RadioVisie

  • .
    .

Radio 1: Jan en Frits regeren De Taalstaat

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radio 1 gaat tot en met zaterdag 17 oktober op zoek naar wat Vlaanderen en Nederland scheidt en bindt tijdens Leve de Lage Landen. Eén van de blikvangers tijdens deze drie weken Nederland – België is ongetwijfeld de gezamenlijke uitzending van De Taalstaat. 

Naar aanleiding van De Week van het Nederlands wordt het legendarische programma op NPO Radio 1 voor één keer samen gemaakt door een gemengde redactie en gepresenteerd door Frits (Ritmeester) Spits én Jan Hautekiet (foto bovenaan). Samen gaan ze onder meer op zoek naar unieke woorden en uitdrukkingen die andere talen niet kennen en/of die Noord en Zuid elkaar benijden.

Vergeetwoorden die we weer in gebruik moeten nemen, puntige taal op Twitter of Facebook, Nederlandstalige platen die te mooi zijn om niet te draaien… Onze noorderburen horen het al jaren in De Taalstaat, een vrolijk en informatief programma dat wil vertellen hoe het met onze taal staat. De alom geprezen Spits interviewt iedere zaterdag bekende schrijvers en dichters en beantwoordt ingewikkelde taalkwesties. Vandaag, zaterdag 3 oktober, schuift Jan Hautekiet eenmalig mee achter de microfoon voor een simultane uitzending op zowel Radio 1 als op NPO Radio 1 (11:00-13:00 uur).

Staan onder meer op het schema in deze unieke Nederlands-Vlaamse coproductie: Nederlands voor nieuwkomers met Peter Schoenaerts en zijn studenten, een ‘gemengd koppel’ uit de schrijverswereld: Lize Spit en Rob Van Essen, een taal-muzikaal intermezzo van Spinvis, een repo over de favoriete ‘Vlaamse’ woorden van Nederlanders en vice versa, VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx en zijn Nederlandse collega Ton den Boon over het woord van de week én een komische afsluiter met Wim Helsen en Brigitte Kaandorp.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over VRT Radio 1

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx