RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Radio Caroline gestart met tests op 648 AM

De legendarische Radio Caroline is vandaag onverwacht gestart met testuitzendingen via 648 kHz en dat is leuk nieuws voor de (overlevende) fans van AM en offshore. Zoals bekend kreeg Caroline in mei een zendvergunning van de Britse mediaregulator Ofcom als een «community radio» voor de regio Suffolk en North-Essex. De voormalige zeezender was al zeven jaar in stilte bezig met een procedure om een AM-vergunning te krijgen.

Sindsdien bleef het echter vrij stil vanuit de Caroline-organisatie. Achter de schermen viel te horen dat er problemen waren met de geplande zendersite. Eerder maakte Ofcom bekend dat Caroline de 648 kHz mag gebruiken, met een vermogen van 1 kW. Dat is de voormalige AM-frequentie van de BBC World Service. In principe moet dat wel voldoende zijn om ook in een flink deel van Vlaanderen en zuid-Nederland het station te kunnen beluisteren. Hoe de kwaliteit ’s avonds en ’s nacht wordt, is nog af te wachten, want de 648 wordt ook gebruikt door Radio Murski Val in Slovenië, met een 10 kW-zender.

De zendersite bevindt zich volgens Britse radiosmurfen in Orfordness, van waar destijds ook de BBC World Service opereerde. De uitzendlocatie zou garant kunnen staan voor een zeer degelijke ontvangst in de Lage Landen. Die site bevindt zich immers vlakbij de kust, ten noorden van Felixtowe. De zendersite werd in 1997 geprivatiseerd en is sinds 2015 eigendom van Cobra Mist Ltd. Caroline maakt nu gebruik van de voormalige reservemast voor de 648 kHz. Officieel was de zendlocatie toegewezen voor Stonham Aspal, dat zo’n 30 km meer landinwaarts ligt, maar blijkbaar heeft Ofcom de afwijking uiteindelijk toch goedgekeurd.

Het nieuws over de onaangekondigde start van de testuitzendingen, de eerste uren met niets anders dan Ray Charles’ «Georgia On My Mind», ging vanaf de middag meteen als een lopend vuurtje rond bij de Britse radiofielen.

Uit hun veelal lovende luisterrapporten blijkt dat geluid en ontvangst erg goed zijn tot in Londen, Kent en Manchester. Ook op verschillende zogenaamde Websdr’s – websites op allerlei plaatsen die o.m. de lokale AM-ontvangst weergeven – komt het signaal duidelijk door. Zelfs een sdr in Ierland pikt het signaal op. Ook in Vlaanderen wordt het signaal volgens de eerste berichten tot Brussel en zelfs Limburg vrij goed ontvangen.

Tussen de muziek wordt opgeroepen om luisterrapporten in te sturen via de website van Caroline. De reguliere programma’s worden aangekondigd voor “de komende dagen”. Het zou wel de bedoeling zijn dat de programma’s vanaf de Ross Revenge worden gemaakt. Opnieuw uitzenden vanaf het schip zelf werd overigens nooit overwogen, in de eerste plaats om redenen van geld en veiligheid, maar ook omdat de huidige ankerplaats zich te ver buiten het (theoretisch) toegewezen zendgebied bevindt.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Caroline
Inschrijven
Abonneren op
guest

62 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
eric
eric
30 maart 2021 - 16:09 16:09

Heeft Radio Caroline nu een verdubbeling (2KW) van het vermogen? En een betere antenne?

adriano
adriano
30 maart 2021 - 14:39 14:39

super ontvangst 10db op icom 7300 antenne home made 24m end fed
top muziek !!!
Adriano
pd0rr Jo32kr emmen

Dik
Dik
15 februari 2021 - 15:37 15:37

Nice

image.jpg
Sally Mens
Sally Mens
2 september 2019 - 03:06 03:06

Voor Web Software Defined Radio-luisterpunten kunt u terecht bij http://websdr.org/.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
23 december 2017 - 11:30 11:30

Zonet even voor jouw getest. Op dit moment hetzelfde als hun internet main album channel stream. Er zit wel zeker een halve minuut vertraging op als je via internet luistert.

Freddy
Freddy
21 december 2017 - 18:58 18:58

Is er een verschil in muziek van de radio Caroline die ik op het Internet ontvang?

Bruno
Bruno
20 december 2017 - 00:28 00:28

Zelf heb ik zo’n Wellbrook loop antenne. Resultaten op AM en korte golf zijn super. In de regio Gent worden de AM signalen uit ZW Engeland daarmee heel sterk. Denk dat het goedkoper alternatief het ook wel goed zal doen. Een aanrader. Verste ontvangst op AM was Antigua: 8000 km ver met 50 kW!

Herman
Herman
19 december 2017 - 17:47 17:47

Nieuws , Nieuws , Nieuws , Nieuws , Nieuws , Nieuws , Nieuws , Nieuws !

Weather and technology permitting, our programmes on 648 Khz will commence originating from the Ross Revenge at 7.00AM on Friday 22nd December.

The changed schedule for the day will be :

7am (UK) Johnny Lewis
9am Top Fifteen
10am Ray Clark – with the official launch at midday.
2pm Kevin Turner
5pm Resume normal programmes

Bron : http://www.radiocaroline.co.uk/#home.html

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
8 december 2017 - 16:18 16:18

Het lijkt er op dat Caroline officieel van start zou gaan in het weekend van 16/17 december. Straal met zijn allen jullie antennes maar af to the original radio Caroline ☠️

Rene
Rene
3 december 2017 - 22:58 22:58

Herman,

De Wellbrook 1530 is mij ook véél te duur! Deze https://www.vandijkenelektronica.eu/index.php?id_product=1279&controller=product&id_lang=2 AL1 doet precies hetzelfde maar is qua antennering goedkoper opgebouwd. Deze bestaat uit een zwarte kunststof buis (vergelijkbaar met een PVC buis) met daarin zeg maar dikke speaker kabel (Monstercable). De antenne ziet er véél mooier uit dan op de foto. De afwerking van het bouwpakket is ver boven verwachting en ziet er verzorgd uit, kijk even op de detailfoto’s die de inhoud van het pakket weergeven. Wel bedenken dat er geen voeding kastje via de coax (power insert) is bijgeleverd, wel is het schema meegeleverd om die zelf te maken. Omdat ik hem op zolder gebruik heb ik gekozen het printje te voeden met een 9 volt batterijtje (met schakelaartje aan het kastje geplakt). Hier is de hele actieve antenne pagina waaronder ook de power insert https://www.vandijkenelektronica.eu/index.php?id_category=91&controller=category&id_lang=2 .

De Mini-Whip antenne (iets andere uitvoering als die van PA0RDT) staat er ook bij als bouwpakketje voor 20 piek, het antenne printje zit erbij staat er. Je hoeft hem enkel in een plastic doosje te doen tegen weer en wind en de spanningsvoorziening te regelen door langs te coax een stroomkabeltje te leggen of een power insert te gebruiken.

Inderdaad, het was WLW700. Ik meen dat ze meer vermogen gebruikten maar het is lang geleden dat ik het artikel heb gelezen. Toch een hele prestatie voor de jaren 30, daar niet van! Vind net dit mooie filmpje uit 1985 die alle details laat zien van het station. Vanaf 1 minuut vertelt Randy Michaels er bevlogen over, aan het einde amusant vanwege de microfoon die tintelende vingers veroorzaakt vanwege de power, ook de videocamera vindt niet echt leuk gezien de lichte interferentie :-). Zie https://www.youtube.com/watch?v=irybbYx0IdU .

