RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Radio 538 met Hitradio als voorgerecht

Vandaag 11 december is het exact negenentwintig jaar geleden dat Lex Harding en enkele volgelingen uit de Veronica-stal Radio 538 schoorvoetend via de kabel introduceerden. De lang gekoesterde droom om, in navolging van de gelijknamige zeezender, legale commerciële radio in Nederland te brengen, werd zo werkelijkheid. De weg naar de start lag echter met talloze hindernissen geplaveid.

HILVERSUM WAS NOT THE LIMIT

Sinds de eerste legale uitzending op 28 december 1975 op Hilversum 4, raasde de Veronica Omroep Organisatie als een hoge snelheidstrein door het Hilversumse medialandschap. Het imago van ‘Je bent jong en je wilt wat’ zorgde voor duizenden leden en degradeerde de concurrenten tot een tweederangsrol.

Ondanks het verwerven van de begeerde A-status, waarbij de VOO talrijke zenduren kreeg, steeg de onrust bij het bestuur. Toen Lex Harding in 1988, samen met Ton Lathouwers (alias Hans Verlaan van Radio Caroline) via een buitenlandse licentie aan de oprichting van Sky Radio sleutelde, namen de meningsverschillen toe. Teneinde verdere escalaties te vermijden en om zijn rol bij het televisiestation RTL-Véronique te minimaliseren, hield Lex ‘mister Top 40’ Harding zich voorlopig gedeisd.  Een schijnbeweging als aanloop naar een stevige rebellie.

VAN BREUK IN DE ETHER TOT LEUK OP DE KABEL

Het toenemende succes van Radio 538, toen nog als non-stop muziekzender en van Radio 10 dwong de regering in Den Haag tot een snelle politiek regeling. Die kwam er reeds in juli 1992. Het toekennen van vrije etherfrequenties bleef echter dode letter. Dit weerhield er Lex Harding niet van om zijn plannen door te zetten. Tot grote woede van Veronica dat hem op 2 september 1992 schorste op basis van ‘onverzoenbare activiteiten met zijn huidige takenpakket’.

Hierop besloten alle bekende presentatoren zoals Erik de Zwart, Wessel van Diepen en Will Luikinga, om na een afscheidsuitzending op 2 oktober 1992, tijdens de laatste ‘Volle Vrijdag’ op Radio 3 mee naar het toekomstige Radio 538 te trekken. Jeroen van Inkel, van wie verwacht werd dat hij eveneens naar de nieuwe onderneming zou vertrekken, haakte op het laatste ogenblik af. De reden was een onverwacht financieel aanbod van Veronica, dat hij -naar eigen zeggen- ‘moeilijk kon weigeren’.

OP WEG NAAR EEN RADIOHIT

Om de start optimaal voor te bereiden, werd een ideale ‘opwarming’ bedacht. Als variatie op het soft-pop station Sky Radio stichtte men in zeven haasten op 1 november 1992 Hitradio. De geknipte speeltuin voor de toekomstige medewerkers, die de vergunning op 7 december 1992 ontvingen. Men testte ondertussen volop het Top 40-format en de snelle presentatie-stijl. Enkel op zondagnamiddag werd de Amerikaanse Top 40 met Kasey Casem uitgezonden.

Lang bestond het station echter niet want nauwelijks vier dagen na het bekomen van de papieren met de nieuwe roepnaam werd om 18:00 uur door ‘Ome’ Bull Verweij Radio 538 plechtig geopend. Deze feestelijke aftrap ontketende meteen een ongeziene revolutie, die de jongerenzender een kwart eeuw later de onaantastbare leiderspositie in het Nederlandse radiolandschap opleverde. (FVM)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1389: Radio Moetoen, AudioValley, Frank Dane

• Vrederechter wordt radiomaker bij Radio Moetoen • AudioValley scoort met online audioreclame • Frank Lees verder

Blad 1388: Gaveromroep, Radio Rand, Borsato, Spotify

• Ook Gaveromroep en Radio Rand kleuren Belgisch • Nederlandse radioboycot kost Marco Borsato 78.000 Lees verder

Blad 1386: Spring, Radio 777, Sublime

• Gaat Studio 100 voor Radio Spring? • Hasselt in bres voor Radio 777 • Lees verder

Blad 1385: Radio WFM, Tineke, Ben Bode (audio)

• Van Vrije Radio Heultje tot We Feel Music: 40 jaar Radio WFM • Groots Lees verder

Stefan Stasse en NPO Radio 5 in de prijzen (video)

Nog voor de winnaars van de 'RadioRing' (de Nederlandse onafhankelijke prijs voor radioprogramma’s, georganiseerd en Lees verder

Vermeend misbruik bij de Nederlandse radio

Nou, we hebben eindelijk iets anders om ons druk over te maken dan corona hé? Lees verder

Teleac moest Nederlanders slimmer maken (audio & video)

In 1979 was het al ruim vijftien jaar geleden dat Teleac werd opgericht, dat gebeurde Lees verder

Blad 1384: het Borsato en Meat Loaf effect

• Nederland: alle grote radiostations bannen Borsato en Ali B • Borsato droogt ook op Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x