RadioVisie

  • .
    .

Radio( )2 en het mysterie van de verdwenen spatie

Radio 2, de populaire familiezender van de openbare omroep, schrijft zijn naam tegenwoordig als Radio2, dus zonder spatie tussen de Radio en de 2. Het probleem is dat de VRT daar nooit over communiceerde, dus ook niet motiveerde, en dat ze de nieuwe spellingswijze ook allerminst consequent toepassen. Tijd voor een open brief.

Vooraf voor de duidelijkheid: we spreken binnen de openbare omroep voortaan dus over “Radio 1”, mét spatie tussen, en “Radio2”, zonder spatie. Het lijkt ons een wat vreemd manoeuvre voor de VRT die de dingen toch graag wat gestroomlijnd houdt.

Het grote probleem met die nieuwe spelling van Radio2 is dat men die volledig en stoemelings begon te gebruiken. We doken even in onze archieven en de laatste officiële persmededeling waar nog consequent Radio 2 met spatie werd gebruikt dateert al van 24 juni, toen de exit van ‘De Madammen’ werd aangekondigd.

Wraak van De Madammen?

Zouden Anja, Cathérine en Siska de spatie in de naam hebben gepikt, als een soort wraak? Of gekaapt als een wissel op de onderhandelingen over hun toekomst binnen de familiezender? In elk geval was er in de eerstvolgende persmededelingen begin juli – Zomerhit en de Radio2 Mysteries – plots sprake van Radio2. Al werd in sommige van die teksten nog zowel Radio2 als Radio 2 door elkaar gebruikt. Wat ons op de eindredactie ertoe aanzette om Radio2 gewoon te negeren en dus consequent Radio 2 te blijven gebruiken. Want voor hetzelfde geld was die perstekst geschreven door een stagiair die niet beter wist.

Een en ander viel ook samen met de – eveneens onaangekondigde – ‘rebranding’, zeg maar het nieuwe logo en jinglepakket. Er zat dus wellicht wel een ruimer verhaal achter, alleen is dat nooit gecommuniceerd. Dat men bij een nieuw logo en nieuwe jingles het verrassingsaspect hanteert, daar kunnen we nog inkomen. Maar wat was de motivatie om die spatie plots te skippen? Wie het weet, mag het zeggen.

Op de Wikipediapagina van Radio 2 werd pas op 23 augustus een aanpassing gedaan in functie van de vernieuwde schrijfwijze. Al werd enkel de inleiding aangepast naar Radio2. De rest van de tekst blijft het hebben over Radio 2.

Waarom op een diefje?

Het verhaal herinnert wat aan Qmusic. Tot 31 augustus 2015 was het nog Q-music, met een tussenstreepje. Maar die wijziging werd toen wél duidelijk gecommuniceerd. Dus blijft de vraag: waarom moest dat bij Radio2 zo nodig op een diefje? Of verwacht de VRT dat de gezamenlijke Vlaamse pers zomaar vanzelf mee zou stappen in die nieuwe schrijfwijze? Wel, dat deden ze niet en dat doen ze nog altijd niet, of toch zeker niet consequent. Wij niet, als RadioVisie, maar ook de rest van de pers niet.

We doken even in de archieven van de Vlaamse kranten en weekbladen van de voorbije twee maanden, want er was de laatste weken ruim voldoende mediastof over de grootste radiozender, denk maar aan het stopzetten van de ontkoppelde ochtendprogramma’s, de komst van Peter Van de Veire, Zomerhit, De Inspecteur, De Madammen etc.

Heynen

We vonden over alle kranten heen tientallen voorbeelden waar de redacties zich van geen kwaad bewust zijn en gewoon Radio 2 mét spatie bleven gebruiken. Helaas vonden we ook al flink wat artikels waarin zowel Radio2 als Radio 2 gewoon door elkaar werden gebruikt. De eindredacties malen blijkbaar al lang niet meer om een spatie meer of minder.

VRT is zelf niet consequent

Maar ook intern bij de VRT blijft de “oude” schrijfwijze continu opduiken. De collega’s van Radio 1 hadden het in de zaak van de provinciale ochtendshows nog nietsvermoedend over ‘Radio 2’. VRT NWS schrijft in het recentste nieuwsbericht over de zender – over het uitzenduur van de Inspecteur – zeven keer ‘Radio2’ en vier keer ‘Radio 2’. Het strafste is echter de officiële VRT-website. Op de aanbodpagina over Radio( )2 (foto) heeft men het vier keer over ‘Radio2’ en 22 keer over ‘Radio 2’.

Zijn we nu aan het vitten? Check dan gewoon eens de berichten van de laatste veertien dagen op de website van Radio2 zelf (schermafdruk hieronder). Ook daar gebruikt men nog tientallen keren Radio2 en Radio 2 gewoon door elkaar. Een mens zou dus voor minder zuchten: “In godsnaam, clean up your act”. Elke marketingstrateeg zal u zeggen dat dit niet goed oogt. En vooral, om te beginnen: communiceer transparant hierover. Een spatie in een naam is géén detail. Toch niet voor ons. (RDS)


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over VRT Radio2
Inschrijven
Abonneren op
guest

9 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Gunnar Walgraeve
Gunnar Walgraeve
7 september 2022 - 10:37 10:37

Ik haal even het jaarverslag van 1969 boven, de eerste keer dat men sprak over BRT 2 (de vorige benaming van Radio2)
In dit verslag vind je maar even 4 verschillende schrijfwijzes: BRT 2, BRT-2, BRT II en B.R.T. II. Toegevoegd een kleine collage uit dat jaarverslag.

brt2-jaarverslag1969-collage.PNG
Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
14 september 2022 - 16:30 16:30
Antwoord aan  Gunnar Walgraeve

Ook op mijn autoradio staat nu RADIO2 (zonder spatie).
De vraag is nu en blijft…hoe zit het nu juist in mekaar…

RVC
RVC
6 september 2022 - 21:26 21:26

zijn jullie zeker dat het niet Radio Twee is ? 🙂 Of misschien radio2 en VRT Radio 2 simultaan ?

Christian De La Rue
Christian De La Rue
6 september 2022 - 17:22 17:22

Maar dan heb je het nog niet over Radio2 en radio2. Soms wordt een hoofdletter gebruikt en soms niet. Ook hierin geen duidelijke lijn.

Knipsel.PNG
Willem
Willem
6 september 2022 - 13:42 13:42

En op DAB+ staat die onder r2.
Vroeger was dat Radio 2.
Zullen ze waarschijnlijk veranderd hebben omdat ze dan tussen de lokale radio’s komen te staan die onlangs begonnen zijn op DAB+.
Veel lokale radio’s beginnen met radio en dan hun naam..

Guido Schotmans
Guido Schotmans
6 september 2022 - 17:21 17:21
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Op DAB is het nog vreemder. Op een stand alone Radio is het r2 + de provincie maar in de QIRX DAB software wordt het weergegeven als radio2 + de provincie.

Willem
Willem
6 september 2022 - 22:31 22:31
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Misschien om deze reden,
r1 daar zouden de meeste mensen over kijken…, en niet weten dat het radio 1 is.

r2 + de provincie is iets duidelijker.
Al moest ik ook laatst 2 keer kijken als ik door de lijst scrolde .

David
David
6 september 2022 - 22:12 22:12
Antwoord aan  Willem

Ook op fm RDS is het plots “r2wvl”, zonder hoofdletters.

Don`t copy text!
9
0
Deel hier gerust uw gedachtenx