RadioVisie

  • .
    .

Radio 1 lanceert podcast ‘Drie dagen’

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het verhaal van Elvire die euthanasie wil

Dit najaar biedt Radio 1, naast de bekende programmapodcasts, ook een tiental nieuwe audioverhaalreeksen aan. Eén daarvan is ‘Drie dagen’, een vierdelige productie in samenwerking met VRT NWS. De podcast vertelt het verhaal van Elvire die wil sterven. Ze vraagt euthanasie. Maar de dokters die haar daarin begeleiden, willen dat zij eerst haar kinderen op de hoogte brengt van haar plannen. 

Alleen: dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan, want Elvire kan niet schrijven. Het toeval brengt haar in contact met Ine Van Wymersch, procureur van Halle-Vilvoorde. Zij belooft Elvire om haar levensverhaal te noteren. Ze trekken er drie dagen voor uit aan de Belgische kust. Reporters Ward Bogaert en Philip Heymans (foto bovenaan) luisteren mee, om die drie dagen vast te leggen in een podcast. 

Zodat Elvires verhaal ook verspreid raakt bij mensen die, net als zij, niet kunnen lezen of schrijven. En vooral: zodat Elvire na die drie dagen kan sterven. Maar het blijkt allemaal langer te duren dan verwacht. Want zodra Elvire uitverteld is, beseffen Ine, Ward en Philip pas in welk verhaal ze terechtgekomen zijn.

Ward Bogaert: “We wisten vooraf dat het een heel opmerkelijk verhaal zou worden. Maar dat kenden we wel, dachten we, van onze vorige podcastreeks ‘Iemand’. Alleen werden we nu zelf meegetrokken in het verhaal van Elvire. Want het is erg vreemd dat je iemand helpt om dood te gaan. Mogen wij dat? Moeten wij niet alles doen om haar leven te redden, ook al wil ze dat zelf niet?”

Philip Heymans: “Het is iets waar we tot op vandaag mee worstelen. En die twijfels hebben we ook in onze podcast verwerkt. Het maakt van Drie dagen niet alleen een podcast over Elvires leven, maar ook over onze verantwoordelijkheid als journalist en als mens.”

° ‘Drie dagen’ is een vierdelige podcast van Radio 1 en VRT NWS. Ine Van Wymersch schreef Elvires verhaal neer in het boek ‘Als je wieg op drijfzand staat’, dat uitgegeven is bij Lannoo. Vanaf maandag 5 oktober te beluisteren in Zandman, via de app van Radio 1, op radio1.be of via een favoriete podcast-app.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over VRT Radio 1

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx