RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Qmusic Nederland wijst NPO Radio 2 terug (audio)

Gisteren de naakte cijfers, de opgelijste kolommen en de pure feiten, vandaag de analyse. Want wàt gebeurde er, waarom en waardoor? Nauwelijks vijftien jaar na de overname door ‘DPG Media’ van Noordzee FM bereikte het Nederlandse Qmusic datgene wat velen voor onmogelijk hielden. Met kop en schouders boven alles en iedereen uitsteken. Geen wonder dat zenderbaas en ex-Radio 538 boegbeeld Dave Minneboo in feeststemming verkeert. Het leiderschap is de bekroning van een ‘bouwwerf’ die reeds enkele jaren geleden werd ingezet. Een reconstructie van hoe de controlefreak van eerder bij Talpa (John de Mol), één en ander realiseerde. 

Strak schema

Qmusic sleutelde hoofdzakelijk aan een grotere herkenbaarheid. De ochtend werd, met de komst van Marieke Elsinga aan de zijde van Mattie Valk, liefdevol door het publiek omarmd. Ook drive time kreeg een facelift met de komst van Domien Verschuuren, die het helemaal voor gezien hield bij het ondermaats presterende 3FM. Hij kreeg begin 2019 ook de presentatie van de bekendste Nederlandse hitparade toegeschoven. Op vrijdagmiddag mag hij zich tussen 14.00 en 18.00 uur uitleven tijdens de Top 40. 

De Belgische eigenaar DPG Media profiteerde toen van het juridisch gekibbel tussen de Stichting Nederlandse Top 40 en Talpa om een langdurige overeenkomst te sluiten. Het werd een unieke mogelijkheid om het publiek nauw bij het cijferwerk te betrekken vermits de luisteraars elk uur de kans kregen om, tijdens de rubriek ‘Repeat Or Not’, hun ongezouten mening over aankomende hits te geven. Voeg daarbij het ‘Foute Uur’, het immer succesvolle spelletje ‘Het Geluid’, en een prijzenregen met onder andere tickets om artiesten live aan het werk te zien en de basis voor een oerdegelijke band met de luisteraars was gesmeed. Resultaat: een forse winst van 0,5% om op 11,9% uit te komen.

Welk antwoord?

De langzame terugval van NPO Radio 2 kwam niet echt onverwacht. Het was reeds langer bekend dat men in de schoot van de publieke omroepen broedde op verregaande hervormingen met onder andere meer presentatrices. Annemieke Schollaardt verhuisde naar de lunchuren ten koste van Gijs Staverman, die naar het voor hem beter passende blok tussen 14.00 en 16.00 uur verhuisde. Eddy Keur verraste meer dan aangenaam als vervanger van de afwezige Ruud de Wild.

Nieuwkomer PowNed was er als de kippen bij om hem een vast contract onder de neus te schuiven. Met de recente invoering van de herschikte programmering, waarbij vooral tijdens de avond- en de nachturen de horizontale programmering door de versnippering fors is afgenomen, dreigt men het noorden te verliezen. De komende Top 2000, inclusief de doorgaans gigantische promotie, zal wellicht deze zwakke punten verdoezelen en de achterstand ongetwijfeld dichten. 

Ruzie is meer luisteraars?

Bij de buren van 3FM liepen de spanningen op. Niet alleen achter de schermen waar men zich uit de naad werkte om enige vooruitgang te boeken maar ook live tijdens de programma’s. Zo geraakte Timur Perlin in een verhitte discussie met bazin Sharid Alles verwikkeld. Live op de radio. Oorzaak: het al dan niet verkopen door een fan van de geheime locatie waar de winnaar van het jongste Eurovisie Songfestival in Rotterdam – Maneskin – zou optreden. Een ronduit  pijnlijke confrontatie waardoor de vervanging van de popzender op FM, door het duidelijk beter scorende NPO Radio 5, (misschien) opnieuw aan bod zal komen.

° Timur botst met Sharid

De commerciële spelers noteerden tegenstrijdige cijfers. Radio 10 scoorde knap 10,7%. Radio 538 ondervond dan weer moeite om de stijgende lijn te vervolgen en verloor licht (-0,2%). Dat Rob Stenders bij Radio Veronica voor een loodzware opdracht staat, werd nog maar eens duidelijk. 3,3% zorgt voor bedenkingen. Wie is er om in de morgen Wilfred Genee te vervangen? De muzikale richting, uitgestippeld door de dagelijkse ‘Bonanza’, viel wel in de smaak van de luisteraars. Maar de gehoopte massale overloop van NPO Radio 2-luisteraars naar Veronica, bleef uit. 

Vandaar de vraag of Talpa een financiële inspanning zal doen om nog meer ronkende namen aan te trekken teneinde Radio Veronica meer krediet te geven? Sky Radio bleef ter plaatse trappelen maar maakt zich inmiddels discreet op voor de jaarlijkse aanval op de gevestigde hiërarchie. Inderdaad, kerstmis is in aantocht. (FVM)

Heynen

Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Rett
Rett
20 oktober 2021 - 11:41 11:41

hebben ze bij npo dan geen regels over integriteit ? Als de manager – hoe slecht ze verder ook is in het organiseren van de zender – oordeelt dat een marketingactie om zeep helpen niet door de medewerker mag ondersteund worden dan moet die man toch niet zeuren over ‘de luisteraars zijn mijn baas’. Je hebt een contract met de omroep vertegenwoordigd door de manager, en als je het niet eens bent met diens bezorgdheid om de investering in een marketingstunt(je) stop er dan. Op antenne dat mens zitten jennen is onprofessioneel en goed voor een c4 – je bent immers niet integer bezig. Over ’t paard getild knulletje allicht. Mocht de man z’n gedacht zeggen over hoe de manager in het algemeen d’r werk (niet goed) doet, zou het wat anders zijn. Haar werk heeft immers een impact op je werkzekerheid, en dan heb je het recht om dat in vraag te stellen, zeker alongside, daarom nog niet op de zender zelf. Maar in dit geval lijkt de medewerker me in fout.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx