Van vrijdag 25 december tot en met donderdag 31 december
Op zaterdag 28 november start de stemming voor de ‘1000 Klassiekers’ van Radio 2, de lijst met de favoriete nummers van de luisteraars. Dit jaar zet de radiozender de stemronde in met een initiatief waarvoor je je raam mag openzetten, of voor mag buitenkomen. Zaterdag om 13:30 uur zullen immers tientallen beiaardiers in Vlaanderen simultaan een beiaardversie brengen van de nummer 1 van vorig jaar: ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen.
In totaal zullen zo’n 22 beiaardiers deelnemen aan de actie. Extra bijzonder hierbij is dat ook een beiaardier in het federale parlement de klokken zal bespelen. Slechts op drie plekken in de wereld staat er een beiaard in het parlement: in Catalonië, Canada en België. De stadsbeiaardier van Mechelen heeft een bevriende beiaardier in Portugal bovendien warm gemaakt om mee te doen, dus ook in Portugal zal Queen weerklinken.
Rino Ver Eecke (nethoofd Radio 2): “Het eindejaar nadert en dat zullen we op een andere manier beleven. Omdat we vooral thuis zullen zijn, wil Radio 2 uitpakken met passende ideeën om luisteraars samen te brengen rond muzikale herinneringen. Muziek brengt namelijk ongelofelijk veel mensen samen en zorgt voor een positief gevoel, ook in donkere tijden. Voor die laatste week van het jaar verzamelen we nu al de meeste favoriete songs van alle luisteraars. Vanaf kerstdag komen we dan met heel veel verrassingen voor de luisteraars tijdens 1000 Klassiekers. De eerste verrassingen hoor je al tijdens Jouw Stem voor 1000 Klassiekers met Peter en Anja.”
De stemming voor de ‘1000 Klassiekers’ eindigt op zondag 6 december.
Waar kan je luisteren?
- Mechelen: Sint-Romboutstoren
- Lier: Sint-Gummarustoren
- Mol: Pieter- en Pauwelkerk (ook live te volgen via de Facebookpagina ‘Beiaard Mol’)
- Hasselt: Sint-Quintinuskathedraal
- Peer: Sint-Trudokerk
- Genk: Sint-Martinuskerk
- Neerpelt: Sint-Niklaaskerk (ook live te volgen via de Facebookpagina ‘Beiaard Neerpelt’)
- Lommel: Sint-Pietersbandenkerk
- Tongeren: O.L.V.-Basiliek
- Sint-Niklaas: Stadhuis
- Gent: Belfort
- Dendermonde: Belfort
- Geraardsbergen: Sint-Bartholomeuskerk
- Leuven: Bibliotheektoren Ladeuzeplein
- Brugge: Belfort
- Ieper: Belfort
- Oudenaarde: Sint-Walburgakerk
- Puurs: Sint-Pieterskerk
- Diest: Sint-Sulpitiuskerk
- Portugal, Constância
Van: Jan Sietses <carillonnl@gmail.com>
Onderwerp: Artikel over beiaard bevat onzin!
In uw artikel over beiaard staat heel veel onzin. We spreken in de klokken wereld over luidklokken als die bewegen en daardoor geluid worden Luiden is het heen en weer slingeren/bewegen van klokken dus. Maar daar is op een beiaard geen sprake van. Die hangt stil en wordt dus bespeeld door middel van een stokkenklavier of automatisch door een Speeltrommel dan wel (tegenwoordig vaak) een computer die de melodieën aanstuurt . We hebben het in dit geval ook niet over Luidklokken maar Speelklokken. Het woord luiden is onzin in dit geval. Verder is het meervoud van beiaard niet BEIAARDS maar Beiaarden. Helaas wordt dit al gauw verward met bejaarden. In Nederland hebben we de Vlaamse termen overgenomen maar oorspronkelijk had men het over een klokkenspel (meervoud Klokkenspelen) of ook de Franse term Carillon (meervoud Carillons) De bespeler heette Klokkenist en tegenwoordig de Vlaamse term Beiaardier (meervoud Beiaardiers) (voor zowel mannen als vrouwen) U kunt een uitgebreide uitleg vinden op Wikipedia onder Beiaard.