RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Queen, wederom op 1 in de NPO Radio 2 Top 2000

Wat twintig jaar geleden als een ultieme muzikale evaluatie van de verstreken eeuw door de toenmalige radiomakers werd opgezet, ontwikkelde zich langzaam tot een jaarlijkse hoogmis van de melomanen. Een niet te stuiten groei die zich in torenhoge marktaandelen vertaalde. Niet in het minst door de stapsgewijze toevoeging van de vele multimediamogelijkheden. 

Ook voor de komende editie trok de Top 2000 van NPO Radio 2 alle registers open. Zo doorkruisten Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof tijdens de voorbije week, met de ‘stembus’, het land van Noord naar Zuid op zoek naar anekdotes en vooral naar de verbondenheid met de muziek.

Toen het duo gisterenmiddag, zaterdag 7 december, door een fanfare op het terrein van het Hilversumse Mediapark werd verwelkomd, lag een lange reis vol verrassende herinneringen achter de rug. Hun doortocht in dorpen en in steden als Groningen, Alkmaar, Assen, Bergen-Op-Zoom, Middelburg en het pittoreske Gemert leverde telkens knusse taferelen op. Van een quiz in enkele plaatselijke drankgelegenheden, waarbij men peilde naar de Top 2000 kennis en de tienjarige Gijs die zijn voorkeur voor Pearl Jam niet onder stoelen of banken stak, tot het koor van Leerdam, dat volop ‘What About Us’ van Pink oefende. 

Zelfs politiek Den Haag ruilde maar al te graag het wekelijkse vragenuurtje in voor enkele onthullingen. CDA’er Maurits von Martels, die de Top 150 voor de Kamerleden bedacht, bezweek tijdens het nachtelijke blok van zangeres en cabaretière Carolien Borgers  voor ‘Chained To The Rhythm’ van Katy Perry. Een eigenaar van een koeienbedrijf hield het dan weer bij ‘Let It Be’, de net niet zwanenzang van The Beatles. Van uiteenlopende smaken gesproken. 

Ondertussen in de studio

Naast de regelmatige interventies vanuit de rondreizende ‘stembus’ was het voor de luisteraars dringen om deel te nemen aan de ‘Top 2000 shuffle’ waarbij de presentatoren, op basis van vijf opties, naar haar of naar zijn smaak peilden. Niet altijd eenvoudig. Soms overheerste een schuldgevoel omdat men die ene song was vergeten. Besluiteloosheid waarde rond zodat zelfs Rob Stenders zich geroepen voelde om een flinke lading suggesties via Spotify in te dienen.

Ruud de Wild kruidde de hype rond de aankomende marathon met een flinke portie infotainment. Van Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit, die het komende Eurovisie Songfestival in Rotterdam zullen aan elkaar praten tot de ‘Sieg Heil’- rel van voetbalcommentator Marco van Basten, er viel samen met zijn sidekicks Georgina en Thijs  genoeg te wikken en te wegen.

Naarmate de definitieve sluiting van de stemmogelijkheden naderde, ontblootte Stefan Stasse de allereerste geheimen. Dat het Nederlands product opnieuw in de lift zat, werd bevestigd. 333 noteringen in plaats van 312 vorig jaar. Zelfs Vlaanderen trotseerde dankzij ‘Zoutelande’ van Blöf en de Poperingse Geike Arnaert de tsunami, waarbij onder meer Duncan Laurence, De Dijk, Van Dik Hout, de Limburgse groep Rowwen Heze, Guus Meeuwis, Marco Borsato, Armin van Buuren en de bevallige Rotterdamse Davina Michelle continu stemmen vergaarden. 

In het ondertussen vollopende Top 2000 café nam, tussen het nuttigen van een hapje en een drankje, de nieuwsgierigheid razendsnel toe. Queen, The Eagles, Bill Joël, Led Zeppelin en Pink Floyd kampeerden reeds een hele poos in de buurt van de ultieme bekroning, maar klopte het aanzwellende gerucht als zou de gestelde hiërarchie behoorlijk onderuit gehaald worden?

De Top 5

  • 05. Led Zeppelin: ‘Stairway To Heaven’
  • 04. Danny Vera: ‘Rollercoaster’
  • 03. Billy Joël: ‘Pianoman’
  • 02. The Eagles: ‘Hotel California’
  • 01. Queen: ‘Bohemian Rhapsody’

De volledige lijst wordt op 20 december aanstaande gepubliceerd. Wie de integrale uitzending in woord en in beeld wil beleven, kan vanaf eerste kerstdag om 08.00 uur (één uur vroeger dan ander jaren) surfen naar NPO Radio 2. (FvM)


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx