in 1983 en met een kilowatt of 10 a 15 was dat ook een keihard signaal hier in het Gentse. De antenne die je thuis gebruikt voor ontvangst is het belangrijkste element en dat vergeten heel veel mensen want ze denken dat de ontvanger op de eerste plek komt, Nee niet dus.

  Tot slot nog dit Radio Caroline zal nooit meer in het Nederlands uitzenden want als men nu legaal mag uitzenden vanuit Engeland dan zegt de wet dat de uitzendingen alléén in de Engelse taal mogen. Radio Caroline sinds ze nu echt legaal zijn kunnen ze niet meer doen wat ze zouden willen maar zijn ze verplicht zich aan de wet te houden. Bv vanop de Ross zelf uitzenden met een eigen zender aan boord mag niet omdat ze buiten het zend gebied liggen die hun werd toegekend.

  Mensen de tijd van een Zeezender zoals in de jaren 70 en 80 is voorgoed voorbij. Een het kost handen vol geld en twee er is een Internationale wet die over de gehele wereld geldig is voor niet legale Radio Stations die vanop een Schip in Internationale zouden willen gaan uitzenden. Wakker worden en stop met dromen pas dan sta je met je twee voeten weer op de grond. ” The good old days are over for ever ”

  Groeten van een oude Zeezender en Caroline Fan.

  Herman

  Beantwoorden
 • ma 13 nov 2017 om 20:55
  Permalink

  PS Tav van de persoon uit Amsterdam. Met die Long Wire Antenne

  Wat je long wire betreft jehebt een hele goede aansluiting nodig maw een aardstaaf die in de grond zit , de aarde van een stopcontact niet gebruiken. En als je de voorkant van de Long Wire (de achterkant is waar je draad naar de ontvanger gaat) meer richtingseffect , een sterker signaal uit de richting naar waar je draad wijst. Dan kan je dat doen door een weerstand van 470 Ohm naar de aarde te verbinden. En dan krijg je een Beverage Antenna vul deze zoek opdracht maar eens in op Google dan zie je het wel.

  Ps Ik heb moet ook nog men aardspin vernieuwen (naar de Icom Ontvanger) want de oude daar is iets niet ok mee , maar nu het winter wordt heb ik daar niet echt veel zin meer in. Tis me wat te koud geworden.

  Beantwoorden
 • di 14 nov 2017 om 10:14
  Permalink

  Herman,
  Heb zo’n AM loop antenne op mijn tuner zitten,in de jaren 80 kon ik Caroline,toen nog op zee en veel sterker in power, tot de valavond perfect ontvangen tot 80 %
  op de schaal,maar met de onmiddelijke nabijheid van de “digibox” van Telenet
  ronkt dat ding als een bezetene…
  Zal deze week via mijn autoradio,hier in de streek, een nieuwe poging ondernemen

  Beantwoorden
  • wo 15 nov 2017 om 01:04
   Permalink

   Claude ,

   Ik weet over welke loop je het hebt bij die tuner das zo een vierkant met gevlochten draden naar de aansluiting maar die bedoel ik dus niet die zijn geen kl**te waard. En zo een tuner is nu ook niet echt zo selectief. Ik heb ook zo een tuner hier thuis staan en en dat is een grote miskoop geweest maar als je er een redelijk bedrag voor betaalt hebt zou het zonde zijn om die ik de vuilbak te gooien.

   Dus gebruik ik heb eigenlijk alleen maar om naar de VRT Radio 1 te luisteren op FM omdat ze niet meer op AM te horen zijn. En die AM op die tuners is heel slecht alhoewel ik toch RTE Radio 1 op 252 khz LG kan ontvangen zonder al te veel storing en die staat ver van de tv en een digibox heb ik niet dus geen digitale tv vind het te duur voor zoveel dat ik maar kijk. Ik ben al geen te grote TV kijker en kijk ook wel redelijk selectief.

   De AM loop die ik eigenlijk bedoel is een grote vierkante kader met draad rond gewikkeld en een afstembare C in het midden. En je plaats je draagbare radio voor de kader. Nu ga je de AM Loop gaan afstemmen met de variabele C om een beste en sterkste signaal te ontvangen want de ferriet staaf antenne binnen in de draagbare ontvanger die vormt samen met de loop een veld die elkaar versterken zeg maar. Het klinkt misschien nogal ingewikkeld maar ga zelf eens op zoek naar meer info op het web zodat je het beter kan begrijpen. Want ik kan wel uitleggen wat ik wil je moet het nog begrijpen ook. En ook al leg ik het redelijk goed uit wat ook nog niet zo heel eenvoudig is. Maar zelf heb ik nog niet eerder een loop van dat type gebruikt.

   Kijk maar eens naar deze You Tube video en dan zal je beter begrijpen wat ik heb trachten aan je uit te leggen https://www.youtube.com/watch?v=3sDtmmRHzZc

   Digiboxen , TV’s , modems , routers , telenet tv kabel zijn een en al een digitale stoorbron daar moet je dan ook zover als mogelijk weg blijven , oh licht dimmers en led lampen zijn ook een pest.

   Ik zal je eens een verhaal vertellen wat echt gebeurd is. Toen Radio Caroline de TOP 500 uitzond ik denkt dat dit in 1985 was als ik het goed heb. Die dag was ik in de Ardennen in Dinant. En ik had een kleine draagbare Radio bij mij. En aangezien Dinant al zo hoog boven de zee ligt. Wou ik toch wel eens weten hoe de ontvangst was van Radio Caroline op 963 (319 m) en dat was nog voor de tijd dat de grote mast was omgevallen.

   Radio Caroline was wel te horen maar heel erg zwak wat toch al best goed was zeker voor die hele grote afstand. Maar toch zag ik een weide waar Pony’s opliepen en dat was afgespannen met van dat prikkeldraad waar wel schrikstroom op zit.

   En dat was heel goed te horen op radio een getik als een klok nie normaal. Dus was het wel opletten geblazen maar aangezien de houten paal waar die draad aan vast gemaakt was met krammen , was er genoeg plaats om de radio op die paal neer te zetten met het handvat naar beneden zodat die dan schuin komt te staan je kent dat vast wel. En toen was Caroline kei en kei hard te ontvangen en de de tik van de schrikdraad was helemaal niet meer hoorbaar. Het signaal was zo sterk dat het leek of ik aan onze kust zat.

   Daar zaten ook nog andere mensen in de buurt van die weide en die zaten me wel raar aan te kijken haha want die wisten niet wat ik deed voor hen was dat dus totaal onverklaarbaar maar ik kon er wel mee lachen met hun raar gezicht. Die weide was een vierkant en dus geen enkele richtingseffect in een bepaalde richting. Maar de hoogte speelde wel zeker mee. Als ik het goed heb is Dinant iets van 300 mtr boven de zee.

   Ik was zelf heel er verbaasd dat Caroline daar zo knalhard te ontvangen was op de manier die ik zojuist heb beschreven. Dus als er daar bij jullie bv ook zo een weide te vinden is waar Koeien oplopen of wat dan ook en er zot stroom op de draad rondom die weide dan kan je misschien een de zelfde test doen die ik ooit gedaan heb.

   Kijk hier ook eens naar https://www.youtube.com/watch?v=75txIWjyxTQ en hier ook https://www.youtube.com/watch?v=YL4SboK6FTw

   Groeten

   Beantwoorden
   • wo 15 nov 2017 om 10:05
    Permalink

    Dank Herman voor je technische uitleg heb wel verstand van zwarte muziek,
    zie het weekendartikel in “lokale helden”, maar denk toch dat de meeste hinder niet van de tuner maar van de “digibox” zelf komt…
    In de jaren 80 had ik een Quad voor- en eindversterker en die leken mij beter afgestemd om AM/FM te kunnen ontvangen dan mijn huidige LFD-versterker,die door kenners hoog aangeschreven staat (ook het prijskaartje is 20 jaar later X 3), ikzelf deel dat overdreven enthousiasme niet zo…..

    Beantwoorden
 • di 14 nov 2017 om 15:33
  Permalink

  Goede ontvangst hier in Zottegem. Station uit de lucht sinds 13 nov. om 13u30. Wanneer terug ?

  Beantwoorden
 • za 18 nov 2017 om 15:31
  Permalink

  2de dag, heel goed te ontvangen zowel in de auto als thuis. Nu al de hele week niets meer te horen hier in Brugge. Niet meer in de lucht???

  Beantwoorden
 • za 25 nov 2017 om 16:58
  Permalink

  Ik kan verkeerd zijn maar ik heb de indruk dat de kwaliteit van de ontvangst vandaag véél minder is dan vorige week (omgeving Aalst).Ligt het aan mijn radio? Of mijn oor? Kan natuurlijk ook zijn met de invallende duisternis (17u) maar ik had de indruk dat vorigr week zelfs in de donkere uren het signaal beter was.

  Beantwoorden
  • za 25 nov 2017 om 21:57
   Permalink

   Pieter ,

   Op de Midengolf zijn er ook vaak dagen dat het beter gaat dan andere. Het signaal hier in Noord West van Gent (dus richting kust) is op een long wire van 110 mtr S9 + 20 db rond 19:30 u deze avond 24 Nov maar wel veel meer fading dan vorige week. En ja nu dat het al weer veel vroeger donker wordt dan worden de MG signalen ook anders weerkaatst dan vb 7 dagen geleden. En zo gaat dat op en neer niks abnormaal hoor gewoon normaal.

   Als je in de audio wil gaan luisteren ga dan bv een boven op een hoge brug gaan staan dan merk je het verschil wel dan dat je aan het begin van de burg staat.

   Herman

   Beantwoorden
 • za 25 nov 2017 om 18:32
  Permalink

  Signaal hier in Gent is net als vorige keer uitstekend

  Beantwoorden
 • za 25 nov 2017 om 22:11
  Permalink

  Voor zij die Radio Caroline 648 khz veel sterker willen horen dan bv thuis kunnen naar een online ontvanger luisteren van een radio amateur in Middelburg , Nederland die ligt bijna vlakbij de UK maw een boogscheut dit is de url http://83.162.220.82:8073/ van de ontvanger. Oh ja hou er wel rekening maar dat er maar max 4 gebruikers te gelijk kunnen luisteren en dat de audio wel eens durft te sputteren. Volgens info die ik ontvangen heb zou dat met je brouwer , router en modem te maken hebben. Ik kamp ook met dat probleem maar ik heb het nog steeds niet kunnen oplossen.

  PS Tav Danny (Gent) langs welke kant zit je zo ongeveer ? zodat ik me een beetje een beeld kan vormen waar het hoeft niet precies te zijn. Ik zit in het Noord Westen maw tussen het centrum van stad en Evergem.

  Herman

  Beantwoorden
  • zo 26 nov 2017 om 15:06
   Permalink

   Herman, ik woon in Gent West,Mariakerke.
   Signaal is gewoon keihard hier,zelfs op de meest simpele transistorradio.

   Groet, Danny

   Beantwoorden
   • do 30 nov 2017 om 01:23
    Permalink

    En ik tussen u en Meulestede een 4 tal km , hopelijk zeggen de letters WO je meer ? niks zeggen hier aub dank

    Beantwoorden
 • za 25 nov 2017 om 22:22
  Permalink

  Deze site is ook de moeite waard om te lezen https://mediumwave.info/news.html alleen over (MW) MG en niks anders. Daar wordt ook vaak nieuws heet van de naald gemeld alleen Engelstalig

  Wel grappig als je op twee verschillende freq’s zit te luisteren thuis (648) en online (1368 via North Ireland op Global Tuners je moet lid zijn) en dan krijg je een delay van een seconde of 10 dat klinkt wat echo achtig crimineel gewoon

  Herman

  Beantwoorden
 • zo 26 nov 2017 om 08:14
  Permalink

  Als de halogeen en of LED-verlichting aanligt of de transistorradio staat ergens dicht bij andere elektronische apparaten zoals een modem valt hier bij mij enkel nog storingen te ontvangen op AM. En dat zal tegenwoordig op vele plaatsen het geval zijn zeker bij zwakkere signalen. Ook dit helpt mee aan het einde van het nostalgisch middengolfverhaal ! Laten we het ethervervuiling noemen. Nu dat was er vroeger ook al maar ik dacht toch veel minder ?

  Beantwoorden
  • do 30 nov 2017 om 00:05
   Permalink

   Joop ,

   Deels waar maar ook niet. Voor wie bv in de stad woonde en een tramlijn in de straat had die had vaak problemen en TV’s maar overdag was er bv 40 jaar geleden geen bal te zien behalve een Testbeeld met een Fluittoon van 1 kilohertz waar je na 5 a 10 seconden knallende koppijn van kreeg haha. Er was alleen iets te zien bv bij de Winterspelen of op Zondag als er sport was , ja dat waren nog eens tijden he.

   Wat ik wel nog weet is dat als er een buur aan het koken was op een Elektrische Fornuis (kookplaat) dan had ik wel last van nogal veel ruis op de MG maar dat duurde dan maar max een 30 tal min of zo en dan was het gedaan. Wat ik gemerkt heb is dat in 1976 er naast ons huis er een nieuw huis werd aangebouwd het signaal op de middengolf er op achteruit ging en er meer ruis te horen was , want daar voor stond de zijgevel waar tegen de radio (hi fi keten tuner versterker van Akai) stond nog vrij en dus niet aangebouwd.

   Mij valt het wel op dat de digitale storing pas echt erg geworden is zo rond 2.000 omdat er dan steeds meer mensen een computer en ook internet hadden in huis. Het begin van het einde zeg ik ?

   Beantwoorden
 • wo 29 nov 2017 om 10:52
  Permalink

  Raar maar op mijn beste KG-ontvanger (FT-1000) klinkt het overgemoduleerd. Ook is de draaggolf niet constant. Zoals met dynamic Carrier AM. De S-meter gaat mee met de modulatie, en schommelt overdag tussen S5-S7. Gisteravond was het merkelijk zwakker.
  Op een oude legerontvanger (R-206) klinkt het wel beter. Hoewel ook hierop de carrier mee danst.
  Ik werk op een buitenantenne. Op een kleine draagbare radio met ferrite-antenne is er weinig te horen.

  Beantwoorden
  • do 30 nov 2017 om 00:35
   Permalink

   Eddy ,

   Het signaal hier bij mij is verre van overgemoduleerd maar wel nogal hard en das niet echt het zelfde. Ik woon in het Gentse aan de Noord West kan en ik luister met een Icom IC R 8500 en een lange draad antenne van 110 m lang richting NW aan de voorzijde. En het signaal is hier S9 + 20 à 25 DB. Ga deze mp3 maar eens downloaden dan zal je wel horen dat het sterk en hard is maar beslist niet overgemoduleerd http://www.mediafire.com/file/4ebi358304gvc5j/Caroline+648+test+gent+icom+icr8500+long+wire.mp3 deze opname is van een dag of 1 of 2 geleden of zo iets ben het even vergeten.

   Ik vermoed maar weet dat ook niet zo heel zeker dat of je geen echt idee hebt wat overgemoduleerd is of dat je ontvanger niet in orde is ? Gelieve me niet verkeerd te begrijpen omdat ik de uitdrukking gebruik ‘ misschien weet je niet wat overgemoduleerd is ? ‘ zo bedoel ik dat ook niet en zeker niet om je te kwetsen ? Neem dit dus aub niet verkeerd op. Alvast bedankt.

   Welk type buiten antenne gebruik je ? Een lange draad antenne bv dan moet de ontvanger wel aan de aarde hangen. Een aardstaaf van bv 6 m lang die in de grond zit en die je aansluit op de aarde van de ontvanger. Dat maakt deel uit van de andere helft van je antenne die je buiten hebt hangen.

   Vul maar eens op Goole deze zoek term in ‘ long wire antenna ‘ dan vind je veel meer info. Het merendeel van de links is wel in het Engels.

   Mijn aard aardaansluiting blijkt naar mijn mening en vermoeden ook niet helemaal ok te zijn en dat kan ik uitmeten met een megger dat is een meet toestel waarmee je de impedantie ofwel de OHM waarde mee kan meten. Dat toestel is heel duur om te kopen , maar misschien is er iemand in jou buurt die je dat even kan uitlenen tegen een borg bedrag aan geld. En dan kan je zelf meten wat de waarde is van je aardaansluiting zoals dat ook wettelijke verplicht is voor de Elektriciteit’s aansluiting bij bv nieuwbouw enz. Voor een aarde die dienst moet doen voor een ontvanger maakt dat veel minder uit maar hoe lager hoe beter de waarde is. Misschien toch eens over nadenken ?

   Beantwoorden
 • wo 29 nov 2017 om 18:28
  Permalink

  Vandaag woensdag in de METRO-krant een artikel + foto over Caroline 648 !

  Beantwoorden
 • wo 29 nov 2017 om 18:40
  Permalink

  Ja inderdaad met een mooie foto van de Ross Revenge.

  Beantwoorden
 • do 30 nov 2017 om 12:26
  Permalink

  Ik heb gisteren gebeld naar het Hoofd Kantoor van Caroline en gesproken met Peter Moore en die vertelde aan mij dat de zender vanaf heden niet uit gezet zal worden. Caroline 648 zal 24 u / 7 uitzenden met Non Stop Muziek en nog altijd als Test.

  En ze zijn heel erg blij dat de ontvangst hier zo goed is en ook in enkele andere landen. Maar dat gaan ze niet op de zender zeggen want ze wat bang dat dit hun zendvergunning zou kunnen kosten en dat willen ze dus vermijden. Want ze zenden lokaal uit voor graafschappen Sufffolk en Noord Essex uit dat staat zo in de voorwaarden.

  Beantwoorden
 • vr 1 dec 2017 om 18:21
  Permalink

  Afgelopen maandag een mail gestuurd naar DJ Pat Edison en de Radio Caroline techneuten, lees hieronder zijn reactie. Vooral de laatste regel, zij realiseren zich de eventuele consequenties…

  Good afternoon Pat and technical engineers,

  I know your station very well as I listened to all the offshore radio stations in the 60’s and 70’s. I even copied the pirates with an illegal radio station till the police ended my efforts :-(. Nice that we have websites like this http://www.offshoreechos.com/Main%20page.html and http://www.rossrevenge.co.uk/tx/txroom.htm which brings good old memories back!

  I’m living near Eindhoven (southern part of the Netherlands). Only 1 kW is – AMAZING – for such a steady reception, please keep it quiet that the signal is thát good at the other side of the North Sea!
  As a reference, on a old Grundig RR1040 Professional, Radio Caroline’s is 4 on a 10 point scale IN HOUSE without an external antenna. The strongest UK station BBC Radio 5 on 693 kHz (150 kW) is 6 points on 10. Other UK stations like 909 kHz or 1215 kHz are (much) weaker than Caroline.

  I also fired up my 45 year old Panasonic RQ-447FJS cassette radio and the IN HOUSE signal is 1,5 on a 5 point scale which is exactly the same signal strength as Radio Veronica in 1974 on 538 meters which was closer. Back then they used 10 kW, Radio Caroline 50 kW and RNI Radio North sea even 100 kW but Radio Caroline was “reception winner” in the eastern part of the Netherlands (my old location) because Radio Caroline used by far the most efficient and biggest (100 meter high) antenna!

  The signal is also good IN HOUSE on a Sony ICF-SW7600G and a Philips D2999 world receiver without an external antenna but with the AL1 active loop antenna attached https://www.vandijkenelektronica.eu/index.php?id_product=1279&controller=product&id_lang=2 the reception is S9+ like the WebSDR University Twente. My antenna is mounted inside in the attic.

  Around 14.00 UK time the signal begins to get worse because of the skywave. Later in the evening I experience interference from a 10 kW Slovanian station on the same frequency. It doesn’t help that Caroline is a little off frequency (about -3,5 Hz).
  Also a neighboring strong Chech 750 kW station on 639 kHz gives interference in the sideband. You can narrow the IF but of course the soundquality gets less and I can’t null the stations out because they are located about 180 degrees opposite of Radio Caroline.

  A very good low noise WebSDR is http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/?tune=648am because this is the only station I found with the ability to select AMSync and Noise reduction which helps a lot for a nice steady reception! The distance from University Twente to the nearest land on the east UK coast (where your perfect Orfordness TX is situated) is 350 km of which about 50% (185 km) over water.

  Best regards and many years to come with Radio Caroline!
  René / Netherlands

  Good afternoon René,

  Many thanks for your report. It’s amazing the signal is getting out as far as that given it’s only 1KW. Although it would be travelling over water for much of it’s journey to you.

  We just hope the regulatory authority doesn’t want us to cut the power or beam it ‘inwards’ to where our main reception area is supposed to be!

  Best,
  Pat

  Beantwoorden
 • vr 1 dec 2017 om 21:27
  Permalink

  Aanbevolen WebSDR en WikiSDR receivers om Radio Caroline zo goed mogelijk op AM te ontvangen, ik hoop dat jullie er iets mee kunnen en ik houd me aanbevolen voor andere nog betere stations.

  1. http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/?tune=648am Universiteit Twente, Enschede. TIP: vink in het frequentie schermpje “AMsync” en in het filter schermpje “noise reduction” aan wat een drastische verbetering geeft ondanks de afstand van 350 km tot Caroline waarvan ongeveer helft over water. In de avond redelijk nutteloos vanwege de sterke Slovaakse zender op 648 kHz.

  Het lijkt erop dat Caroline de frequentie heeft bijgesteld, nog maar maar 0,25 Hz te laag, was eerder 3,5 Hz. Kan zijn dat het Slovaakse station de frequentie “overneemt” in de AMsync stand nu op de avond.

  Caroline heeft aangegeven nog het nodige werk te verrichten tijdens deze testfase waaronder ook aan de modulatie. Kennelijk klinkt de modulatie op verschillende devices zoals WebSRD/KiwiSRD anders dan op een oude buizenradio of transistor portable/autoradio. Moeilijk om een compromis te vinden maar ze doen hun uiterste best om er alles uit te halen wat legaal mogelijk is.

  2. http://on5kq.ddns.net:8073/?f=648.00amz4 uit Kortrijk. Vanwege het gemis aan AMsync en noise reduction zoals bij de ontvanger van de UT Enschede ondanks de slechts 175 km afstand tot Caroline waarvan 130 km over zee kwalitatief wat minder. Het ontvangststation met de geringste afstand tot Caroline die ik kan vinden. Nadeel, de ontvanger schakelt IRRITANT snel af na 5 minuten inactiviteit!

  3. http://websdr.dynvpn.de:8073/ Deze ontvanger staat tegenover het Duitse eiland Norderney (what’s in the name, good old Veronica ;-)) in Hilgenriedersiel. Qua zicht precies vrij over de Waddenzee, wel over Friesland en dan langs Den Helder / Texel vrij zicht diagonaal over de Noordzee richting Caroline. De afstand is 425 km maar voor een groot deel over water. Vanwege weinig storing klinkt Caroline zeker niet slecht op deze ontvanger.

  4. http://grimsbysdr.ddns.net:8073/ Deze ontvanger staat in Grimsby, niet ver van Hull aan de oostkust van de UK. Het ligt op 200 km afstand maar moet het signaal over land ontvangen vanwege de ligging t.o.v. Orfordness. Best veel fading ondanks de afstand maar minder last van de oostblok zenders.

  Veel luisterplezier :-).

  Beantwoorden
 • za 2 dec 2017 om 00:13
  Permalink

  Hallo René is een dame dus is het Rene een man dus , ah maakt niks uit. haha

  Wat pad dus volgens mij doelt is dat wij in Nederland en ik in Belgie aan de achterkant van de antenne zitten maar ik twijfel daar aan want het is een rondstraler wat ze gebruiken. Wat echter het grote voordeel is dat is dat de zendantenne in Orfdness aan het water staat maw de Noordzee dus. En daar moeten wij het dus van hebben.

  Ik woon in Gent (de rand in het Noord Westen) das tussen Brugge en Antwerpen met zicht op zee waar ik woon. Ik heb een lange draad (long wire) hangen van maar liefst 110 m lang op een hoogte van iets van een 5 tal meter (gemeten met de natte vinger haha) richting het Noord Westen maw richting de kust van Belgie en deels naar England , en dus ook veel dichter dan jij. Alhoewel daar in Limburg de ontvangst toch wel zeer goed is normaal zijn jullie daarin net iets minder bedeelt dan wij die dichter bij de kust zitten. ‘ ce la vie ‘ das het leven zeggen ze in het Frans haha kan er ook niks aan doen helaas hihi.

  Hier is het signaal op een Icom IC R 8500 en een long wire van 110 m lang en 5 m hoog S9 + 20 db overdag wel te verstaan maar eens het donker wordt zeg na een uurtje of 8 in de avond dat begint de boel wel aardig te faden die Sloveen komt dan roet in het eten gooien boe haha.

  Vroeger in de jaren 70 toen Caroline op de MV Mi Amigo zat was het ook soms slecht toen was het Hongarije die de boel om zeep hielp op 259 m ofwel 252 m hihi.

  We mogen blij zij dat Caroline weer te horen is op de MG en als we overdag een goed signaal hebben dan zeg ik alvast das mooi mee genomen , en laten we de rest dan maar even voor wat het is. Ze zijn er weer en das toch wel het voornaamste zeg ik dan , de rest zullen we er helaas moeten bijnemen en ook mee leren leven. Vroeger deden we dat al waarom zouden we dat nu niet meer doen en zeker in tijden waarin de MG al zo een triest geval is ivm met digitale storing van pc’s , modems , plasma tv’s , licht dimmers en nog zo van die troep.

  Ik vindt het alvast heel geweldig dat je zonder een buiten antenne zo een goed signaal hebt op 648 van Caroline met max 1 kw.

  Groeten vanuit Gent

  Herman

  Beantwoorden
 • za 2 dec 2017 om 00:19
  Permalink

  Rene ,

  Deze SDR online ontvanger staat in Middelburg , Zeeland maw de achtertuin voor de Uk. luister hier dit is de url link http://83.162.220.82:8073/ signaal is keihard zelfs in de nacht maar ook nu en dan wat fading maar dat mag de pret niet drukken he.

  Herman

  Beantwoorden
  • za 2 dec 2017 om 09:43
   Permalink

   Herman, ik heb al heel wat gegoogled naar websdr websites in België. Helaas vind ik er maar eentje terug voor zendamateurs. Het frequentiegebied is dan ook bovendien beperkt. Heb jij soms een link met een overzichtstabel voor de Benelux ?

   Beantwoorden
 • za 2 dec 2017 om 02:59
  Permalink

  Herman,

  Hartelijk dank voor deze SDR website, deze heb ik over het hoofd gezien in de SDR zenderlijsten, tot nu toe het dichtstbij gelegen en inderdaad bijna vrij van de 10 kW Sloveen op 648 kHz, je hoort alleen nog het gespetter van de 750 kW zender in de zijband op 639 kHz. Heb het adres even opgezocht, de SDR staat aan de westzijde van Middelburg, dat is amper 10 km tot de Noordzee. De afstand tot Caroline is 152 km waarvan dus 142 km over het water. In theorie zou het nog net iets beter kunnen, in Nederland is Westkapelle/Domburg met 142 km het dichtstbij. In België zou Knokke/Blankenberge/De Haan/Oostende met 132 km nog iets dichterbij zijn, ideaal en letterlijk van kust tot kust. Als je ver inzoomt op Google kun je de mast van Caroline zien staan, het is maar een klein mastje vergeleken met het 5 elements 6 dB!!! richtsysteem van de BBC die vroeger in ZO richting richting naar België blies met 500 kW (effectief gebundeld 2 MW ERP). Man, dat signaal moet wel erg hard zijn geweest bij jullie. Even uit het hoofd, 1 > 10 kW = 10 dB, 100 kW > 1 MW = 10 dB en 1 > 2 MW = 3 dB. Zou dus puur op vermogen al 23 dB meer zijn geweest. Zie Caroline S9 + 30 dB pieken op deze SDR dus dat zou met de veel grotere BBC masten (nog eens +2 dB?) wel S9 + 55 dB zijn geweest die BBC World Service op 648 kHz naar midden Europa pompte, dan “smelt” je antenne zowat van de mast op 150 km afstand ;-). Ik vond dit YouTube filmpje van de BBC site waar dus nu Caroline zijn mastje heeft, zie https://www.youtube.com/watch?v=4dMfb3nY_rE . Interessante locatie bomvol geplaatst met antenne masten! Hier nog een mooi Caroline filmpje https://www.youtube.com/watch?v=3zeKYdHVC6E . Geweldig dat het schip is behouden inclusief de inventaris i.t.t. Veronica’s Norderney.

  Beantwoorden
  • za 2 dec 2017 om 16:28
   Permalink

   Rene ,

   Mag ik zo vrij zijn en je vriendelijk verzoeken als je hier nog een een bericht post om aub niet alles aan elkaar te schrijven want dat nogal wat lastig om lezen. Als een tekst uit elkaar staat is het veel beter om lezen.

   Ja het signaal van de BBC World Service was hier zo sterk dat ik soms op zoek moest gaan naar de naald van men S meter haha dus zeg maar S9+40 en soms zelfs 50 db en vaak was het signaal zo keihard dat er vervorming te horen was maw de ontvanger klapte dicht. Dus moest je dan bv – 10db of – 20 db gaan verminderen of gewoon een stuk snoer als antenne gebruiken en dan was het nog meter volle schaal ja 500 kw dat wil blazen haha.

   Ik heb zelfs verhalen gehoord toen in de jaren 30 of 50 of zo iets als ik goed voor heb. Toen er in de VS ook zo een radio station was die ook legaal 500 kw mocht gebruiken. Dat mensen die daar in de buurt woonde niet eens een radio nodig hadden om het station te horen. Maar door bv de hoorn van de telefoon op te tillen dan konden ze al luisteren haha.

   En er zijn ook nog verhalen dat men ook het springveer werk van het bed gebruikte om te luisteren door het HF want rond hun oren vloog. Ik denk als er zo een sterk veld daar rond hing dat dit ook niet zo heel erg gezond moet geweest zijn voor mensen ? Want er zijn bv wel verhalen bekend van mensen die haaruitval krijgen als ze te veel en te lang in een HF veld zitten en dan heb ik nog niet over wat er uit de antenne zelf komt.

   Ik woon op ongeveer een 180 km van county (graafschap) Essex vandaan vogels vlucht. Je moet ook rekening houden met obstakels ook al meet je van punt A naar punt B. En het is juist dat de afstand over de Noordzee natuurlijk niet mee telt en dus in het voordeel zijn voor onze kant van de UK. Maar nog meer omdat de zendplek vlak aan de kust gelegen is en een groot verschil met bv andere lokale BBC Radio Stations daar in de buurt zoals Kent en Norfolk en Essex

   Die volgend jaar ofwel van de mg verdwijnen of in vermogen verlaagd worden en ze hebben nu al geen 1 kw zoals Caroline maar zo tussen de 0,2 en de 0.7 kw en hier bij mij is dat toch wel een 10 db verschil. Als ik op de Icom IC R 8500 met een 110 m lange draad antenne richting NW = UK voor mij ga luisteren.

   Die Sloveen is toch wel eentje die nogal wat roet in het eten gooit , nu ik zit te luisteren via men draagbare korte golf ontvanger met AM Loop dan hoor ik nu al wat storing in de achtergrond en het is 16.20 u nu ik dit aan het schrijven ben. Maar het is ook erg mistig en koud hier dus dat zal ook wel mee spelen. Maar wie een echte radio freak is die kan best wel wat storing hebben eer die afhaakt haha. We mogen natuurlijk ook niet vergeten het zijn de meeste donkere dagen van het jaar en tot 21 dec zijn de dagen korter en de nachten langer en pas op 21 worden ze weer langer en de nachten korter. Prima DX tijd op de MG nu.

   Toen Radio Caroline en Mi Amigo in de jaren 70 uitzonden dan was er ook storing in de wintermaanden zo rond een uurtje of 3 a 4 in de namiddag en soms wel iets vroeger. Het vermogen die toen gebruikt werd was géén 50 kw maar amper iets van 25 à 35 kw want anders was de diesel te snel op als er met 50 kw op volle vermogen werd uit gezonden maar door op open water te liggen dat was het plus punt ivm de ontvangst aan land.

   Moet gaan groeten

   Herman

   Beantwoorden
  • za 2 dec 2017 om 18:31
   Permalink

   Dit is de stem van Jonathan Marks en die iets van een 20 tal jaar het programma (Media Network) Radio Nederland wereld omroep in het Engels , elke donderdag gepresenteerd en daar ik toch ook wel een jaar of 18 naar geluisterd , ik heb ooit met hem eens aan de telefoon zitten praten. Een toffe kerel https://jonathanpmarks.wordpress.com/media-network-vintage-vault/ http://jonathanmarks.libsyn.com/ (hier kan je oude programma’s terug beluisteren copie van de studio tapes in mp3) jammer dat het niet meer bestaat en ook RNW natuurlijk. Allemaal de schuld van besparingen en het web.

   Jou youtube links
   zie https://www.youtube.com/watch?v=4dMfb3nY_rE

   Keith Skues is de stem bij het Caroline filmpje https://www.youtube.com/watch?v=3zeKYdHVC6E

   Beantwoorden
 • za 2 dec 2017 om 15:51
  Permalink

  Joop ,

  Hier staat er eentje met best wel een goed en sterk signaal in Hainaut-Picardie Brunehaut, Belgium http://hainaut-picardie.ddns.net:8073/

  En hier ON5KQ – low noise VLF/LF/LW/MW/SW receiver, night-time Beverage winter-setup | Lauwe, Belgium http://on5kq.ddns.net:8073

  Tot slot er is nog eentje in 20 kHz – 30 MHz Roelof Bakker , pa0rdt | Middelburg, Netherlands
  http://83.162.220.82:8073 en das bijna de achtertuin haha hier is het signaal zeer sterk

  Hou er wel rekening mee dat er maar max 4 gebruikers tegelijk kunnen luisteren , je zal dus soms een melding zien. Want ze zijn zeer in trek en heel wat mensen blijven nogal lang hangen en dan kan iemand anders niet mee luisteren. Jammer dat ik geen tweede pc heb staan anders had ik Caroline kunnen streamen.

  Maar ik een MW loop antenne gekocht en nu heb ik een sterk signaal , de draagbare ontvanger staat in de loop en das wel heel goed te horen. En die ziet er zo uit https://lh6.googleusercontent.com/-HWOCjaTW-ug/VDikEN9JquI/AAAAAAAAHVs/buxIHhYgWrc/s640/PICT4179a.JPG

  Google maar eens met deze naam van de loop ‘ Tecsun AN-200 Loopantenne ‘ , Ik had er hier iets meer over geschreven waar die bv te koop is maar dat bericht is blijkbaar niet goed volgens de huisregels hier en het staat hier niet online ?

  Joop zoek eens met deze zoekterm in Google ‘ sdr online receiver ‘ (zonder haakjes) en dan kom je een hele waslijst van sdr ontvanger tegen. Het is de zoekterm die je gebruikt die van belang is

  Hopelijk ben je hiermee verder geholpen ?

  Herman

  Beantwoorden
 • zo 3 dec 2017 om 14:03
  Permalink

  Herman,

  Vreemd dat mijn laatste bericht als een aan elkaar geschreven brei is aangekomen. Ik schrijf altijd per onderwerp in alinea’s (zie de 2 berichten ervoor) maar soms wordt alles aan elkaar geplakt als je een bericht stuurt in een vak op een website. Misschien was de tekst te lang?

  BBC World service gebruikte zelfs een richtantenne, ik meen 132 graden ZO vanaf Orfordness vol richting België. Deze 5 antennemasten gaven de 500 kW zender nog eens 6 dB gain, de zender straalde dus 2 MW af pal aan zee met de voeten in het water, hoe gunstig wil je het hebben? In diverse zenderlijsten zie je nog een zender in het Midden-Oosten die ook 2 MW de lucht in blaast. Qua mastlengte is deze wel de top, helaas is hij bij werkzaamheden ingestort https://en.wikipedia.org/wiki/Warsaw_radio_mast . De mast was 646 meter hoog en het opgenomen vermogen van de zender 6 MW dus waar hebben we het over!? Ooit een interessant artikel gelezen van een Amerikaanse zender op AM met een gigantisch vermogen, zal eens kijken of ik het nog kan vinden.

  Dat niet op vol vermogen werd gezonden op de Noordzee lijkt me wel logisch vanwege het olieverbruik, misschien werd het vermogen wel opgeschroefd later in de middag (in de winter) vanwege de skywave storingen, wie zal het zeggen.

  Je haalt de Tecsun AN-200 loopantenne aan, die kun je inderdaad voor rond de 28 euro (gratis verzending) via eBay aanschaffen. Ik heb hier nog een nieuwe liggen, kan voor de helft weg. @Joop. Voor de niet ingewijde luisteraars, de AN-200 is een passieve antenne, een antenne zonder antenneversterker dus er is geen voeding benodigd. Er is wel een externe aansluiting aanwezig (jackplug) maar bij mijn Sony ICF-SW7600G en Philips D2999 werkt deze aansluiting eerder averechts. De antenne is eigenlijk bedoeld voor radio’s zonder externe antenne aansluiting. Helaas heb je in de tegenwoordige tijd op zo ongeveer iedere meter in huis wel een stoorbron dus met de AN-200 maak je er niet veel meer van, in de tuin zonder stoorbronnen kun je effectief net een tik meer signaal ontvangen want uiteraard neemt de ruis ook toe. Het voordeel van de AN-200 is gelegen in het kunnen afstemmen van de spoel, dat gebeurd bij een ferrietstaaf niet. Daarmee is dus een klein voordeel te behalen.

  Binnenshuis is de beste tip die ik kan geven, stem de radio af op een frequentie net naast Caroline en loop door het huis, met de radio (ferrietstaaf) gericht op Caroline, en vind een plek met zo min mogelijk ruis/storing. Het komt best nauw omdat werkelijk alles (op ouderwetse dingen na als een gloeilamp) wat op 230 V is aangesloten stoort. De beste plek is dus niet per definitie bij het raam maar vaak is de zolder, zo ver mogelijk van stoorbronnen (zelfs de moderne verwarmingsketel stoort), een goede plek. Nu je de beste plaatsen hebt gevonden stem je af op Caroline, bij voorkeur rond het middaguur. Mocht de radio de veldsterkte weergeven in leds of met een meter dan kun je de diverse sterktes op de eerder gevonden plaatsen vergelijken. Heb je geen veldsterkte indicatie dan is uiteraard het hardste geluid (AM ;-)) waar je voor gaat.

  Ik woon op 280 km van Orfordness (30 km N van Eindhoven) waarvan 160 km overzee, beduidend verder dan b.v. Gent. De 4 radio’s die ik gebruik zijn uit de jaren 70, 80 en 90. Het best geschikt zijn nog de oudste radio’s omdat deze in tegenstelling tot de meeste nieuwere wereldontvangers betere speakers bezitten voor de warme AM sound. Ik heb op de begane grond in de woonkamer bij het raam een gunstig punt gevonden, tijdens de muziek hoor ik op een rustig volume geen ruis (1,5 op een schaal van 5) maar tijdens de meldingen hoor je wat ruis in de achtergrond. Er is goed na te luisteren en er komen vanwege het AM geluid warme gevoelens uit de zeezender tijd naar boven. Leuk ook dat dit de radio was waarmee ik 45 jaar geleden naar Radio Veronica luisterde, die kwam ook op 1,5 binnen maar dan wel op 200 km over land (vrijwel dan ;-). Het sterkst was Radio Noordzee met 3,5. Uiteraard is het vanaf een uur of 15 dat fading en interferentie langzaamaan sterker worden en vanaf zonsondergang is het gedaan met de pret en moeten we overschakelen op nieuwe middelen zoals WebSDR.

  Nog even over verschillende antennes, in tegenstelling tot een lange draad (als überhaupt de richting en ruimte haalbaar is), ben ik meer gecharmeerd van een actieve loop antenne zoals de AL1. Ik mag geen reclame maken dus even Googelen. Ten 1e zit er een ruisarme versterker in en ten 2e, niet onbelangrijk, hij maakt gebruik van het magnetische deel van het elektromagnetische veld. Dat betekent dat het in huis eenvoudiger is een storingsarm punt te vinden, de versterker geeft in combinatie met de 1 meter diameter antenne een – nuttige – versterking! Je kunt de antenne eenvoudig op zolder plaatsen. Eventueel op een rotor, hij is namelijk sterk richtingsgevoelig. Vanwege deze eigenschap kun je ongewenste stations werkzaam uitnullen (vrijwel onhoorbaar maken) wat uiteraard alleen echt goed mogelijk is als beide zenders niet in één lijn liggen en daar hebben we pech met de 10 kW Slowaakse zender :-(.

  Verder is de actieve Mini-Whip antenne van PA0RDT erg goed, zeker als je kijkt naar het bespottelijke formaat (zie foto op zijn WebSDR)! Deze antenne gebruikt ongeveer dezelfde versterker als de eerder genoemde AL1. De antenne is niet richtingsgevoelig en is daardoor meer geschikt om buiten vast op een fiber mast te monteren. Hoe goed de antenne presteert kun je hier http://83.162.220.82:8073/ horen (bij de maker) waarbij Radio Caroline natuurlijk wel erg goed klinkt vanwege de amper 150 km tot de zender. Deze antenne kun je ook voor circa 50 euro (inclusief voeding via de coaxkabel) kopen op eBay en werkt uiteraard in combinatie met een normale ontvanger met externe antenne aansluiting. Wel lees ik hier http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/qrt.html dat aarding deze antenne beduidend beter maakt, zal het eens aan Roelof vragen want dit wordt mijn volgende project.

  Succes allemaal met een zo’n optimaal mogelijke ontvangst!

  73s, PE0RBE (Rene)

  Beantwoorden
 • zo 3 dec 2017 om 22:58
  Permalink

  Herman,

  De Wellbrook 1530 is mij ook véél te duur! Deze https://www.vandijkenelektronica.eu/index.php?id_product=1279&controller=product&id_lang=2 AL1 doet precies hetzelfde maar is qua antennering goedkoper opgebouwd. Deze bestaat uit een zwarte kunststof buis (vergelijkbaar met een PVC buis) met daarin zeg maar dikke speaker kabel (Monstercable). De antenne ziet er véél mooier uit dan op de foto. De afwerking van het bouwpakket is ver boven verwachting en ziet er verzorgd uit, kijk even op de detailfoto’s die de inhoud van het pakket weergeven. Wel bedenken dat er geen voeding kastje via de coax (power insert) is bijgeleverd, wel is het schema meegeleverd om die zelf te maken. Omdat ik hem op zolder gebruik heb ik gekozen het printje te voeden met een 9 volt batterijtje (met schakelaartje aan het kastje geplakt). Hier is de hele actieve antenne pagina waaronder ook de power insert https://www.vandijkenelektronica.eu/index.php?id_category=91&controller=category&id_lang=2 .

  De Mini-Whip antenne (iets andere uitvoering als die van PA0RDT) staat er ook bij als bouwpakketje voor 20 piek, het antenne printje zit erbij staat er. Je hoeft hem enkel in een plastic doosje te doen tegen weer en wind en de spanningsvoorziening te regelen door langs te coax een stroomkabeltje te leggen of een power insert te gebruiken.

  Inderdaad, het was WLW700. Ik meen dat ze meer vermogen gebruikten maar het is lang geleden dat ik het artikel heb gelezen. Toch een hele prestatie voor de jaren 30, daar niet van! Vind net dit mooie filmpje uit 1985 die alle details laat zien van het station. Vanaf 1 minuut vertelt Randy Michaels er bevlogen over, aan het einde amusant vanwege de microfoon die tintelende vingers veroorzaakt vanwege de power, ook de videocamera vindt niet echt leuk gezien de lichte interferentie :-). Zie https://www.youtube.com/watch?v=irybbYx0IdU .

  Grtz,

  Rene

  Beantwoorden
 • vr 8 dec 2017 om 16:18
  Permalink

  Het lijkt er op dat Caroline officieel van start zou gaan in het weekend van 16/17 december. Straal met zijn allen jullie antennes maar af to the original radio Caroline ☠️

  Beantwoorden
 • di 19 dec 2017 om 17:47
  Permalink

  Nieuws , Nieuws , Nieuws , Nieuws , Nieuws , Nieuws , Nieuws , Nieuws !

  Weather and technology permitting, our programmes on 648 Khz will commence originating from the Ross Revenge at 7.00AM on Friday 22nd December.

  The changed schedule for the day will be :

  7am (UK) Johnny Lewis
  9am Top Fifteen
  10am Ray Clark – with the official launch at midday.
  2pm Kevin Turner
  5pm Resume normal programmes

  Bron : http://www.radiocaroline.co.uk/#home.html

  Beantwoorden
 • wo 20 dec 2017 om 00:28
  Permalink

  Zelf heb ik zo’n Wellbrook loop antenne. Resultaten op AM en korte golf zijn super. In de regio Gent worden de AM signalen uit ZW Engeland daarmee heel sterk. Denk dat het goedkoper alternatief het ook wel goed zal doen. Een aanrader. Verste ontvangst op AM was Antigua: 8000 km ver met 50 kW!

  Beantwoorden
 • do 21 dec 2017 om 18:58
  Permalink

  Is er een verschil in muziek van de radio Caroline die ik op het Internet ontvang?

  Beantwoorden
 • za 23 dec 2017 om 11:30
  Permalink

  Zonet even voor jouw getest. Op dit moment hetzelfde als hun internet main album channel stream. Er zit wel zeker een halve minuut vertraging op als je via internet luistert.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *