RadioVisie

  • .
    .

Radio 538: Het einde van een tijdperk?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Dat de luistercijfers van de voormalige nummer 1 jongerenzender beneden alle verwachtingen bleven, werd de voorbije maanden pijnlijk duidelijk. De schuld nog maar eens in de schoenen van de pandemie schuiven, maakte plaats voor meer nuchtere vaststellingen.

De nooit geziene inhaalbeweging van de concurrentie zorgde voor een toenemende ongerustheid bij 538-eigenaar Talpa. Niet te verbazen dat  meerdere medewerkers de voorbije weken er vertrokken. Zo zet ook Dennis Ruyer aanstaande zaterdag een punt achter zijn inbreng bij ‘Dance Departement’.

Geen dance meer?

Terwijl de persafdeling van Talpa zich aanvankelijk onthield van commentaar, werd het snel duidelijk dat het gerucht over de wekelijkse dance show op Radio 538 op pure waarheid was gebaseerd. Dennis Ruyer, die in 2006 Wessel van Diepen als presentator opvolgde, liet in de internationale editie vanher programma, die onder meer Isla106 uitzendt, verstaan dat het na vijftien jaar tijd was om nieuwe horizonten op te zoeken. De vaste luisteraars van de voormalige marktleider vernamen het nieuws afgelopen zaterdag even voor 21:00 uur toen Jaimy de Ruiter het bericht bevestigde. 

De bedoeling bestaat erin om op 6 november aanstaande, als definitief afscheid, een drie uur durende best of te serveren. Wat er nadien gaat gebeuren blijft vooralsnog onduidelijk. Dit betekent ook niet echt goed nieuws voor de liefhebbers van de trends in de clubs. Die worden namelijk gedwongen om uit te wijken naar Qmusic met Armin van Buuren, SLAM! of naar Isla106 waar Ben Liebrand, Jaydee, Tiësto en Afrojack het mooie weer maken. Dat de huidige nummer 1 dj van de wereld David Guetta naar de studio’s op de Hilversumse Bergweg terugkeert, is slechts een schrale troost. Maar hoe is het echt zover kunnen komen?

Na Evers, het verval

Dat het vertrek van Edwin Evers, in december 2018, een enorm verlies zou worden, lag in de lijn van de verwachtingen. Bovendien bereikte opvolger Frank Dane nooit hetzelfde niveau. Ook het muziekbeleid correspondeerde niet echt met de wensen van de luisteraars. De bemoeienissen van eigenaar John de Mol begonnen flink wat toplui te irriteren. Dave Minneboo, Armin van Buuren en de Nederlandse Top 40 verhuisden naar Qmusic. Ze toverden het station in de voormalige Amsterdamse kauwgomfabriek in geen tijd om tot een zeer geliefde zender. Bij 538 leken Sander Lantinga en Coen Swijnenberg niet bij machte om in de namiddag het vuur aan de schenen van Ruud de Wild (NPO Radio 2) te leggen. 

Nauwelijks voeling met het publiek

Bovendien kreeg het imago van Radio 538 een flinke knauw toen er plannen opdoken om in april jongstleden, tijdens de pandemie, op het Chasséveld in Breda een ‘Oranjedag festival’ te organiseren. Er zouden 10.000 bezoekers toegelaten worden. Maar dit leidde tot enorm protest van de plaatselijke horeca die de deuren moest gesloten houden. Ook het op vierhonderd meter verder gelegen ziekenhuis was men niet over het voornemen te spreken. Het evenement kreeg – tot grote opluchting – geen vergunning omdat men de veiligheid niet kon garanderen. 

Zelfs het aanstellen tot hoofdverantwoordelijke van Coco Hermans, op voorspraak van de inmiddels vertrokken algemene radiodirecteur van Talpa Marc Adriani, bracht geen zoden aan de dijk. Integendeel. De luistercijfers denderden in sneltreinvaart in de foute richting. Voldoende redenen om de geruchten over een mogelijke verkoop aan te zwengelen. Misschien een gouden kans voor het Franse NRJ om de enige nog resterende openstaande plek in Europa op te vullen? (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 919: Le Fantôme de la Radio, Radio 10, Radio 538, Klara

• RTBF laat de revolutie van de vrije radio's herleven • Twee keer speciale hitparades Lees verder

Gerbrandy-zendtoren wordt wederom Grootste Kerstboom ter wereld

Zaterdag 10 december is er al voor de 24ste keer het ontstekingsfeest, met optredens. Xander Lees verder

Blad 1641: Joe, DAB+ in Estland, zendvermogens Nederland

• Joe start weer ‘Pakje van je Hart’ • Estland heeft dan toch goesting in Lees verder

Christelijke jingles voor een groot gehoor

Naast ‘Christian AC’ jingles voor de dagprogrammering heeft het station nu ook een aantal specialty Lees verder

Luistercijfers Nederland: Qmusic groeit niet meer

NPO Radio 2 is de opnieuw verrassend marktleider in Nederland, bij Qmusic is de groei Lees verder

Nederland: alle lokale omroepen op DAB+ tegen eind 2024

Het kabinet stelt de komende tijd extra geld beschikbaar opdat de lokale omroepen ook in Lees verder

Kinderen maakten kennis met Omroep Baarle

Een open dag voor de jongste luisteraars van Baarle, de grensgemeente waar een niet-inwoner kop Lees verder

Blad 1637: Fabian Hermans, luistercijfers Frankrijk, Adformatie

• Fabian's radiodebuut met NRJ 40 • Frankrijk: zit radio in vrije val? • Nederland: Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
sif
sif
3 november 2021 - 12:01 12:01

Of voor DPG-media om Joe te lanceren in Nederland? Meteen een concurrent minder voor Q-music 😉

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx