RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
Heynen

Radio Binnenstad biedt jongeren uit een instelling een platform (audio)

Ooit al gehoord van Radio Binnenstad? Vermoedelijk niet, want het gaat in eerste instantie niet om een reguliere zender, noch webradio, maar om een programma dat wordt uitgezonden op een lokaal station in West-Vlaanderen. Eerder bescheiden qua bereik, maar niettemin ambitieus en creatief. We trekken naar Brugge en naar Villa Bota, waar proefondervindelijk wordt vastgesteld dat radio het perfecte medium is om de jongeren nieuwe skills bij te brengen en hen terug verbinding te laten maken met de omgeving en hen tegelijk een (versterkte) stem te geven op een coronaveilige manier.

Mathijs Goderis (schepen van Jeugd): “Het project Radio Binnenstad is vorig jaar ontstaan uit de vaststelling dat jongeren, en bij uitstek jongeren uit de bijzondere jeugdzorg, het zeer zwaar hadden tijdens de coronacrisis. In een periode waarin de interactie tussen mensen beperkt werd, maakten we met dit project de omgekeerde beweging: De jongeren leggen contact met hun omgeving, via een wekelijks radioprogramma op dinsdagavond van 18:00 tot 19:00 uur”. 

Katrien Decoster (zakelijk coördinator en communicatie De Batterie): “Radio Binnenstad is een samenwerking tussen De Batterie, Villa Bota en vzw Binnenstad waarbij we jongeren skills aanleren om radio te maken. De Batterie begeleidde de radiomakers bij het maken van het programma, Siem en Midas van Villa Bota brachten hen de technische kneepjes van het vak bij”.

Met de radio krijgen jongeren een uitlaatklep, leren ze nieuwe skills en kunnen ze hun talenten ontwikkelen. Een zeer waardevol initiatief met een grote impact op jongeren. Het is een project dat hen een plaats geeft. Radio Binnenstad kan rekenen op 15.000 euro subsidie vanuit Jong Ding om het project verder te zetten en uit te breiden naar andere voorzieningen. Momenteel is er een pool van radiomakers van vzw de Teerlink, Obc de Berkjes en vzw Binnenstad. Wekelijks verzorgt een duo het programma op dinsdagavond van 18:00 tot 19:00 uur op Villa Bota (106.4 FM).

“Wekelijks zitten we samen met de jongeren om het programma voor te bereiden. De jongeren kiezen een thema, werken het uit met interviews, polls via Instagram, weetjes en natuurlijk een aansluitende muzieklijst. Op het moment van de uitzending trekken ze zich terug in de studio van Villa Bota. De jongeren bedienen de knoppen, zetten de muziek klaar en praten de items aan elkaar. Siem of Midas begeleiden hen daarbij in de studio en zorgen ervoor dat alle afleveringen te beluisteren zijn via de Mixcloud”, licht Frieke Verle, artistiek medewerkster van De Batterie, toe.


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx