RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Radio 538 met Hitradio als voorgerecht

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vandaag 11 december is het exact negenentwintig jaar geleden dat Lex Harding en enkele volgelingen uit de Veronica-stal Radio 538 schoorvoetend via de kabel introduceerden. De lang gekoesterde droom om, in navolging van de gelijknamige zeezender, legale commerciële radio in Nederland te brengen, werd zo werkelijkheid. De weg naar de start lag echter met talloze hindernissen geplaveid.

HILVERSUM WAS NOT THE LIMIT

Sinds de eerste legale uitzending op 28 december 1975 op Hilversum 4, raasde de Veronica Omroep Organisatie als een hoge snelheidstrein door het Hilversumse medialandschap. Het imago van ‘Je bent jong en je wilt wat’ zorgde voor duizenden leden en degradeerde de concurrenten tot een tweederangsrol.

Ondanks het verwerven van de begeerde A-status, waarbij de VOO talrijke zenduren kreeg, steeg de onrust bij het bestuur. Toen Lex Harding in 1988, samen met Ton Lathouwers (alias Hans Verlaan van Radio Caroline) via een buitenlandse licentie aan de oprichting van Sky Radio sleutelde, namen de meningsverschillen toe. Teneinde verdere escalaties te vermijden en om zijn rol bij het televisiestation RTL-Véronique te minimaliseren, hield Lex ‘mister Top 40’ Harding zich voorlopig gedeisd.  Een schijnbeweging als aanloop naar een stevige rebellie.

VAN BREUK IN DE ETHER TOT LEUK OP DE KABEL

Het toenemende succes van Radio 538, toen nog als non-stop muziekzender en van Radio 10 dwong de regering in Den Haag tot een snelle politiek regeling. Die kwam er reeds in juli 1992. Het toekennen van vrije etherfrequenties bleef echter dode letter. Dit weerhield er Lex Harding niet van om zijn plannen door te zetten. Tot grote woede van Veronica dat hem op 2 september 1992 schorste op basis van ‘onverzoenbare activiteiten met zijn huidige takenpakket’.

Hierop besloten alle bekende presentatoren zoals Erik de Zwart, Wessel van Diepen en Will Luikinga, om na een afscheidsuitzending op 2 oktober 1992, tijdens de laatste ‘Volle Vrijdag’ op Radio 3 mee naar het toekomstige Radio 538 te trekken. Jeroen van Inkel, van wie verwacht werd dat hij eveneens naar de nieuwe onderneming zou vertrekken, haakte op het laatste ogenblik af. De reden was een onverwacht financieel aanbod van Veronica, dat hij -naar eigen zeggen- ‘moeilijk kon weigeren’.

OP WEG NAAR EEN RADIOHIT

Om de start optimaal voor te bereiden, werd een ideale ‘opwarming’ bedacht. Als variatie op het soft-pop station Sky Radio stichtte men in zeven haasten op 1 november 1992 Hitradio. De geknipte speeltuin voor de toekomstige medewerkers, die de vergunning op 7 december 1992 ontvingen. Men testte ondertussen volop het Top 40-format en de snelle presentatie-stijl. Enkel op zondagnamiddag werd de Amerikaanse Top 40 met Kasey Casem uitgezonden.

Lang bestond het station echter niet want nauwelijks vier dagen na het bekomen van de papieren met de nieuwe roepnaam werd om 18:00 uur door ‘Ome’ Bull Verweij Radio 538 plechtig geopend. Deze feestelijke aftrap ontketende meteen een ongeziene revolutie, die de jongerenzender een kwart eeuw later de onaantastbare leiderspositie in het Nederlandse radiolandschap opleverde. (FVM)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1550: Michaël Joossens, 4ever49 Radio, Norkring

• Michaël Joossens ruilt NRJ voor Nostalgie • Nederland: 4ever49 Radio vervangt Loopreizen Radio • Lees verder

Blad 1549: TikTok Music, Sublime, DAB+ in Kroatië (audio)

• Broedt TikTok op eigen muziekstreamingservice? • Nederland: One’sy Muller naar Sublime • Kroatië: eerste Lees verder

Na Sander, nu ook Frank naar Veronica

Sander Hoogendoorn en Frank van der Lende krijgen vanaf 3 oktober hun vaste plek in Lees verder

Blad 1547: Anja Daems, Lex Gaarthuis, Airplay top 20, Radio 538 (audio)

• De onzekerheid van Anja Daems • Radio 10: Lex Gaarthuis naar het weekend • Lees verder

Blad 1546: Joost Ramaer, Sweet Caroline, Fall (video)

• Joost Ramaer: “Het domein van de media schreeuwt om beleid” • Britse radio’s in Lees verder

Nederland: Oud-radiomaker Jan Steeman (76) overleden

De Nederlandse AVROTROS meldt het overlijden van voormalig AVRO-radiopresentator Jan Steeman op 76-jarige leeftijd.

Nostalgie nu ook in Nederland (én op DAB+)

Het wordt een digitale non-stopzender die vandaag via de Nederlandse DAB+ het plekje inpikt van Lees verder

OPEN 035: live retro radio (video)

De eerste stereo-studio ooit in het Media Park werkt nog steeds en komt tijdelijk terug Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx