RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Radio 1: podcastreeks ‘Groen Gebladerte’

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Deze herfst is het weer uitkijken naar een nieuwe reeks van ‘Groen Gebladerte’, de podcast waarin Tom De Cock de schijnwerpers richt op jonge debuterende schrijvers uit Vlaanderen en Nederland. Radio 1 fungeert daarbij als dé ideale gangmaker.

Wie zijn de schrijvers van morgen? ‘Groen Gebladerte’ laat ons opnieuw kennismaken met acht auteurs die hun eerste stappen zetten in het literaire veld. Tom De Cock zoekt hen thuis op en duikt in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat is een podcastreeks met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken.

Telkens op vrijdag wordt een nieuwe aflevering klaargezet, op LangZullenWeLezen, op Radio1.be, via de Radio 1-app en op je favoriete podcastplatform. Acht weken lang. Met ook elke vrijdag een bijbehorend portret in ‘Culture Club’ op Radio 1 tussen 18:00 en 20:00 uur. Wie deelneemt aan de ‘Groen Gebladerte’-wedstrijd op LangZullenWeLezen, maakt wekelijks kans op het debuut van de voorgestelde auteur. Hans Depelchin bijt vandaag 9/ september de spits af. Beluister die aflevering alvast hier.

Nieuw literair talent

Acht debutanten, vier uit Vlaanderen en vier uit Nederland, werden geselecteerd in samenspraak met de culturele sector, het Overleg Literaire Organisatoren (OLO) en Vlaams-Nederlands huis deBuren. De acht van Groen Gebladerte zijn Hans Depelchin, Sholeh Rezazadeh (31), Ibe Rossel (21), Mattijs Deraedt (28), Vincent Merjenberg (37), Dries Muus (36), Esohe Weyden (21) en Lisa Weeda (32). In deze pdf-file staat de korte inhoud van hun podcast en de datum van uitzending.

Lees verder onder de foto’s.

Het team

Ook bij het team achter de nieuwe podcastreeks ligt de klemtoon op jong talent. Tom De Cock (1983) verliet in 2020 MNM, waar hij twaalf jaar lang een dagelijks programma presenteerde, om zich toe te leggen op zijn andere passies: boeken, televisie en de opvoeding van zijn dochtertje. Voor LangZullenWeLezen maakte hij in 2019 al de podcastreeks ‘Gebladerte’die in 2020 een vervolg kreeg onder de naam ‘Groen Gebladerte’. In 2020 was Tom De Cock het gezicht van de Boekenmarathon op VRT NU en boek.be waarin hij meer dan driehonderd auteurs interviewde.

De jonge topfotograaf Chen Vandeput, die werd gekozen na een open oproep via Langzullenwelezen.be en Sabam for culture, maakte de portretten van de auteurs. De muziek in de podcastreeks werd gecomponeerd door Klara-stem Sander De Keere en voor het ontwerp van de illustratie werd een beroep gedaan op het grafisch talent van Gloria Khetchoumian.

November= Boekenmaand op VRT

Onze honger naar lezen, is vorig jaar tijdens de lockdowns enorm gestegen. Die opflakkering wil ook de VRT warm houden. November is traditioneel een maand met veel boekennieuws. Daarom zet de VRT er dit jaar extra op in en doopt november om tot Boekenmaand met extra aandacht voor alles rond boeken en (voor)lezen op VRT NU, Eén, MNM, Ketnet, Radio 1, Radio 2 , Klara en LangZullenWeLezen.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Spotify breidt betaalde podcasts uit

Spotify wil zich steeds verder profileren als dé plek waar podcasts te vinden zijn. En Lees verder

Blad 853: Ultratop, Luikse mux en NRC Podcast

• Het gaat van kwaad naar erger met Ultratop • In Luik worden de eerste Lees verder

MNM-podcast: tweede seizoen van Lotte Gaat Diep

MNM-seksuologe Lotte Vanwezemael zorgt voor een extra warme zomer met het tweede seizoen van de Lees verder

Blad 836: Beats, Podcastfestival, KL85

• Nieuwe oortjes van Beats, maar de prijs wil je niet horen • Oostende verwelkomt Lees verder

Radio 1: de begrafenis van Queen Elizabeth

De uitvaart op maandag 19 september wordt ook rechtstreeks uitgezonden op Radio 1. De plechtigheid Lees verder

Het radionajaar van 2022: Radio 1

Geen spectaculaire wijzigingen bij de informatiezender van de VRT, maar wel enkele nieuwe programma's.

Radio 1, waar geen enkel programma nog waardig oud mag worden

Bij Radio 1 krijgen programma's nooit meer de kans om écht iconisch te worden. En Lees verder

Radio 1: Het doek valt over ‘Interne Keuken’

Er komt geen dertiende seizoen meer, zo kondigden Sven Speybrouck en Koen Fillet zaterdag zelf Lees verder

Meer over VRT Radio 1

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx