RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Qmusic populair op Nederlandse tractor

Ruim negentig procent van de Nederlandse boeren luistert radio tijdens het werk op de tractor. Dat blijkt uit een enquête van agrarisch vakblad LandbouwMechanisatie. Bijna 44 procent van de respondenten stemt daarbij af op Qmusic. Daarna volgen Radio 538 en piratenzenders.

Radio luisteren op en in de tractor is erg populair, blijkt uit een online enquête die ruim 1.300 akkerbouwers, veehouders en loonwerkers invulden. Slechts twee procent van de respondenten laat de radio uit tijdens het werk. De overige deelnemers geven aan regelmatig of altijd radio of muziek te luisteren. “Boeren brengen veel uren in de cabine van de trekker door. De radio zorgt dan voor ontspanning, terwijl ze tegelijkertijd op de hoogte blijven van wat er in de wereld speelt”, aldus hoofdredacteur Gertjan Zevenbergen.

DAB+ blijft achter

Ondanks dat steeds meer nieuwe tractors worden uitgerust met een DAB+, geeft slechts 12,4 procent aan wel eens digitaal te luisteren. Het overgrote deel van de respondenten blijft trouw aan de FM of AM. De populairste zender is Qmusic (43,8 procent). Radio 538 (39,9 procent) en piratenzenders (30,9 procent) volgen op plaats twee en drie. 100%NL (17,1 procent) en SLAM (16,3 procent) maken de top vijf compleet. Regionale omroepen en zenders als RadioNL en Radio Continu zijn eveneens populair.

Daarnaast wordt erg steeds meer audio gestreamd via bluetooth. Bijna 47 procent van de respondenten geeft aan dit af en toe te doen. Podcasts hebben in de landbouw nog veel terrein te winnen. Slechts 3,4 procent luistert weleens een podcast tijdens het werk. “Toch zijn er ook voor boeren al interessante podcasts. In de podcastserie ‘In productie’ wordt een Arnhemse fabrikant gevolgd die een diesel/elektrische trekker aan het bouwen is. Bij zo’n proces zijn pottenkijkers meestal niet welkom, maar in deze podcastserie gaan alle deuren open”, aldus Zevenbergen. 

° Het luisteronderzoek onder Nederlandse boeren is een initiatief van LandbouwMechanisatie, een vakblad van uitgeverij AgriMedia uit Bennekom. Naast een vakblad en een website maakt de redactie ook video’s en podcasts over techniek in de akkerbouw. 


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jan D.M.
Jan D.M.
1 oktober 2020 - 18:21 18:21

Hetzelfde deed zich bij ons voor begin jaren ’80: alle landbouwvoertuigen reden rond met MAEVA !!!

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx