RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Radio 1 najaar: podcasts, duiding, sport en vaste waarden

Het najaar van Radio 1 kleurt behoorlijk sportief. Vanaf morgen is er drie weken lang ‘De Tour Vandaag’, een middag-vooravond-mix met duiding en sport. Ook voor verslagen van de belangrijkste nationale en Europese voetbalwedstrijden zit de luisteraar er op de eerste rij. En er wordt gewerkt aan een tiental nieuwe audio-verhaalreeksen, dit naast de programma-podcasts. 

Wie naar de info-programma’s ‘De Ochtend’ en ‘De Wereld Vandaag’ luistert, hoort nieuwe en tegelijk vertrouwde stemmen. Vanaf september presenteren Ruth Joos en Xavier Taveirne beurtelings ‘De Ochtend’. Ze worden bijgestaan door Benedikte Coussement. Die zorgt voor updates en reacties op de belangrijkste nieuwsverhalen. In ‘De Wereld Vandaag’ wisselen Ruth Roets en Gert Geens elkaar elke week af. In het weekend wordt voormalig nieuwslezer Jan Van Delm zaterdag en zondag de vaste presentator van ‘De Ochtend’.

Michaël Van Droogenbroeck verdwijnt dus uit ‘De Ochtend’, maar sluipt op zaterdag weer binnen met een ontbijtgesprek. Hij gaat op bezoek bij een politica of politicus voor een babbel, koffie en een ontbijtkoek. Bij hem of haar thuis, op kantoor, in het kabinet of in de tuin. Vanaf  5 september elke zaterdagochtend na 08:00 uur. De nieuwe rubriek wordt ook aangeboden als podcast.

De Tour Vandaag

De aangepaste sportkalender garandeert een druk sportief najaar. De ‘Tour Vandaag’ zorgt vanaf zaterdag 29 augustus elke dag voor een verslag van de Ronde van Frankrijk. Van maandag tot en met donderdag van 13:00 tot 19:00 uur. Met naast al het Tour-nieuws ook een flink pak duiding bij de andere actualiteit van de dag. Op vrijdag en in het weekend is het programma een uurtje korter. Gert Geens en Ruth Roets presenteren van maandag tot en met donderdag, Gert Geens en Bart Schols zijn op post op vrijdag en in het weekend. De verslaggevers in de Tour zijn Christophe Vandegoor en Carl Berteele.

De nieuwe voetbalkalender heeft ook een impact. Sporza is er ’s zaterdags voortaan al vanaf 16:00 uur. Zondag wordt de uitzending afgetrapt vanaf 13:00 uur. Op vrijdag- en zondagavond wordende belangrijke avondwedstrijden (20:45 uur) gecoverd. Vanaf september worden ook de Belgische clubs in de voorrondes en de groepsfase van de Champions League en de Europa League, gevolgd. Op maandagavond is er van 19:00 tot 20:00 uur opnieuw ‘De Tribune’, waarin Tom Vandenbulcke en David Naert met twee gasten de thema’s uit de sportactualiteit van de afgelopen week bespreken.

° Tekst gaat verder onder de foto’s

Ruth Roets- Gert Geens / Ruth Joos Xavier Taveirne

Nieuwe podcasts

Radio 1 verlengt dit najaar de #weetikveel-podcast met de afleveringen van 2019. Daarnaast zijn er de evergreens: Interne Keuken, Nieuwe Feiten, Touché, De Wereld van Sofie, Hoe Maakt u Het? en De Tribune. Daar komt voortaan de Ontbijtpodcast van Michaël Van Droogenbroeck bij.

Daarnaast worden in het najaar ook nog een tiental specifieke podcasts rond uiteenlopende thema’s, genres en getuigenissen, gelanceerd. Zo komen er audioverhalen rond euthanasie, het leven in de gevangenis tijdens de lockdown, opkomend literair talent, de generatie van twintigers, een culturele roadtrip langsheen de Belgisch-Nederlandse grens, topcomponisten uit de filmwereld, een waargebeurd misdaadverhaal… Ook Zandman komt terug en er is elke weekavond van maandag tot en met donderdag met een selectie uit podcasts van Radio 1 en elders.

Klassieke sterkhouders

Na een zomer met specials als Aperitivo, De Boshut, Trans Europa Express, De Mooiste Liedjes ter Wereld en Zomerhuis met Boeken, zijn de vertrouwde programma’s weer op post. Liefhebbers van het gesproken woord komen elke weekdag weer aan hun trekken in Byloo, De Wereld van Sofie en Nieuwe Feiten. In het weekend staan Interne Keuken en Touché opnieuw paraat. Culture Club trapt op vrijdag 4 september af met appetizers uit het aanbod van het nieuwe cultuurseizoen.

Muzikale ontdekkingen zijn er in de week in de namiddag bij Ayco, ’s avonds in Wonderland en in het weekend in Vox, Belpop, Classics en Time Out. Elke avond gaat Radio 1 ook de nacht in met een uurtje Belpop Late Night.

Bart Schols & Gert Geens (Alle foto’s – credits: VRT)

Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2008: VRT doekt Radio Donna op (video)

De Standaard is een van die kranten waar we meestal het etiket ‘degelijkheid en vakmanschap’ Lees verder

De vele ‘Voorzitters’ van Radio 1

Een unieke blik vanop de voorzittersstoel van het Vlaams Parlement Wat gebeurt er in de Lees verder

Ook bij VRT radio is november dé Boekenmaand

Publieke omroep zet maand lang extra in op boeken Radio 1 zet een hele week Lees verder

Jan Hautekiet en Frits Spits openen de grenzen van De Taalstaat

Zaterdag 2 oktober om 11.00 uur in de Radio 1-app ‘De Taalstaat’, in samenwerking met Lees verder

Radio 1: ‘Het Geheugen van de Mug’

Nog maar pas pakte de nieuws- en info-zender van de publieke omroep uit met de Lees verder

Radio 1: podcastreeks ‘Groen Gebladerte’

Deze herfst is het weer uitkijken naar een nieuwe reeks van ‘Groen Gebladerte’, de podcast Lees verder

De Lage Landenlijst deed het zonder Nederland

De luisteraars van Radio 1 verkozen dit jaar 'Amsterdam' van Kris De Bruyne tot hun Lees verder

Culture Club opent seizoen met radio-cultuurmarkt

Het doek gaat weer open, de radio mag opnieuw aan. Cultuurhuizen en concertzalen kunnen starten Lees verder

Meer over VRT Radio 1

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x