Ondanks de tweede coronagolf bleef de hiërarchie in het Nederlandse radiolandschap bijna ongewijzigd. Dit blijkt uit cijfers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) over de periode augustus – september die deze ochtend gepubliceerd werden. NPO Radio 2 staat onveranderd stevig aan de leiding, maar Qmusic blijft z’n positieve flow aanhouden. Dit ten koste van de commerciële concurrenten die nu al de gevolgen ondervinden van de nieuwe, strakke bezuinigingen om een totale teloorgang te vermijden.
De werkgever van onder andere Emmely de Wilt, Rob Stenders en Ruud de Wild handhaafde, net voor de aanloop naar de traditionele Top 2000, z’n meer dan uitstekende positie. In cijfers vertaald: het marktaandeel van NPO Radio 2 klokte af op 12,4%. In deze meting zijn de ‘nieuwkomers’ Jeroen van Inkel en Chiel Beelen nog niet opgenomen. Dat zij met hun staat van dienst een meerwaarde worden, daar twijfelt niemand aan. Zeker omdat de aanwezigheid van Jeroen in het weekend een versterking is.
De achtervolgers
Qmusic profiteerde deels van de leegloop bij de stations van Talpa Networks. Door het aantrekken van de voormalige nummer één dj van de wereld Armin van Buuren deed men een geslaagde zet. De ‘World Wide Club Top 20’, in samenwerking met de ‘Stichting Nederlandse Top 40’ en ‘A State of Trance’, scoorden ogenblikkelijk. Voeg daarbij de gebruikelijke interactiviteit met het publiek. Goed voor een winst van 0,5%. Vrolijkheid en samenhorigheid als bliksemafleider voor de sombere actualiteit over de pandemie.
Dat NPO Radio 1, de nieuws- en sportzender 0,4% beter scoorde dan tijdens de voorbije meting, was niet echt een verrassing. Het aanscherpen van het maatregelenpakket in de strijd tegen Covid-19 stond immers voortdurend in de kijker. De gevolgen voor de sportsector bleven uiteraard niet onbesproken. De aanhoudende onzekerheid over het aantal toegelaten toeschouwers in de verschillende voetbalstadions werd voer tot stevige discussies.
Wat nu?
Met de eindejaarsdagen in zicht en de dreiging van een nieuwe lockdown, weet niemand in de radiosector waar men precies aan toe is. Sky Radio trekt inmiddels de kaart van ‘The Christmas Station’, Radio 10 klampt zich vast aan de ‘Top 4000’. Maar voelt men er echt iets voor om in deze sombere tijden, met weinig hoopgevende economische vooruitzichten, rond de kerstboom samen te scholen?
Wellicht dat met het aanzwengelen van NPO Radio 2’s sluitstuk van het jaar, de ‘Top 2000’, velen zich gemotiveerd zullen voelen om alsnog naar het Hilversumse café van ‘Beeld en Geluid’ af te zakken om even de zorgen aan de kant te schuiven richting 2021.
Het onderzoek
° Het luisteronderzoek is gebaseerd op een landelijk representatieve steekproef van 8.465 respondenten van tien jaar en ouder. De gemiddelde luistertijd is in deze periode 02:25 uur per dag (vorige periode: 02:27 uur). De gemiddelde luistertijd bedraagt 04:02 minuten (vorige periode: 04:10 uur).
