Geen jaareinde zonder de opgesloten 3FM-dj’s in het glazen huis, zonder het kerstbehang van Sky Radio en zonder een bijzondere verjaardag, die van de huidige marktleider in het Nederlandse radiolandschap. Wat meer dan een kwarteeuw geleden begon als een wild plan in de schoot van de organisatie rond de zeezender Veronica, werd een moeilijke maar zeer boeiende strijd tegen de gevestigde waarden. Tijd voor een 538 flashback.
Ter land, ter zee en officieel in de lucht
Nog voor de afscheidsspeech van Rob Out op 31 augustus 1974 een roemrucht tijdperk afsloot, werd het legaliseren van landelijke commerciële radio een topprioriteit. Een enorme wervingscampagne moest deze ambitie kracht bijzetten. De slogan ‘Je Bent Jong en Je Wilt Wat’ legde geen windeieren waardoor het aantal noodzakelijke leden om tot het publieke omroepbestel toegelaten te worden, snel toenam. Op 28 december 1975 werden de inspanningen beloond. Veronica kwam schoorvoetend aan land en verwierf beperkte zendtijd. Ook op televisie.
The sky is nooit the limit
Het was de start van een media-tsunami die niets of niemand nog spaarde. Vooral de kleinere spelers in omroepland werden het kind van de rekening en zagen hun populariteit kelderen. Met de inlijving van een generatie lefgozers als Jeroen van Inkel, Adam Curry en Erik de Zwart erfde het nieuwe Veronica het rebelse karakter van de illustere voorganger op zee. Toch nam het ongenoegen bij sommige bestuursleden toe. Zeker toen Lex Harding zich ontfermde over de oprichting van Sky Radio, over RTL-Véronique en over Radio 10. Nevenactiviteiten die op een muur van kritiek stuitten en tot het onvermijdelijke leidden.

Op volle kracht naar 538
De commerciële concurrenten en hun stijgende populariteit zorgden steeds vaker voor hoog oplopende discussies bij de Veronica Omroeporganisatie in 1992. Toen ook nog eens bleek dat Lex Haring, samen met Peter de Jager, uit protest tegen de opgelegde beperkingen in Hilversum de vereniging ‘Vrije Radio Omroep Nederland’ als juridische ondersteuning voor een nieuw project oprichtte, werd hij door het bestuur als radiodirecteur geschorst. In zijn kielzog stapten sterkhouders als Wessel van Diepen mee op naar het pas gestarte Hitradio. Dit als opwarming voor Radio 538.
538 is nummer 1
De uiteindelijke start op 11 december om 18:00 uur betekende niet dat de initiatiefnemers op hun lauweren gingen rustten. Het station was enkel op de kabel te ontvangen, men wilde dus maar al te graag ook op het meer lucratieve FM te beluisteren zijn. Maar dat verliep veel lastiger dan verwacht. Juridische zaken stapelden zich op. Uiteindelijk werd op 25 juli 1995, met het toekennen van de 103 MHz, een eerste belangrijke zege behaald.
Na talloze herschikkingen en verschuivingen binnen het personeel, met onder meer de komst van Edwin Evers, bereikte men in 2004 datgene wat reeds lang voor ogen stond. De nummer 1-positie in een zeer sterke en competitieve markt. Een status waarin het huidige Radio 538 zich volledig in thuis voelt. Ook na 25 jaar.