RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Radio 1 najaar: podcasts, duiding, sport en vaste waarden

Het najaar van Radio 1 kleurt behoorlijk sportief. Vanaf morgen is er drie weken lang ‘De Tour Vandaag’, een middag-vooravond-mix met duiding en sport. Ook voor verslagen van de belangrijkste nationale en Europese voetbalwedstrijden zit de luisteraar er op de eerste rij. En er wordt gewerkt aan een tiental nieuwe audio-verhaalreeksen, dit naast de programma-podcasts. 

Wie naar de info-programma’s ‘De Ochtend’ en ‘De Wereld Vandaag’ luistert, hoort nieuwe en tegelijk vertrouwde stemmen. Vanaf september presenteren Ruth Joos en Xavier Taveirne beurtelings ‘De Ochtend’. Ze worden bijgestaan door Benedikte Coussement. Die zorgt voor updates en reacties op de belangrijkste nieuwsverhalen. In ‘De Wereld Vandaag’ wisselen Ruth Roets en Gert Geens elkaar elke week af. In het weekend wordt voormalig nieuwslezer Jan Van Delm zaterdag en zondag de vaste presentator van ‘De Ochtend’.

Michaël Van Droogenbroeck verdwijnt dus uit ‘De Ochtend’, maar sluipt op zaterdag weer binnen met een ontbijtgesprek. Hij gaat op bezoek bij een politica of politicus voor een babbel, koffie en een ontbijtkoek. Bij hem of haar thuis, op kantoor, in het kabinet of in de tuin. Vanaf  5 september elke zaterdagochtend na 08:00 uur. De nieuwe rubriek wordt ook aangeboden als podcast.

De Tour Vandaag

De aangepaste sportkalender garandeert een druk sportief najaar. De ‘Tour Vandaag’ zorgt vanaf zaterdag 29 augustus elke dag voor een verslag van de Ronde van Frankrijk. Van maandag tot en met donderdag van 13:00 tot 19:00 uur. Met naast al het Tour-nieuws ook een flink pak duiding bij de andere actualiteit van de dag. Op vrijdag en in het weekend is het programma een uurtje korter. Gert Geens en Ruth Roets presenteren van maandag tot en met donderdag, Gert Geens en Bart Schols zijn op post op vrijdag en in het weekend. De verslaggevers in de Tour zijn Christophe Vandegoor en Carl Berteele.

De nieuwe voetbalkalender heeft ook een impact. Sporza is er ’s zaterdags voortaan al vanaf 16:00 uur. Zondag wordt de uitzending afgetrapt vanaf 13:00 uur. Op vrijdag- en zondagavond wordende belangrijke avondwedstrijden (20:45 uur) gecoverd. Vanaf september worden ook de Belgische clubs in de voorrondes en de groepsfase van de Champions League en de Europa League, gevolgd. Op maandagavond is er van 19:00 tot 20:00 uur opnieuw ‘De Tribune’, waarin Tom Vandenbulcke en David Naert met twee gasten de thema’s uit de sportactualiteit van de afgelopen week bespreken.

° Tekst gaat verder onder de foto’s

Ruth Roets- Gert Geens / Ruth Joos Xavier Taveirne

Nieuwe podcasts

Radio 1 verlengt dit najaar de #weetikveel-podcast met de afleveringen van 2019. Daarnaast zijn er de evergreens: Interne Keuken, Nieuwe Feiten, Touché, De Wereld van Sofie, Hoe Maakt u Het? en De Tribune. Daar komt voortaan de Ontbijtpodcast van Michaël Van Droogenbroeck bij.

Daarnaast worden in het najaar ook nog een tiental specifieke podcasts rond uiteenlopende thema’s, genres en getuigenissen, gelanceerd. Zo komen er audioverhalen rond euthanasie, het leven in de gevangenis tijdens de lockdown, opkomend literair talent, de generatie van twintigers, een culturele roadtrip langsheen de Belgisch-Nederlandse grens, topcomponisten uit de filmwereld, een waargebeurd misdaadverhaal… Ook Zandman komt terug en er is elke weekavond van maandag tot en met donderdag met een selectie uit podcasts van Radio 1 en elders.

Klassieke sterkhouders

Na een zomer met specials als Aperitivo, De Boshut, Trans Europa Express, De Mooiste Liedjes ter Wereld en Zomerhuis met Boeken, zijn de vertrouwde programma’s weer op post. Liefhebbers van het gesproken woord komen elke weekdag weer aan hun trekken in Byloo, De Wereld van Sofie en Nieuwe Feiten. In het weekend staan Interne Keuken en Touché opnieuw paraat. Culture Club trapt op vrijdag 4 september af met appetizers uit het aanbod van het nieuwe cultuurseizoen.

Muzikale ontdekkingen zijn er in de week in de namiddag bij Ayco, ’s avonds in Wonderland en in het weekend in Vox, Belpop, Classics en Time Out. Elke avond gaat Radio 1 ook de nacht in met een uurtje Belpop Late Night.

Bart Schols & Gert Geens (Alle foto’s – credits: VRT)

Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2008: VRT doekt Radio Donna op (video)

De Standaard is een van die kranten waar we meestal het etiket ‘degelijkheid en vakmanschap’ Lees verder

De zomer van 2021 bij Radio 1

Het is nu al een sportzomer om duimen en vingers bij af te likken, met Lees verder

Leen De Witte presenteert vanaf september De Ochtend op Radio 1

Xavier Taveirne kondigde vanochtend op Radio 1 aan dat hij afscheid neemt van zijn vaste Lees verder

Radio 1 zoekt originele ‘voortuinkunst’

Waar ligt de grens tussen kunst en kitsch? Het Radio 1-programma ‘Culture Club’ zoekt het Lees verder

Radio 1: portret van Wannes Van de Velde in podcast-reeks (video)

'Café Breughel', 'De Brug van Willebroek', 'Ik wil deze nacht in de straten verdwalen...' Het werk van Wannes Lees verder

Radio 1: ‘We zijn er bijna, maar nog niet helemaal’

Het is hard geweest, de afgelopen maanden. Maar met het mooie lenteweer en vooral het Lees verder

Radio 1 verdiept zich in artificiële intelligentie

Hoe kan artificiële intelligentie helpen de toekomst beter te maken? Het is morgen dé vraag Lees verder

Radio 1: Pink Floyd op 1 (en 3) in de ‘Classics 1000’

Led Zeppelin na elf jaar van de troon gestoten Het nummer 'Wish You Were Here' Lees verder

Meer over VRT Radio 1

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
MNM zocht en vond ‘klavertje 4’

De Joepie Top 50 van 1 September 1974 (audio)

Kick-off online TrapLab Radio

Sluiten