fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Radio blikt terug op razend populaire tv-show (video)

Een halve eeuw geleden werd in Vlaanderen massaal naar de Nederlandse televisie gekeken. Marktaandelen van ruim dertig procent waren geen uitzondering. Menig omroepster en omroeper (die waren er toen al in Nederland) begroette bij het begin van het dagelijkse programma-overzicht dan ook de kijkers in Nederland én in Vlaanderen. Vooral de uitzendingen van omroepverenigingen Tros en Avro waren populair. Beiden mikten dan ook zonder blikken of blozen op zoveel mogelijk kijkers met shows die niet hadden misstaan bij commerciële zenders. Maar die waren er toen niet. Niet in Vlaanderen, niet in Nederland.

Eén van die programma’s die hele volksstammen aan de buis gekluisterd hielden was Toppop. Op 22 september 1970 ging de eerste aflevering de ether in. Ook letterlijk, want van kabel, noch satelliet, noch enige andere vorm van distributie was er sprake. De show was razend populair bij het jonge volkje, hele generaties zouden ermee opgroeien. Wat men hoorde bij Radio Veronica, Radio Noordzee en Hilversum 3, kon men één keer in de week ook zién op televisie.

Geef toe, geen slechte zet van omroepvereniging AVRO. De grootste artiesten vlogen speciaal naar Nederland om in de studio op te treden. Dit alles met mister Toppop Ad Visser als gastheer en het ballet van Penney de Jager. Inmiddels zijn Avro en Tros één geworden en wordt op de… radio stil gestaan bij het vijftigjarig jubileum van een programma dat tv-geschiedenis schreef.

Het beste van… 50 jaar Toppop

In ‘Het beste van… 50 jaar Toppop’ wordt geput uit de meest opvallende fragmenten. De voorraad is onuitputtelijk. Wekelijks kwamen er artiesten uit binnen- en buitenland optreden. Tal van BN’ers- het equivalent van BV’s bij de noorderburen -, zoals Karin Bloemen, Glen Faria, Erik de Zwart, Alain Clark, Annemieke Schollaardt, Samantha Steenwijk en Erik van der Hoff (Roberto Jacketti) halen herinneringen boven en kiezen hun favoriete nummer. Uiteraard zijn Ad Visser en Penney de Jager ook van de partij bij deze aaneenschakeling van herkenbare, mooie en bijzondere nummers.

In de eerste aflevering kondigt Ad Visser het optreden van The Jacksons aan. De jonge Michael had in de Toppop-studio bijna te weinig ruimte voor zijn toen al geweldige dansmoves. Penney de Jager laat zien dat ze het dansen nog niet is verleerd en kijkt terug naar haar choreografie op een nummer van Stevie Wonder. Ook het Nederlandstalige lied ontbreekt niet. Er is een piepjonge André Hazes en de 63-jarige Zangeres Zonder Naam. Tussendoor wordt verteld dat er maar liefst zeventien miljoen exemplaren van het ‘Smurfenlied’ van Vader Abraham zijn verkocht.

Disco beleefde zijn hoogtijdagen tijdens de Toppop-jaren. In de eerste aflevering wordt er uitgebreid aandacht aan deze stroming besteed en komen hits van Donna Summer, Village People en George McCray voorbij. En natuurlijk mag Earth & Fire niet ontbreken met de megahit ‘Weekend’. Wie was er in die tijd niet verliefd op Jerney Kaagman in haar iconische blauwe, glimmende pak?

Het verhaal van 50 jaar Toppop

Queen, Whitney Houston, David Bowie, Michael Jackson samen met The Jacksons, Elton John, allemaal zijn ze te gast geweest bij Toppop. Voor Nederlandse artiesten was het programma ook een must. Onder andere BZN, Golden Earring, Het Goede Doel, The Cats, Doe Maar en Frank Boeijen waren allemaal kind aan huis. Toppop werd gepresenteerd door Ad Visser en vijftig jaar na de eerste uitzending kijkt hij samen met bedenker Rien van Wijk, regisseur Chris Berger, eindredacteur Jessy Winkelman, decorbouwers Frans Schupp en Jaap de Groote, danseres Penney de Jager, latere presentatrice Léonie Sazias en diverse Nederlandse en buitenlandse artiesten, terug.

NPO Radio 5 duikt in Toppop verleden

Van maandag 14 tot en met vrijdag 18 september duikt NPO Radio 5 in het roemruchte verleden van het legendarische tv-programma. Iedere dag zijn er portretten te horen van mensen die aan Toppop hebben meegewerkt. Hoe was het om bij het bizarre optreden van Iggy Pop te zijn, die tijdens zijn vertolking van ‘Lust For Life’ besloot met het decor aan de haal te gaan? Of hoe is het gelukt om Village People in de studio te krijgen? Alle interviews worden aangeboden via NPO Radio 5.

Ook wordt iedere dag de ‘Toppop Quiz’ gespeeld met daarin ‘De Vraag Van Ad’. Hij voelt de luisteraars aan de tand. Wat weten zij nog van het programma? ’s Avonds schuift tussen 20.00 en 22.00 uur een gast aan die zijn of haar herinneringen graag deelt.

  • Het beste van… 50 jaar Toppop, vanaf 5 augustus om 20:20 uur op NPO 3
  • Het verhaal van 50 jaar Toppop, 2 september om 21:10 uur op NPO 3
  • 50 jaar Toppop, 14 tot en met 18 september op NPO Radio 5

Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het radiodagboek van 28 november – 331 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 659: OmniPlayer, MENT & Brandy (audio)

DPG Media zet in op OmniPlayer voor z'n radiostations. Isabel en Lou van Put strijden Lees verder

2009: MENT – tv met hoog radiogehalte (video)

Radioprogramma's die een tv-versie krijgen, het is eerder gedaan. We denken daarbij spontaan aan 'Depré Lees verder

Blad 654: DAB+, Swingterklaas, Tros en M fm (video)

Nederlandse DAB+ heeft nog groeipijnen, vooral bij vrouwen. Sinterklaas maakt internetradio in Aalter. Senioren nemen Lees verder

Beoutq TV, op weg om legaal te worden?

Saoedi Arabië kampt met een zwaar besmeurd imago. Voortdurende schendingen van de mensenrechten, het genadeloos Lees verder

2008: RadioVisie sprak met Roos Van Acker

Wie Roos Van Acker niet kent is niet van deze wereld. Ze loodste eerder haar Lees verder

2007: Evy Gruyaert helpt Donna restylen (video)

Evy Gruyaert (foto bovenaan) gaat vanaf het voorjaar van 2008 een prominente rol spelen in Lees verder

2008: Eric Hofman van VTM terug naar de radio

Eric Hofman, dé stem van VTM keert terug naar zijn grote liefde, de radio. De Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het is vandaag 29 juli… 1980 (audio)

2008: Antwerpen jaagt schotelbezitters het dak… af

Het radiodagboek van 29 juli – 211 (audio)

Sluiten