RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Radio blikt terug op razend populaire tv-show (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een halve eeuw geleden werd in Vlaanderen massaal naar de Nederlandse televisie gekeken. Marktaandelen van ruim dertig procent waren geen uitzondering. Menig omroepster en omroeper (die waren er toen al in Nederland) begroette bij het begin van het dagelijkse programma-overzicht dan ook de kijkers in Nederland én in Vlaanderen. Vooral de uitzendingen van omroepverenigingen Tros en Avro waren populair. Beiden mikten dan ook zonder blikken of blozen op zoveel mogelijk kijkers met shows die niet hadden misstaan bij commerciële zenders. Maar die waren er toen niet. Niet in Vlaanderen, niet in Nederland.

Eén van die programma’s die hele volksstammen aan de buis gekluisterd hielden was Toppop. Op 22 september 1970 ging de eerste aflevering de ether in. Ook letterlijk, want van kabel, noch satelliet, noch enige andere vorm van distributie was er sprake. De show was razend populair bij het jonge volkje, hele generaties zouden ermee opgroeien. Wat men hoorde bij Radio Veronica, Radio Noordzee en Hilversum 3, kon men één keer in de week ook zién op televisie.

Geef toe, geen slechte zet van omroepvereniging AVRO. De grootste artiesten vlogen speciaal naar Nederland om in de studio op te treden. Dit alles met mister Toppop Ad Visser als gastheer en het ballet van Penney de Jager. Inmiddels zijn Avro en Tros één geworden en wordt op de… radio stil gestaan bij het vijftigjarig jubileum van een programma dat tv-geschiedenis schreef.

Het beste van… 50 jaar Toppop

In ‘Het beste van… 50 jaar Toppop’ wordt geput uit de meest opvallende fragmenten. De voorraad is onuitputtelijk. Wekelijks kwamen er artiesten uit binnen- en buitenland optreden. Tal van BN’ers- het equivalent van BV’s bij de noorderburen -, zoals Karin Bloemen, Glen Faria, Erik de Zwart, Alain Clark, Annemieke Schollaardt, Samantha Steenwijk en Erik van der Hoff (Roberto Jacketti) halen herinneringen boven en kiezen hun favoriete nummer. Uiteraard zijn Ad Visser en Penney de Jager ook van de partij bij deze aaneenschakeling van herkenbare, mooie en bijzondere nummers.

In de eerste aflevering kondigt Ad Visser het optreden van The Jacksons aan. De jonge Michael had in de Toppop-studio bijna te weinig ruimte voor zijn toen al geweldige dansmoves. Penney de Jager laat zien dat ze het dansen nog niet is verleerd en kijkt terug naar haar choreografie op een nummer van Stevie Wonder. Ook het Nederlandstalige lied ontbreekt niet. Er is een piepjonge André Hazes en de 63-jarige Zangeres Zonder Naam. Tussendoor wordt verteld dat er maar liefst zeventien miljoen exemplaren van het ‘Smurfenlied’ van Vader Abraham zijn verkocht.

Disco beleefde zijn hoogtijdagen tijdens de Toppop-jaren. In de eerste aflevering wordt er uitgebreid aandacht aan deze stroming besteed en komen hits van Donna Summer, Village People en George McCray voorbij. En natuurlijk mag Earth & Fire niet ontbreken met de megahit ‘Weekend’. Wie was er in die tijd niet verliefd op Jerney Kaagman in haar iconische blauwe, glimmende pak?

Het verhaal van 50 jaar Toppop

Queen, Whitney Houston, David Bowie, Michael Jackson samen met The Jacksons, Elton John, allemaal zijn ze te gast geweest bij Toppop. Voor Nederlandse artiesten was het programma ook een must. Onder andere BZN, Golden Earring, Het Goede Doel, The Cats, Doe Maar en Frank Boeijen waren allemaal kind aan huis. Toppop werd gepresenteerd door Ad Visser en vijftig jaar na de eerste uitzending kijkt hij samen met bedenker Rien van Wijk, regisseur Chris Berger, eindredacteur Jessy Winkelman, decorbouwers Frans Schupp en Jaap de Groote, danseres Penney de Jager, latere presentatrice Léonie Sazias en diverse Nederlandse en buitenlandse artiesten, terug.

NPO Radio 5 duikt in Toppop verleden

Van maandag 14 tot en met vrijdag 18 september duikt NPO Radio 5 in het roemruchte verleden van het legendarische tv-programma. Iedere dag zijn er portretten te horen van mensen die aan Toppop hebben meegewerkt. Hoe was het om bij het bizarre optreden van Iggy Pop te zijn, die tijdens zijn vertolking van ‘Lust For Life’ besloot met het decor aan de haal te gaan? Of hoe is het gelukt om Village People in de studio te krijgen? Alle interviews worden aangeboden via NPO Radio 5.

Ook wordt iedere dag de ‘Toppop Quiz’ gespeeld met daarin ‘De Vraag Van Ad’. Hij voelt de luisteraars aan de tand. Wat weten zij nog van het programma? ’s Avonds schuift tussen 20.00 en 22.00 uur een gast aan die zijn of haar herinneringen graag deelt.

  • Het beste van… 50 jaar Toppop, vanaf 5 augustus om 20:20 uur op NPO 3
  • Het verhaal van 50 jaar Toppop, 2 september om 21:10 uur op NPO 3
  • 50 jaar Toppop, 14 tot en met 18 september op NPO Radio 5

TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Studio Brussel: Fien gaat Adriaan vervangen op tv

TV-makers die plots achter de radiomicrofoon gaan zitten, het is vaker niet goed, dan een Lees verder

Nederland: Antoinette Hertsenberg wint ‘Media Oeuvre Award’ (video)

In het NPO Radio 1-programma 'De Perstribune' werd presentatrice Antoinette Hertsenberg (AVROTROS) gisteren - zondag Lees verder

Peyton Place: het werd (te) duur om te kijken (video)

In 1971 opperde de Nederlandse overheid het idee om de kijkbijdrage minimaal te verhogen tot Lees verder

Begonnen als FM Brussel, vierde BRUZZ zesde verjaardag

Een naam die gedeeld wordt met een regionale televisiezender (vroeger TV Brussel), een stadskrant met Lees verder

Blad 1474: Spotify, Rudy Meyns, FamousGrey (audio)

• Spotify introduceert zichzelf in de virtuele Roblox-wereld • Rudy Meyns haakt definitief af bij Lees verder

Waar Kol Israël de mosterd haalde (video)

1968 was het jaar waarin de technische tak van de Nederlandse Radio Unie (NRU) internationaal Lees verder

Documentaire over het iconische ‘Countdown’ (video)

Wie drie 'begrippen' zou moeten geven om 'Veronica' te definiëren komt ongetwijfeld uit op offshore Lees verder

Klara en de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello – 1 (video)

Voor het eerst hechte samenwerking met Canvas Na de uitgestelde editie van 2020 en die Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x