RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
Heynen

Radio Caroline ‘fundraiser’ van start

“For no man will ever forget Monday, August 14th, Nineteen Hundred and Sixty Seven”

Vanaf vandaag, vrijdag 14 augustus, wordt de jaarlijkse ‘Radio Caroline Fundraiser’ gehouden. Deze inzamelingsactie valt samen met de start van een driedaagse uitzending als Radio Caroline North vanaf het zendschip de MV Ross Revenge, op wat een historische dag is voor Radio Caroline. 

Speciale programma’s vandaag zijn de documentaire ‘Goodbye To The Pirates’ gepresenteerd door Rob Ashard, en op zaterdag 15 december om middernacht is er de bijdrage van Steve Anthony die een getrouwe weergave laat horen van de gebeurtenissen van 53 jaar geleden, toen Caroline de ‘Marine Offences Act’ van de regering Wilson trotseerde en bleef uitzenden.

Er wordt teruggekeken op een succesvol jaar, hoewel er ook verdriet was vanwege het overlijden in april van oprichter Ronan O’Rahilly (foto). Het komende jaar wordt het bereik van de programma’s uitgebreid en zijn er andere, spannende ontwikkelingen die dit weekend worden toegelicht op de website en in de uitzendingen tijdens het fondsenwervingsporgramma’s 

Nieuwe ankerketting en bevoorradingsboot

Bijna elk radioschip dat ooit op zee lag, is op het strand beland. Dat is een zorgwekkend vooruitzicht. Dit jaar bestelde Caroline dan ook een monsterketting ter vervanging van het exemplaar dat zes jaar geleden was aangekocht. Het kostte twee volle dagen en een aantal stevige sleepboten om de oude ketting te verwijderen en de nieuwe aan te leggen, maar nu is de Ross Revenge veilig vastgemaakt aan de rivierbedding op de Blackwater, nabij Bradwell, in Essex.

Er is een reddingsboot voor booreilanden aangeschaft. Geheel gereviseerd en vernoemd naar Caroline-oprichter en boegbeeld Ronan O’Rahilly. De boot zal zeer binnenkort te water worden gelaten en gaan dienen om de Ross Revenge te bevoorraden.

De reddingsboot Ronan O’Rahilly zal zeer binnenkort te water worden gelaten en gaan dienen om de Ross Revenge te bevoorraden.

648 AM

Onlangs is de 648 kHz AM-zender in Orfordness aangesloten op één van de ruim 106 meter hoge hoofd-antennemasten, in plaats van de 48 meter hoge reserve-mast. Ook is een aanvraag ingediend voor een verhoging van het zendvermogen ten opzichte van de huidige 1 kW. De AM-zender is bedoeld voor Suffolk en Essex, maar is ook in west Nederland en België goed te ontvangen.

Het gebied rond de Ross Revenge werd bediend door het lokale ‘community station’ Saint FM. Voor de continuïteit riep het de hulp in van Radio Caroline. Dit heeft geresulteerd in ‘Caroline Community Radio’ met een vermogen van 200 Watt. DJ’s op het station zijn onder andere Ray Clark, Peter Phillips, Johnny Lewis en Graham Bannerman. De opstartkosten zijn gedekt door een aantal Caroline DJ’s, lokale bedrijven en particulieren. De adverteerders op Radio Caroline worden ook gratis uitgezonden op 94.7 FM.

DAB en Home of Radio Caroline

Binnenkort zal Caroline Flashback ook op DAB rond Norwich te beluisteren zijn. Doordeweeks overdag komen er gepresenteerde programma’s, als spin-off van het Community project. Dave Foster en Rob Ashard hebben een speciale Flashback-studio gebouwd in de hoofd-landstudio in Kent. (Foto onderaan)

Heynen

‘Ross Revenge Home of Radio Caroline’, dat is de naam van een geregistreerde liefdadigheidsinstelling die al enige tijd in voorbereiding was. Er is onlangs met succes een subsidie aangevraagd van National Historic Ships UK om de wasruimte voor de bemanning te herstellen, maar dit is natuurlijk een klein deel van de aandacht die het schip nodig heeft. Gehoopt wordt dat de liefdadigheidsstatus belangrijke financiering oplevert voor verder onderhoud van het schip, onder meer in een droogdok.

Vanaf dit moment kan iedereen op de Radio Caroline-website een gift doen. Nieuwe donateurs krijgen een limited edition Retro Radio Caroline T-shirt, gebaseerd op een ontwerp gedragen door The Who-drummer Keith Moon, in de jaren ’60 tv-show ‘Ready Steady Go!’

Live vanaf de Ross Revenge

Radio Caroline North is live te horen vanaf het historische radioschip de Ross Revenge, op de eigen 648 AM-frequentie in het zuidoosten van Engeland en de Benelux en op 1368 AM (met dank aan Manx Radio) op het Isle of Man, in het noordwesten van het VK en delen van Ierland. Alle drie de Caroline-kanalen zijn online te beluisteren. Het albumkanaal is ook te ontvangen op DAB in delen van het VK, waaronder Londen, Birmingham en Glasgow. 

“For no man will ever forget Monday, August 14th, Nineteen Hundred and Sixty Seven”, Johnnie Walker, ‘Man’s Fight for Freedom’ (oktober 1967).


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Caroline
Inschrijven
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
15 augustus 2020 - 17:55 17:55

Nog steeds het authentieke en originele geluid te horen anno 2020. Bedankt radio Caroline !
Veel succes met de 648 AM. Spijtig genoeg nog iets te zwak ontvangst in regio Aalst.
Luisterde recent ook veel naar The voice of Peace, helaas zijn de streams daar om financiële redenen half juli stopgezet.

Jan D.M.
Jan D.M.
16 augustus 2020 - 07:08 07:08
Antwoord aan  Joop Van Hoop

In de auto valt het geluid best mee, regio Aalst-Zottegem-Ninove

Herman
Herman
17 augustus 2020 - 04:13 04:13
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Tav Joop Van Hoop , Een MW loop antenne zal bij jou zeker een beter signaal geven (bv wellbrook loop niet echt goedkoop maar zeker de moeite waard) indien je heel erg veel plaats en ruimte heb … ? ne long wire van min 100 m richting UK , ik gebruik die en hier in Gent NW S9+20 db ok das wel dichter dan Aalst.

Rob
Rob
17 augustus 2020 - 09:32 09:32
Antwoord aan  Herman

Als Joop in Aalst een gewone radio gebruikt zal hij weinig kunnen doen met een Wellbrook loop. Voor een gewone radio volstaat een goedkope loop zoals bijvoorbeeld de Tecsun AN-200 Loop Antenne die maar een 30 euro kost. Deze loop zet je naast de radio zonder fysieke koppeling. Een longwire (langdraad) antenne is een goed alternatief. Voor de duurdere ontvangers met externe antenne aansluiting is een Wellbrook of mini wip antenne dan aangewezen.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
17 augustus 2020 - 12:26 12:26
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Bedankt voor de tips ! Ik ben niet direct een DX-er maar vindt het wel leuk Caroline nog eens op een nostalgische manier te kunnen ontvangen. De middengolf behoort dit legendarisch radiostation zeker toe. Overdag is het de laatste tijd wel erg stil geworden op de MW. Ja, tijden zijn veranderd in die zin dat men nu ver afgelegen radiostations kan beluisteren alsof de mast bij wijze van spreken in je tuin staat. Maar dit is weer een ander verhaal. Gisteren werd er op de live uitzending van Caroline vermeld dat er heel wat luisteraars zijn in België en Nederland! Je hoort ook de enorme passie en liefde voor hun radiostation. Hedendaagse radiostations zijn tegenwoordig allemaal zo clean. Soms krijg ik bij sommige presentatoren de indruk dat ze hun job tegen hun zin doen. De swing is er toch een beetje uit? Och we wijken af.

Don`t copy text!
5
0
Deel hier gerust uw gedachtenx