fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Radio 538 met Hitradio als voorgerecht

Op 11 december aanstaande is het exact een kwarteeuw geleden dat Lex Harding en enkele volgelingen uit de Veronica-stal Radio 538 schoorvoetend via de kabel introduceerden. De lang gekoesterde droom om, in navolging van de gelijknamige zeezender, legale commerciële radio in Nederland te brengen, werd zo werkelijkheid. De weg naar de start lag echter met talloze hindernissen geplaveid.

HILVERSUM WAS NOT THE LIMIT

Sinds de eerste legale uitzending op 28 december 1975 op Hilversum 4, raasde de Veronica Omroep Organisatie als een hoge snelheidstrein door het Hilversumse medialandschap. Het imago van ‘Je bent jong en je wilt wat’ zorgde voor duizenden leden en degradeerde de concurrenten tot een tweederangsrol. Ondanks het verwerven van de begeerde A-status, waarbij de VOO talrijke zenduren kreeg, steeg de onrust bij het bestuur. Toen Lex Harding in 1988, samen met Ton Lathouwers (alias Hans Verlaan van Radio Caroline) via een buitenlandse licentie aan de oprichting van Sky Radio sleutelde, namen de meningsverschillen toe. Teneinde verdere escalaties te vermijden en om zijn rol bij het televisiestation RTL-Véronique te minimaliseren, hield Lex ‘mister Top 40’ Harding zich voorlopig gedeisd.  Een schijnbeweging als aanloop naar een stevige rebellie.

VAN BREUK IN DE ETHER TOT LEUK OP DE KABEL

Het toenemende succes van Radio 538, toen nog als non-stop muziekzender en van Radio 10 dwong de regering in Den Haag tot een snelle politiek regeling. Die kwam er reeds in juli 1992. Het toekennen van vrije etherfrequenties bleef echter dode letter. Dit weerhield er Lex Harding niet van om zijn plannen door te zetten. Tot grote woede van Veronica dat hem op 2 september 1992 schorste op basis van ‘onverzoenbare activiteiten met zijn huidige takenpakket’.

Hierop besloten alle bekende presentatoren zoals Erik de Zwart, Wessel van Diepen en Will Luikinga, om na een afscheidsuitzending op 2 oktober 1992, tijdens de laatste ‘Volle Vrijdag’ op Radio 3 mee naar het toekomstige Radio 538 te trekken. Jeroen van Inkel, van wie verwacht werd dat hij eveneens naar de nieuwe onderneming zou vertrekken, haakte op het laatste ogenblik af. De reden was een onverwacht financieel aanbod van Veronica, dat hij -naar eigen zeggen- ‘moeilijk kon weigeren’.

OP WEG NAAR EEN RADIOHIT

Om de start optimaal voor te bereiden, werd een ideale ‘opwarming’ bedacht. Als variatie op het soft-pop station Sky Radio stichtte men in zeven haasten op 1 november 1992 Hitradio. De geknipte speeltuin voor de toekomstige medewerkers, die de vergunning op 7 december 1992 ontvingen. Men testte ondertussen volop het Top 40-format en de snelle presentatie-stijl. Enkel op zondagnamiddag werd de Amerikaanse Top 40 met Kasey Casem uitgezonden. Lang bestond het station echter niet want nauwelijks vier dagen na het bekomen van de papieren met de nieuwe roepnaam werd om 18:00 uur door ‘Ome’ Bull Verweij Radio 538 plechtig geopend. Deze feestelijke aftrap ontketende meteen een ongeziene revolutie, die de jongerenzender een kwart eeuw later de onaantastbare leiderspositie in het Nederlandse radiolandschap opleverde.

Filip Van Molle


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
UK: DAB+ is de goedkoopste uitzendvorm Nederland: nieuwe DAB+ testvergunningen voor (sommige) lokale omroepen Italië:
In het jaar dat in Nederland gevierd wordt dat het medium radio er een eeuw
Iedere ochtend - bij het krieken van dag - neemt RadioVisie u mee naar een
Mobiliteitsproblemen zijn echt geen exclusiviteit voor automobilisten! En sommigen hebben dat begrepen! Radiostudio meenemen in
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Om een boek te 'lezen', hebt u niet eens uw handen nodig De herfst komt
In Nederland is de AudioMonitor 2019 verschenen. Dat is een tweejaarlijks onderzoek van de Stichting

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op