RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Radio Bloemendaal opnieuw uit de lucht

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radio Bloemendaal, één van de weinige Nederlandstalige stations die nog gebruik maken van de AM, is al enkele dagen niet meer te beluisteren op de vertrouwde 1116 kHz in de regio Bloemendaal. En dit heeft alles te maken met het… warme en droge weer. De verantwoordelijken van de zender geven zelf tekst en uitleg. 

“Naast een draad tussen de masten ligt er onder de grond een groot metalen gaasnet dat deel uitmaakt van de gehele installatie. Door de droogte is de capaciteit van het net te klein om een goede tegencapacitiet te bieden aan de antennedraad. De zender kan als gevolg zijn vermogen niet kwijt en stopt ermee”. 

Eerder dit jaar had de kerkomroep van deze protestantse gemeente ook al af te rekenen met technische problemen. In januari brak één van de twee zendmasten tijdens een zware storm. Twee maand later ging de reservezender stuk. In de maand mei had men af te rekenen met hevige winden en verdween het middengolfsignaal opnieuw. Uiteindelijk kwam alles weer goed, tot vorige week dus. Het is onduidelijk wanneer de zender opnieuw ingeschakeld kan worden.

Al zal dat opnieuw slechts tijdelijk zijn, want vermoedelijk vanaf 1 oktober stoppen de uitzendingen via de 1116 kHz definitief. Radio Bloemendaal wil in de zeer nabije toekomst immers enkel nog gebruik maken van de moderne communicatiemiddelen en daar behoort de AM niet meer toe. Wel het internet, waar men naast het uitzenden van radioprogramma’s, zich ook wil gaan toeleggen op beeld en terugluistermogelijkheden. 

Radio Bloemendaal was voor het eerst te horen in juni 1924. Het signaal is in een straal van ruim dertig kilometer rond de gemeente te ontvangen. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx