RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Radio Carina Gistel-Eernegem begon 40 jaar geleden (audio)

Het zit in het collectieve geheugen gegrift van de oudere radiofan, de flitsende start van Radio Mi Amigo per 1 januari 1974. Minder bekend, maar net met zoveel inzet aan het grote avontuur begonnen, was de eerste dag van Radio Carina. Eveneens op de eerste dag van het nieuwe jaar, maar dan wel in 1981.

Nadat Radio Noordzee op 102.4 FM op 30 november 1980 in Oostende was opgedoken, verscheen in de pers al snel het bericht dat Radio Carina op 1 januari 1981 uitzendingen zou beginnen voor Gistel en omgeving. Al voor de start werd het contactadres: Postbus 7 te Gistel bekend gemaakt. Om conflicten met Radio Noordzee te vermijden werd de frequentie opgeschoven van 102.3 naar 103.0 MHz. Het Carina-team bestond onder andere uit Maarten Broekman, Ferry Vanloon (foto), Dirk Deprez, Marc van Gent en Jo Silver. 

Pas nadat deze nieuwe vrije zender z’n adres bekend maakte, durfde men dit bij Noordzee ook aan: Postbus 109 te Oostende. Noordzee meldde dat de tweede uitzenddag niet doorging omdat bij een test gebleken was dat de zender storing zou kunnen veroorzaken. Bij de derde zondag werd gebruik gemaakt van een sterker exemplaar. Met de kerst- en nieuwsjaarsdagen was het station langer in de lucht.

Bij Carina bleken de buren last te hebben van storing op hun televisie. Noël Cordier van de vzw Radiowereld besloot daarop om de uitzendingen per 11 januari 1981 stop te zetten totdat het probleem was opgelost. De zendtechnicus, die ook voor de locatie had gezorgd, vreesde echter luisteraars te verliezen en besloot toch door te gaan. Intussen was er ook een nieuw adres: Postbus 8 te Gistel.

Aan de Middenkust kon men nu naar twee vrije radio’s luisteren op zondag. Maar dit zou niet zo blijven. Hoe het verder ging lees je in februari. (AdG)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
1 januari 2021 - 20:20 20:20

Waar is de tijd dat we moesten met een postbus werken…(voor de veiligheid). Maar het vast telefoonnummer van de RTT stond in de Witte Gids 😉

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx