fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Radio Bloemendaal verlaat vandaag de AM

Woensdag jl berichtten we nog over het definitieve einde van het Nederlandstalige tijdperk op de middengolf, toch wat de landelijk te ontvangen zenders betreft. Per 1 januari 2019 stopt Groot Nieuws Radio immers de uitzendingen op de 1008 kHz. Maar onze moerstaal verdwijnt niet helemaal uit de omroepband, want er zijn ook nog de vele laagvermogen zenders die overal ten lande opereren.

Met ‘overal ten lande’ bedoelen we uiteraard Nederland. De Vlaamse overheid heeft lange tijd geleden de AM al definitief begraven. Er zelfs maar over praten levert tegenwoordig reeds de banbliksems van het Kabinet van Media op. We overdrijven, maar zo wordt het aangevoeld in radioland. De publieke omroep VRT zette de AM-zenders van Radio 2 uit op 30 maart 2008, de analoge radio-uitzendingen van Radio 1 stopten op 1 januari 2012.  

Terug naar Nederland dan maar, waar nog een ‘derde partij’ actief is op de middengolf. Naast het landelijke GrootNieuwsRadio en de kleinere LPAM-stations, zagen we – helemaal onterecht – Radio Bloemendaal over het hoofd. Een lokaal station dat in 1977 zelfs heel even bekend werd in Vlaanderen en de kranten haalde. Maar daar komen we morgen uitgebreid op terug. 

Het Bloemendaal radioteam: Agnes van Bekkum, Cess Verschoor, Daan Molenaar en Hans Paap (credits: Radio Bloemendaal Magazine)

Wachten op lokale DAB+

Deze onafhankelijke, gereformeerde kerkomroep is trouwens de oudste nog actieve zender op de middengolf, in beide Lage Landen. Begonnen in 1924 zijn de programma’s in een straal van ruim dertig kilometer rond Bloemendaal te ontvangen. Nog heel even, want na 94 jaar wordt vandaag definitief afscheid genomen van de vertrouwde 1116 kHz. 

Vanaf morgen, maandag 1 oktober is er enkel nog de internetstream. Binnen afzienbare tijd wil Bloemendaal ook, weliswaar lokaal, op DAB+- gaan uitzenden. In 2017 werd al enige tijd getest via de multiplex vanuit Zandvoort. Het definitieve vertrek van de AM lag trouwens in de algemene lijn der verwachtingen. Het was de kroniek van een aangekondigde dood. 

Er wordt nauwelijks nog naar de middengolf geluisterd, terwijl de omroep de voorbije maanden ook af te rekenen kreeg met flink wat pech. Er was stormschade aan de zendmast, de hoofdzender begaf het en er waren ook nog eens problemen met de aarding. Af en toe waren er ook klachten van omwonenden over storingen.

Vandaag wordt de 23-jaar oude middengolfzender voor het laatst uitgezet. 

° Radio Bloemendaal 

Het ‘hart’ van Radio Bloemendaal; de AM-zender (credits: Radio Bloemendaal Magazine)

 

 


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Tien Nederlandstalige muziekzenders, zeven Nederlandse en drie Vlaamse, gaan binnenkort van start met een samenwerkingsverband
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Wie zit er nog op FM te wachten als de digitale mogelijkheden onbeperkt zijn? Bekende
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Luisteren naar Radio Noordzee in 1971 ‘Luisteren naar Radio Noordzee’ was de naam van een
Mogen Vlaamse babyboomers jaloers zijn op hun Nederlandse leeftijdsgenoten? Alles voor het radiovak: niet-ochtendmens, wil
Studio software Het is deze maand drie jaar geleden dat Radio Emmeloord via internet met
Vuistslag Terug aan dek werd duidelijk dat de opsporingsambtenaren en politiemensen hoe dan ook toch

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Actueel
Het Weekendblad van 29 en 30 september (audio)

MENT heeft nieuwe trailer (video-primeur)

Het Avondblad van 28 september (audio)

Definitief einde voor de ‘radiobiepjes’…

Gatz minimaliseert klachten tegen radio-erkenningen

Het Avondblad van 27 september (audio)

Sluiten