RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Radio 538: lood om oud ijzer

Het gonsde al een maand: 538 komt met een nieuwe programmering! Welke wapenfeiten gaan ze inzetten tegen het Q geweld. Welke jocks gaan ze wegkopen. Wordt het toch Wietze in de ochtend? Frank naar de middag? Coen en Sander naar Veronica? Eh, nee. Er worden wat stuivertjes gewisseld overdag en in de avond. Leuk voor de desbetreffende jocks, maar gaat dit nou werkelijk het verschil maken?

Overdag

Vanaf maandag 22 november een vernieuwde 538 programmering. Barend van Deelen is op werkdagen na Frank Dane te horen tussen 10:00 en 12:00 uur, op de plek van Mark Labrand. Om 12:00 uur is het lunchtijd én de start van Niek van der Bruggen zijn nieuwe programma tot 14:00 uur. Dat het programma’s genoemd worden dat is alweer zooooo 1995. Hou daar toch eens mee op. Je bent gewoon één station en shifts van twee uur overdag zijn gewoon veel te kort.

Wel positief: géén aparte programmanamen. Hoe zeer ik het Barend en Niek ook gun, het zal niet zo gek veel uitmaken in de luistercijfers. Zeker als de muziek en de marketing niet op de schop gaan. En we anno ’22 nog steeds hetzelfde zitten te doen als 30 jaar terug bij de start van 538: Hitjes aankondigen. Files. Weerberichtje. Belletje. Leuk dat je luistert. Hier komen er weer drie.

Mattie & Marieke

Wat we natuurlijk hadden willen horen of lezen is dat Mattie & Marieke weggekocht waren door Talpa. Vanaf 1 januari op de plek van Dane. Dát maakt een verschil, dit is gerommel in de marge. Een op smaak gebaseerde verandering waarbij de luisteraar denkt ‘nou en’. Omdat zenderbaas Coco Jamboo zo lekker klikt met Niek van de muziekredactie mag ie in de dagprogrammering. Omdat Labrando niet zo lekker ligt niet meer. Anders zijn deze wisselingen niet te verklaren, zowel Mark als Wietze deden hun stinkende best. Van der Bruggen, die mislukte in de middag bij Q, het niet kon waarmaken in de ochtend en middag bij Veronica krijgt weer een kans.

Waarom? Allemaal aardige gasten verder maar wat is de logica hierachter? Dit is nou typisch weer zo’n move van iemand die haar programmering baseert op smaak in plaats van kennis. Of zou het komen door het machtsvacuüm dat is ontstaan na het gedwongen vertrek van radiobaas Marc Adriani bij Talpa? Wie het hardst schreeuwt vanaf de 538 apenrots en z’n charmes inzet bij La Coco krijgt een dagshow. Over vrouwen gesproken, waarom krijgt toch nooit een talentvolle jongedame een kans bij dat 538? Lopen er genoeg rond bij 3FM en SLAM! die talent hebben. Je wil toch ooit ook je eigen Marieke?

Niek

Wellicht dat deze uren, solo tijdens de lunch, Niek beter liggen dan een drivetime show en Barend iets minder aandacht vraagt met zijn talks na de ochtendshow dan Mark, maar dat zijn details. En op detailniveau ga je het niet winnen. ‘You don’t win by removing negatives, you win by adding more positives’. (Dan O’Day). Dus: geef je luisteraar een extra reden je station op te zoeken. Ik moet overigens een beetje opletten met wat ik hier schrijf over Van der Bruggen want dat schijnt nogal een vechtersbaas te zijn. Vloog ooit Ruud de Wild aan op een feestje, gaat het verhaal. Waar hij toch lang de sidekick van is geweest. Voordat je het weet word ik geliquideerd net als die misdaadblogger toen, op de parkeerplaats van seksclub Boccaccio.

Waar overigens menig Alarmschijf en Paradeplaat geregeld is, maar dat terzijde. Fuck wat weet ik toch veel. Niek, als je dit leest: groot fan. Je kan het. Ik ga naar je luisteren. Dat het mislukte bij Q in de middag is allemaal op het conto van je toenmalige programmabaas Iwan de verschrikkelijke te schrijven, niet jouw schuld. Ik hoor dat je de Voxpro maximaal gebruikt en dat juich ik van harte toe. En nu ik er wat langer over nadenk, ik snap wel dat je drie van die hitradiorammers, Barend, Niek en Ivo achterelkaar programmeert op 538 om de werkdag meer vaart te geven. Maar dan wel staand mag ik hopen! Zitten is voor Omroep Max presentatoren.

De avond

Maar wacht, er is meer: Na ‘De Coen en Sander Show’ starten Lindo Duvall en Igmar Felicia de doordeweekse avond: Lindo begint vanaf 19:00 uur en Igmar vanaf 22:00 uur. Igmar, die eerder vriendelijk bedankte voor dit aanbod en tijdstip ‘want hij was te druk met TV’. Voor Lindo is het leuk en het positieve hieraan is wél dat ze weer kiezen voor meer ervaring op de zender, ook ’s avonds. Mart Meijer verdwijnt (terecht) uit de weekprogrammering naar het weekend.

Te onervaren nog en meneertje denkt op z’n 22e al het radiowiel opnieuw te hebben uitgevonden. Een seminar beluisteren of bezoeken van en met ervaren vakmensen of een boek over radio lezen ho maar. Nee liever de biografie van Zlatan, ‘dat is meer mijn ding’. Tuurlijk jongen, identificeer jij je lekker met de sterren. Bas Menting mag blij zijn dat ie nog mag blijven, hij is veroordeeld tot de vroege zaterdag- en zondagochtend waar hij de items van Frank Dane / Oen en Anders mag herkauwen.

Wietze

Wietze de Jager die teruggebonjourd wordt naar het weekend is een voorteken van zijn aanstaande vertrek. De geruchten dat hij door BNNVARA ingelijfd wordt voor de 3FM ochtendshow worden steeds sterker. Geef Wietze toch z.s.m. de ochtend op Sky Radio, dan hou je hem binnen en maak je van dat station een nog groter kanon tegen Qmusic. Over Sky gesproken, voor de stationvoice van die zender Labrand wordt een droom waarheid, hij gaf al meerdere malen aan dat een hitlijst presenteren voor hem het hoogst haalbare is, alhoewel ik me niet kan voorstellen dat je daarvoor je dagelijkse tijdslot vrijwillig opgeeft.

Nee, dit gaat niet zoveel doen in de luistercijfers, het is hooguit een opfrissing van je doordeweekse geluid maar zoals de titel van deze treffende (!) column al doet duiden: lood om oud ijzer. Het was ook opvallend geweest als ze écht drastische maatregelen hadden getroffen, met ontslagen of het aantrekken van andere (grote) namen zo vlak voor de fusie van Talpa met RTL. Die budgetten zijn simpelweg bevroren.

Radio 10

Er is trouwens nog een verandering op komst in het Talpa-pand, een verdieping hoger: Topproducer Marc Berg, nu nog werkzaam bij de Veronica ochtendshow met Wilfred ‘Ladyshave’ Genee, stapt over naar Radio 10. Daar wordt ie toegevoegd aan het team van de Moeder der Middagshows, Somertijd. Waar binnenkort sowieso een stoeltje vrijkomt, sidekick Linke Luuk (van den Braak) gaat zijn Brabantse roots achterna en Radio 10 Brabant oppimpen.

Bonje

Overigens heb ik in mijn laatste jaren bij Radio Veronica alleen maar bonje gehad met die Marc Berg. Mijn god wat vond ik het een betweter. Zo’n Mr. Know It All die niet gewoon doet wat je van hem vraagt maar op alles een weerwoord heeft. Hou ik niet van, ben al druk genoeg met de radioshow om alles uit te leggen! Er was trouwens ook niet veel voor nodig om met mij ruzie te krijgen die laatste twee van mijn twaalf jaren bij Veronica.

Allemaal de schuld van de Red Hot Chili Peppers. En Scar Tissue. Aaarrggghh! Dat gaat dan wel weer een leuke match worden in Somertijd, Bergmans is wel opgewassen tegen de gevatheid van Van Someren. Zet hem op Marc, je kan in ieder geval weer lekker uitslapen straks! Je bent af en toe te horen on-air. Te zien op de webcams. En je werkt voor het nummer 1 Talpa radiostation met de meeste posters in de bushokjes, ook wel eens lekker.

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Vermeend misbruik bij de Nederlandse radio

Nou, we hebben eindelijk iets anders om ons druk over te maken dan corona hé? Lees verder

Wat ik zo goed vind aan Giel Beelen (audio)

Het was weer eens zover deze week: het grote Giel Beelen (foto bovenaan) bashen was Lees verder

‘Angst regeert bij Radio 538’ (audio)

Dat was nog eens een klappertje hé, waarmee we het jaar uitgingen. Die arme Frank Lees verder

Wat was die Top 2000 toch weer een aanfluiting!

Het is het paradepaardje van de NPO. En alle NPO Radio 2 jocks willen er Lees verder

538: Velen passen ervoor om ook maar één dag te werken voor zo’n onveilig bedrijf

De enige logische stap die Radio 538 nog kan proberen om het tij te keren Lees verder

‘Het lijkt allemaal zo makkelijk, goede radio maken’

Zit je ook zo te genieten van de sfeer met kerst? OK, we mogen nergens Lees verder

Heeft de radio nog wel toekomst?

Het is de vraag die me het meest gesteld wordt als ik met collega’s of Lees verder

Radio Veronica: Tim Klijn opvolger van Wilfred Genee in de ochtend

Niet dat iedereen er nu zo mee bezig is, want de programmering van Radio Veronica Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x