Grtz,

Rene

Rene
Rene
3 december 2017 - 14:03 14:03

Herman, Vreemd dat mijn laatste bericht als een aan elkaar geschreven brei is aangekomen. Ik schrijf altijd per onderwerp in alinea’s (zie de 2 berichten ervoor) maar soms wordt alles aan elkaar geplakt als je een bericht stuurt in een vak op een website. Misschien was de tekst te lang? BBC World service gebruikte zelfs een richtantenne, ik meen 132 graden ZO vanaf Orfordness vol richting België. Deze 5 antennemasten gaven de 500 kW zender nog eens 6 dB gain, de zender straalde dus 2 MW af pal aan zee met de voeten in het water, hoe gunstig wil je het hebben? In diverse zenderlijsten zie je nog een zender in het Midden-Oosten die ook 2 MW de lucht in blaast. Qua mastlengte is deze wel de top, helaas is hij bij werkzaamheden ingestort https://en.wikipedia.org/wiki/Warsaw_radio_mast . De mast was 646 meter hoog en het opgenomen vermogen van de zender 6 MW dus waar hebben we het over!? Ooit een interessant artikel gelezen van een Amerikaanse zender op AM met een gigantisch vermogen, zal eens kijken of ik het nog kan vinden. Dat niet op vol vermogen werd gezonden op de Noordzee lijkt me wel logisch vanwege het olieverbruik, misschien werd het vermogen wel opgeschroefd later in de middag (in de winter) vanwege de skywave storingen, wie zal het zeggen. Je haalt de Tecsun AN-200 loopantenne aan, die kun je inderdaad voor rond de 28 euro (gratis verzending) via eBay aanschaffen. Ik heb hier nog een nieuwe liggen, kan voor de helft weg. @Joop. Voor de niet ingewijde luisteraars, de AN-200 is een passieve antenne, een antenne zonder antenneversterker dus er is geen voeding benodigd. Er is wel een externe aansluiting aanwezig (jackplug) maar bij mijn Sony ICF-SW7600G en Philips D2999 werkt deze aansluiting eerder averechts. De antenne is eigenlijk bedoeld voor radio’s zonder externe antenne aansluiting. Helaas heb je in de tegenwoordige tijd op zo ongeveer iedere meter in huis wel een stoorbron dus met de AN-200 maak je er niet veel meer van, in de tuin zonder stoorbronnen kun je effectief net een tik meer signaal ontvangen want uiteraard neemt de ruis ook toe. Het voordeel van de AN-200 is gelegen in het kunnen afstemmen van de spoel, dat gebeurd bij een ferrietstaaf niet. Daarmee is dus een klein voordeel te behalen. Binnenshuis is de beste tip die ik kan geven, stem de radio af op een frequentie net naast Caroline en loop door het huis, met de radio (ferrietstaaf) gericht op Caroline, en vind een plek met zo min mogelijk ruis/storing. Het komt best nauw omdat werkelijk alles (op ouderwetse dingen na als een gloeilamp) wat op 230 V is aangesloten stoort. De beste plek is dus niet per definitie bij het raam maar vaak is de zolder, zo ver mogelijk van stoorbronnen (zelfs de moderne verwarmingsketel stoort), een goede plek. Nu je de beste plaatsen hebt gevonden stem je af op Caroline, bij voorkeur rond het middaguur. Mocht de radio de veldsterkte weergeven in leds of met… Lees verder »

Herman
Herman
3 december 2017 - 20:10 20:10
Antwoord aan  Rene

Rene , Dit zijn enkele artikels die ik gevonden heb over dat Station met die 500 kw in de VS. Bij wat lange teksten heb ik nog geen last gehad dat alles aan elkaar geplakt werd toen het gepost werd. Jij had het over deze loop Wellbrook 1530 , ik heb er ook al aan gedacht om die te kopen maar de prijs vond ik een beetje aan de dure kant zo rond de € 300. Dus vermoed ik dat best eerst nog wat centjes spaar haha. Hier is een fotocomment image voor zij die willen weten hoe dat ding eruit ziet.

For a Brief Time in the 1930s, Radio Station WLW in Ohio Became America’s One and Only “Super Station” https://www.neh.gov/humanities/2015/mayjune/feature/in-the-1930s-radio-station-wlw-in-ohio-was-americas-one-and-only-sup

PDF http://www.americanradiohistory.com/Archive-Station-Albums/WLW_Brochure-1935-LR.pdf

WLW’s Big-Arse Transmitter – Hugh’s Ominous Valve Works http://www.ominous-valve.com/wlw.html

Google Books https://www.google.be/search?hl=nl&tbo=p&tbm=bks&q=bibliogroup:%22%22The+Nation%27s+Station%22:+A+History+of+Radio+Station+WLW%22&source=gbs_metadata_r&cad=6

73

Herman

Herman
Herman
2 december 2017 - 15:51 15:51

Joop ,

Hier staat er eentje met best wel een goed en sterk signaal in Hainaut-Picardie Brunehaut, Belgium http://hainaut-picardie.ddns.net:8073/

En hier ON5KQ – low noise VLF/LF/LW/MW/SW receiver, night-time Beverage winter-setup | Lauwe, Belgium http://on5kq.ddns.net:8073

Tot slot er is nog eentje in 20 kHz – 30 MHz Roelof Bakker , pa0rdt | Middelburg, Netherlands
http://83.162.220.82:8073 en das bijna de achtertuin haha hier is het signaal zeer sterk

Hou er wel rekening mee dat er maar max 4 gebruikers tegelijk kunnen luisteren , je zal dus soms een melding zien. Want ze zijn zeer in trek en heel wat mensen blijven nogal lang hangen en dan kan iemand anders niet mee luisteren. Jammer dat ik geen tweede pc heb staan anders had ik Caroline kunnen streamen.

Maar ik een MW loop antenne gekocht en nu heb ik een sterk signaal , de draagbare ontvanger staat in de loop en das wel heel goed te horen. En die ziet er zo uitcomment image

Google maar eens met deze naam van de loop ‘ Tecsun AN-200 Loopantenne ‘ , Ik had er hier iets meer over geschreven waar die bv te koop is maar dat bericht is blijkbaar niet goed volgens de huisregels hier en het staat hier niet online ?

Joop zoek eens met deze zoekterm in Google ‘ sdr online receiver ‘ (zonder haakjes) en dan kom je een hele waslijst van sdr ontvanger tegen. Het is de zoekterm die je gebruikt die van belang is

Hopelijk ben je hiermee verder geholpen ?

Herman

Rene
Rene
2 december 2017 - 02:59 02:59

Herman,

Hartelijk dank voor deze SDR website, deze heb ik over het hoofd gezien in de SDR zenderlijsten, tot nu toe het dichtstbij gelegen en inderdaad bijna vrij van de 10 kW Sloveen op 648 kHz, je hoort alleen nog het gespetter van de 750 kW zender in de zijband op 639 kHz. Heb het adres even opgezocht, de SDR staat aan de westzijde van Middelburg, dat is amper 10 km tot de Noordzee. De afstand tot Caroline is 152 km waarvan dus 142 km over het water. In theorie zou het nog net iets beter kunnen, in Nederland is Westkapelle/Domburg met 142 km het dichtstbij. In België zou Knokke/Blankenberge/De Haan/Oostende met 132 km nog iets dichterbij zijn, ideaal en letterlijk van kust tot kust. Als je ver inzoomt op Google kun je de mast van Caroline zien staan, het is maar een klein mastje vergeleken met het 5 elements 6 dB!!! richtsysteem van de BBC die vroeger in ZO richting richting naar België blies met 500 kW (effectief gebundeld 2 MW ERP). Man, dat signaal moet wel erg hard zijn geweest bij jullie. Even uit het hoofd, 1 > 10 kW = 10 dB, 100 kW > 1 MW = 10 dB en 1 > 2 MW = 3 dB. Zou dus puur op vermogen al 23 dB meer zijn geweest. Zie Caroline S9 + 30 dB pieken op deze SDR dus dat zou met de veel grotere BBC masten (nog eens +2 dB?) wel S9 + 55 dB zijn geweest die BBC World Service op 648 kHz naar midden Europa pompte, dan “smelt” je antenne zowat van de mast op 150 km afstand ;-). Ik vond dit YouTube filmpje van de BBC site waar dus nu Caroline zijn mastje heeft, zie https://www.youtube.com/watch?v=4dMfb3nY_rE . Interessante locatie bomvol geplaatst met antenne masten! Hier nog een mooi Caroline filmpje https://www.youtube.com/watch?v=3zeKYdHVC6E . Geweldig dat het schip is behouden inclusief de inventaris i.t.t. Veronica’s Norderney.

Herman
Herman
2 december 2017 - 18:31 18:31
Antwoord aan  Rene

Dit is de stem van Jonathan Marks en die iets van een 20 tal jaar het programma (Media Network) Radio Nederland wereld omroep in het Engels , elke donderdag gepresenteerd en daar ik toch ook wel een jaar of 18 naar geluisterd , ik heb ooit met hem eens aan de telefoon zitten praten. Een toffe kerel https://jonathanpmarks.wordpress.com/media-network-vintage-vault/ http://jonathanmarks.libsyn.com/ (hier kan je oude programma’s terug beluisteren copie van de studio tapes in mp3) jammer dat het niet meer bestaat en ook RNW natuurlijk. Allemaal de schuld van besparingen en het web.

Jou youtube links
zie https://www.youtube.com/watch?v=4dMfb3nY_rE

Keith Skues is de stem bij het Caroline filmpje https://www.youtube.com/watch?v=3zeKYdHVC6E

Herman
Herman
2 december 2017 - 00:19 00:19

Rene ,

Deze SDR online ontvanger staat in Middelburg , Zeeland maw de achtertuin voor de Uk. luister hier dit is de url link http://83.162.220.82:8073/ signaal is keihard zelfs in de nacht maar ook nu en dan wat fading maar dat mag de pret niet drukken he.

Herman

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
2 december 2017 - 09:43 09:43
Antwoord aan  Herman

Herman, ik heb al heel wat gegoogled naar websdr websites in België. Helaas vind ik er maar eentje terug voor zendamateurs. Het frequentiegebied is dan ook bovendien beperkt. Heb jij soms een link met een overzichtstabel voor de Benelux ?

Herman
Herman
2 december 2017 - 00:13 00:13

Hallo René is een dame dus is het Rene een man dus , ah maakt niks uit. haha

Wat pad dus volgens mij doelt is dat wij in Nederland en ik in Belgie aan de achterkant van de antenne zitten maar ik twijfel daar aan want het is een rondstraler wat ze gebruiken. Wat echter het grote voordeel is dat is dat de zendantenne in Orfdness aan het water staat maw de Noordzee dus. En daar moeten wij het dus van hebben.

Ik woon in Gent (de rand in het Noord Westen) das tussen Brugge en Antwerpen met zicht op zee waar ik woon. Ik heb een lange draad (long wire) hangen van maar liefst 110 m lang op een hoogte van iets van een 5 tal meter (gemeten met de natte vinger haha) richting het Noord Westen maw richting de kust van Belgie en deels naar England , en dus ook veel dichter dan jij. Alhoewel daar in Limburg de ontvangst toch wel zeer goed is normaal zijn jullie daarin net iets minder bedeelt dan wij die dichter bij de kust zitten. ‘ ce la vie ‘ das het leven zeggen ze in het Frans haha kan er ook niks aan doen helaas hihi.

Hier is het signaal op een Icom IC R 8500 en een long wire van 110 m lang en 5 m hoog S9 + 20 db overdag wel te verstaan maar eens het donker wordt zeg na een uurtje of 8 in de avond dat begint de boel wel aardig te faden die Sloveen komt dan roet in het eten gooien boe haha.

Vroeger in de jaren 70 toen Caroline op de MV Mi Amigo zat was het ook soms slecht toen was het Hongarije die de boel om zeep hielp op 259 m ofwel 252 m hihi.

We mogen blij zij dat Caroline weer te horen is op de MG en als we overdag een goed signaal hebben dan zeg ik alvast das mooi mee genomen , en laten we de rest dan maar even voor wat het is. Ze zijn er weer en das toch wel het voornaamste zeg ik dan , de rest zullen we er helaas moeten bijnemen en ook mee leren leven. Vroeger deden we dat al waarom zouden we dat nu niet meer doen en zeker in tijden waarin de MG al zo een triest geval is ivm met digitale storing van pc’s , modems , plasma tv’s , licht dimmers en nog zo van die troep.

Ik vindt het alvast heel geweldig dat je zonder een buiten antenne zo een goed signaal hebt op 648 van Caroline met max 1 kw.

Groeten vanuit Gent

Herman

kees
kees
8 juli 2021 - 22:32 22:32
Antwoord aan  Herman

Het is nu 2021 en ik vraag me af of Caroline van ofcom toestemming heeft gekregen om met meer vermogen uit te gaan zenden.
Weet iemand hier meer over?

Don`t copy text!
62
0
Deel hier gerust uw gedachtenx