RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Radio 1: ‘De Ronde’ was toch in Vlaanderen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Om de teleurstelling en het verdriet van de wielerfans door het uitstellen van dé bekendste Vlaamse klassieker te compenseren, pakten Sporza en Radio 1 met een origineel idee uit. De ‘Officiële Onwaarschijnlijke Ronde van Vlaanderen 2020’, werd een één uur durend hoorspel met centraal een koersverslag dat bol stond van de plotse wendingen en eindigde in een bloedstollende finale’. ‘Visit Flanders’, ‘Cycling in Flanders’, ‘Flanders Classics’, ‘het Geluidshuis’, ‘Bowling Brands’ en Sporza staken hun schouders onder dit eenmalige experiment.

Voor deze geïmproviseerde, zware tocht doorheen een glooiend landschap met start in Scheldestad Antwerpen en aankomst in Oudenaarde was een ronkende affiche samengesteld. De in Gent geboren Bradly Wiggins, Annemiek van Vleuten,  Gianni Bugno, Jeannie Longo, Freddy Maertens, Roger de Vlaeminck, de volledige familie Vanderpoel, Briek Schotte, de immer grappige Peter Sagan en ontsnappingskoning Jacky Durand namen enthousiast deel. Veel schoon volk dus om er een spectaculair verloop van te maken zodat het publiek – in zijn kot – er na afloop nog lang kon over nakaarten.
 
Met een knipoog naar André

Wielerspecialisten Ruben Van Gucht en Renaat Schotte op de motor, geholpen door de onlangs overleden stille kracht bij de rechtstreekse televisie-uitzendingen André Meganck, acteerden met een nog zelden gehoorde overgave en wisten probleemloos de grenzen tussen werkelijkheid en fictie uit. Tussendoor verraste het scenario van Tom Van Dyck met pittige verwijzingen naar de eindeloze hoogtepunten uit de rijke geschiedenis van dit wielermonument, dat al vaker door regen, wind en zware weersomstandigheden werd geteisterd.  

Van de omstreden editie in 1977 met Freddy Maertens, die tijdens de beklimming van de Koppenberg een fiets  van een toeschouwer leende tot  de wagen van de koersdirectie die de uitgeputte Jesper Skibby bijna overreed, aan bizarre, vrolijke, grappige en droevige anekdotes ontbrak het niet. De manier waarop het geheugen werd opgefrist, gecombineerd met het boeiende verloop van deze erg speciale Ronde van Vlaanderen, maakte van het hoorspel een hoogstaande en een zeer aangename beleving.

Het verraste niemand dat de strijd voor de eindzege in de Minderbroederstraat op een royale sprint uitdraaide tussen de wereldkampioen in het Italiaanse Verona in 1996 Johan Museeuw en de kannibaal Eddy Merckx. De vijfvoudige Tourwinnaar eiste met een minimale voorsprong de overwinning op. Een bruisende apotheose voor een unieke verslaggeving, die ongetwijfeld niet bij deze ene gelegenheid zal blijven. (FVM)

° De ‘Officiële Onwaarschijnlijke Ronde van Vlaanderen 2020’ werd zaterdagavond om 19:00 uur gereden op Radio 1. Herbeluister via Radio Plus of de podcast.
° Foto bovenaan: Renaat Schotte en Ruben Van Gucht loodsen de luisteraar door dit uniek verhaal, met Tom Van Dyck als regisseur.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio 1 biedt extra service in Corona-tijden

In deze onzekere Corona-tijden wil Radio 1 snel en correct informeren, zorgen voor houvast met vertrouwde stemmen, Lees verder

Geen ‘Strafste School’ en andere Corona-bekommernissen bij VRT-radio

De recente overheidsmaatregelen tegen de bestrijding van corona hebben een impact op verschillende programma's en Lees verder

Blad 420: Krokus, solden, podcasts en een ranking

Niet enkel de scholen sluiten, ook bij de landelijke omroep gaan programma's even dicht Fan Lees verder

Blad 460: FM-cadeau, Radio 1 & Radio 10 (audio)

En alweer zit er voor ons geen vrij weekend in. Nu alle dagen een beetje Lees verder

De Zandman van Radio 1 heeft de mooiste stem

Vorige week startte de publieke nieuws- en informatiezender met een latenightspecial 'Zandman' om 22:00 uur. Sindsdien Lees verder

Koen Fillet ruilt VRT voor schildersatelier (en podcasts)

De Radio 1-presentator verraste dinsdagnamiddag de mediawereld en zijn volgers met het bericht dat hij Lees verder

Radio 1: de begrafenis van Queen Elizabeth

De uitvaart op maandag 19 september wordt ook rechtstreeks uitgezonden op Radio 1. De plechtigheid Lees verder

Het radionajaar van 2022: Radio 1

Geen spectaculaire wijzigingen bij de informatiezender van de VRT, maar wel enkele nieuwe programma's.

Meer over VRT Radio 1

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx