RadioVisie

  • .
    .

Radio 1: Leve de Lage Landen (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Drie weken lang op zoek naar wat Vlaanderen en Nederland scheidt en bindt

Radio 1 gaat vanaf morgen vrijdag 25 september tot en met zaterdag 17 oktober drie weken lang op zoek naar wat Vlaanderen en Nederland scheidt en bindt. Met De LageLandenSlag, een programmareeks over cultuurverschillen tussen Noord en Zuid, Grensgevallen, een podcast over een culturele roadtrip langs de grens, een gezamenlijke uitzending van De Taalstaat en natuurlijk de klassieke muzikale LageLandenLijst.

Dezelfde taal, maar heel andere gewoontes, of toch niet? Panelleden Peter Vandermeersch, Goedele Liekens, Aafke Romeijn en Bas Birker spreken zich uit over hoe er in Vlaanderen versus Nederland gewerkt, geleefd, gefeest, bestuurd, bemind, bezongen,… wordt. En dat alles onder kundige leiding van moderatoren Jan Hautekiet en Alice Reijs. En met de nodige knipoog natuurlijk. 

Op zondag 27 september, zondag 4 oktober en zondag 11 oktober van 9.00 tot 10.00 uur op Radio 1.

Alice Reijs & Jan Hautekiet: De Taalstaat

Naar aanleiding van De Week van het Nederlands (van zaterdag 3 tot zaterdag 10 oktober) wordt De Taalstaat op NPO Radio 1 – legendarisch in Nederland – , voor één keer samen gemaakt door een gemengde redactie en gepresenteerd door Frits (Ritmeester) Spits én Jan Hautekiet. Het programma gaat deze keer onder meer op zoek naar unieke woorden en uitdrukkingen die andere talen niet kennen en/of die Noord en Zuid elkaar benijden. In samenwerking met deBuren en de Taalunie. Van 11:00 tot 13:00 uur op Radio 1, live vanuit Hilversum.

° Tekst gaat verder onder de foto

Alice Reijs en Jan Hautekiet. 

Grensgevallen

Fiets- en podiummaten Jan Hautekiet en Rick de Leeuw fietsten drie dagen lang de grens af tussen Vlaanderen en Nederland. Met haltes onderweg langs kleine en grote culturele bezienswaardigheden, straffe lokale verhalen en gesprekken over zadelpijn en andere kwaaltjes. De podcast en bijhorende routekaart is ook geschikt als audioguide voor wie zelf de tocht of een deel ervan wil doen. De podcast zal beschikbaar zijn vanaf maandag 12 oktober op radio1.be, de Radio 1-app of via de gebruikelijke podcastkanalen.

De LageLandenLijst

Het vlaggenschip van de actie blijft natuurlijk De LageLandenLijst, met drie weken lang stemmen voor de beste Nederlandstalige muziek uit Noord en Zuid. Radio 1 werkt hiervoor samen met de Nederlandse regionale omroepen van Zeeland, Brabant en Limburg. Ook hun luisteraars kunnen stemmen. Op zaterdag 17 oktober zijn een hele dag lang de resultaten te beluisteren in een gemeenschappelijke uitzending. Live vanop de grens tussen Baarle-Hertog en Baarle-Nassau (onder voorbehoud van corona). Presentatie Jan Hautekiet en Elsa van Hermon (Omroep Zeeland). Zaterdag 17 oktober, van 09:00 tot 18:00 uur op Radio 1.

Leve de Lage Landen: aftrap

Leve de Lage Landen wordt afgetrapt met een speciale muzikale voormiddaguitzending met Jan Hautekiet op vrijdag 25 september. Verschillende tenoren uit Noord en Zuid kijken over de grens en kiezen daar alvast hun favoriet nummer. Ook de luisteraars komen aan het woord met hun verhaal bij en pleidooi voor het allerbeste Nederlandstalige lied. Bij het begin van de uitzending wordt ook de stemming officieel geopend op radio1.be. Van 09:00 tot 12:00 uur.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over VRT Radio 1

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx