RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Radio 2 gaat de strijd aan met phishing

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radio 2 pakt volgende week uit met de Phishingspecial, om iedereen te waarschuwen en te helpen. Het onderwerp krijgt alle aandacht bij De Inspecteur, De Madammen, Spits en op radio2.be. Van maandag 26 tot en met vrijdag 30 april hoor je getuigenissen en cijfers over phishing. En De Inspecteur doet een experiment waarbij hij zelf verbijsterd is door het resultaat.

De ombudsdienst voor financiële diensten ontving vorig jaar 400 klachten over phishing, 78 procent meer dan het jaar ervoor, waardoor nu 1 op de 3 klachten bij de ombudsdienst over phishing gaan. Wellicht zijn die 400 slechts het ‘topje van de ijsberg’, want alle instanties blijken achter de feiten aan te hollen.

Inspecteur Sven Pichal trekt de straat op met een verborgen camera en belt aan bij een aantal Vlamingen. Hij stelt zich voor als een medewerker van de belastingen: “Ik vertelde dat ze dit jaar een aanzienlijke som terugtrekken, maar dat we bij de belastingen niet over de correcte rekeninggegevens beschikken. Hetzelfde scenario als in een populaire phishingmail die nu de ronde doet.”

Sven moet weinig moeite doen om het vertrouwen te winnen. Op 6 pogingen lukt het hem 3 keer om een foto te maken van de voor- en achterkant van een bank- of kredietkaart. Hij krijgt ook een nadrukkelijke dankjewel dat de belastingen daarvoor tot aan de deur komen. “Ik was erg verrast dat je zo snel het vertrouwen kan winnen van nietsvermoedende mensen om toch erg persoonlijke informatie los te krijgen,” zegt De Inspecteur.

De Inspecteur laat vanaf maandag getuigen aan het woord, die veel geld verloren na slechts één foute muisklik. De Madammen onderzoeken volgende week waarom we blijven klikken op verdachte links, en hoe we onze kinderen kunnen beschermen tegen phishers. Spits kijkt een onderzoek in van bankenfederatie Febelfin over de bekendheid van phishing bij de mensen. Want weet iedereen wel waarover het gaat?

De Inspecteur gaat na wat de banken kunnen doen, hoe het parket en de politie zich kunnen organiseren om phishers te vatten, en vraagt aan de minister van Justitie Vincent Van Quickenborne om daar dringend een prioriteit van te maken.

  • De Phishingspecial van Radio 2: vanaf maandag 26 april, een hele week lang bij De Inspecteur, De Madammen, Spits en op radio2.be.

Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over VRT Radio 2

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx