RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Radio 1 zendt de Ultimas cultuurprijzen uit

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Op dinsdag 18 mei worden de Ultimas 2020 uitgereikt, de cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap. Dit jaar zal de uitreiking volledig digitaal verlopen. Vanop de binnenkoer van Landcommanderij Alden Biesen loodsen presentatoren Sofie Lemaire en Thomas Vanderveken (foto bovenaan) de luisteraars door de show die zal live te volgen zal zijn op Radio 1 en via VRT NU, vanaf 19:00 uur.

Sinds 2003 reikt de Vlaamse overheid jaarlijks de Vlaamse cultuurprijzen uit aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Ook dit jaar worden twaalf prijzen in evenveel categorieën aan laureaten, gekozen door een jury van deskundigen, overhandigd.

De categorieën van de Ultimas 2020 zijn: Algemene Culturele Verdienste, Amateurkunsten, Architectuur, Beeldende Kunst, Circus, Cultureel Ondernemerschap, Film, Immaterieel Cultureel Erfgoed, Letteren, Muziek, Podiumkunsten en Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk.

Naast de award – een beeld van kunstenaar Stefaan Dheedene – ontvangt elke laureaat een geldprijs van 10.000 euro. De uitzondering hierop is de Vlaamse Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. Deze prijs van 20.000 euro bekroont een integrale carrière.

Digitale awardshow live op Radio 1

Dit jaar is gekozen voor een digitale editie van de awardshow, zonder publiek. Het evenement is vanaf 19:00 uur te volgen via streaming op VRT NU en te beluisteren op Radio 1. Het decor is alvast uniek: de binnenplaats van de historische Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen wordt voor de gelegenheid omgebouwd tot een outdoor tv-studio. Sofie Lemaire en Thomas Vanderveken presenteren. Brihang en Charlotte Adigéry zorgen voor de muzikale intermezzo’s.

#UltimasChallenge

Om de reikwijdte van de Ultimas te verbreden en de verdiensten van de cultuursector bij een breed en jong publiek onder de aandacht te brengen, werd ook een sociale media-campagne gelanceerd. Iedereen die creatief aan de slag wil gaan met de #UltimasChallenge kan zelf een kunstwerk maken geïnspireerd door iets uit de Vlaamse cultuur: een film, muziek, boek, schilderij, beeldhouwwerk, gebouw, gedicht, theater- of dansvoorstelling…

Zo brengt iedere deelnemer op zijn of haar manier een ode aan een ‘cultuurmonument’. De resultaten van de challenge zijn terug te vinden op de Instagramaccount @ultimas_vlaanderen of via de #UltimasChallenge. Regisseur en Art Director Katrien Vanderlinden, illustrator Jasper Van Gestel, influencer Elfi De Bruyn en heel wat andere creatievelingen tonen op Instagram alvast het resultaat van hun deelname aan de uitdaging. 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio 1 viert twee weken lang Classics

Met een online quiz, een masterclass en een Party Mix Maandag 5 april start officieel Lees verder

Bent Van Looy presenteert ‘Culture Club’ op Radio 1

Muzikant en presentator Bent Van Looy zal vanaf aanstaande vrijdag 2 april het kunst- en Lees verder

Radio 1: ‘Amsterdam’ op 1 in ‘Belpop 100’

'Amsterdam' van Kris De Bruyne werd zaterdag 13 februari door de luisteraars van Radio 1 verkozen Lees verder

Radio 1 biedt een luisterend oor met De LuisterLijn

Op zondagavond 13 december van 20.30 uur tot middernacht kunnen mensen hun verhaal kwijt bij Lees verder

Radio 1, waar geen enkel programma nog waardig oud mag worden

Bij Radio 1 krijgen programma's nooit meer de kans om écht iconisch te worden. En Lees verder

Radio 1: Het doek valt over ‘Interne Keuken’

Er komt geen dertiende seizoen meer, zo kondigden Sven Speybrouck en Koen Fillet zaterdag zelf Lees verder

De zomers van Klara en Radio 1 (video)

Ook Radio 1 en Klara laten zich in de zomer van 2022 niet helemaal onbetuigd. Lees verder

‘Les Yeux de Ma Mère’ van Arno op 1 in de Radio 1 Classics 1000

'Les Yeux de Ma Mère' van Arno staat op de eerste plaats in de ‘Radio Lees verder

Meer over VRT Radio 1

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx