RadioVisie

  • .
    .

Q-Foute Radio ‘gepromoveerd’ naar Vlaamse DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De themastream Q-Foute Radio van de Vlaamse Qmusic is sinds gisteren ook te horen op de tweede commerciële DAB+ mux van Norkring (5A/5D). Op een paar tweets na, van mensen uit de Norkring entourage, werd hierover voorlopig niets gecommuniceerd en al zeker niet door DPG Media zelf, zoals we Medialaan voortaan moeten benoemen. Wellicht wordt het daarvoor wachten op de komende Foute Party die op vrijdag 28 juni opnieuw plaats vindt in Flanders Expo in Gent.

Als u thuis of in de wagen een DAB+ toestel hebt, dan kunt u best maar weer eens op de ‘(her)scannen’ toets drukken, want dat is de enige manier om het nieuwe kanaal te doen opduiken in uw digitaal radiotoestel.

Lees ook Q-Summer: de volgende worp op DAB+

Q-Foute Radio is intussen het vijfde kanaal op de mux 5A/5D en het eerste product op deze mux van DPG Media, dat daarnaast al vijf kanalen afhuurt op de mux 11A, de eerste Vlaamse commerciële mux van Norkring. Het is intussen geen echt geheim meer dat ze aan de Medialaan – de straatnaam mogen we gelukkig wel blijven gebruiken – nog meer plannen hebben met digitale radio.

Dat blijkt trouwens ook uit de communicatie die An Caers, directeur radio bij DPG Media, afgelopen week deed in de richting van de advertentiewereld. “We zien vooral bij het Joe-publiek dat er een grote bereidheid is om voor een DAB+-toestel te kiezen bij de aankoop van een nieuwe wagen. DAB+ sluit dan ook perfect aan bij de luisterstijl van Joe-luisteraars: lean back. Ze willen dat de muziek voor hen gekozen wordt en voelen niet de noodzaak om zich actief te mengen. In de toekomst willen we dit DAB+-gegeven dus op nog meer creatieve manieren gaan benaderen.”

De stream, die op de display wordt aangeduid als ‘Q-Foute Radio’, bestaat overigens al sinds 2016 via de online-app van Qmusic, maar dan gewoon als ‘De Foute Radio’. Het is een van de zes digitale non-stop muziekstreams die verbonden zijn aan het station. Over de cijfers die deze streams scoren wordt door het mediabedrijf nooit gecommuniceerd, maar intern is dat uiteraard een prima speeltuin om zogenaamde ‘subformats’ uit te testen.

We zien trouwens in andere landen waar DAB+ in de lift zit dat ook daar de best scorende online streams naderhand worden gepromoveerd naar de digitale ether. Tegelijk profiteert DPG Media erg slim van de politieke overgangsperiode om dit nieuwe kanaal te lanceren, zonder politiek kritiek te oogsten. Benieuwd hoe snel ze aan de Medialaan hun volgende digitale ‘worp’ gaan doen, want het lijdt geen twijfel dat er nog gaan volgen.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Qmusic

Inschrijven
Abonneren op
guest

14 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Peter Bryssinck
Peter Bryssinck
22 december 2019 - 13:03 13:03

Waarom kunnen wij alleen in de wagen Q- Foute radio beluisteren DAB+ en thuis opeens niet meer ? Bij Tune in is nergens Q – Foute radio te vinden ?

Dirk
Dirk
22 december 2019 - 20:13 20:13
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Die zender is gewoon via TuneIn te beluisteren:
https://tunein.com/radio/Q-Foute-Radio-s308757/

sif
sif
23 december 2019 - 08:57 08:57
Antwoord aan  Dirk
Rett
Rett
29 juni 2019 - 21:55 21:55

heb nog eens geluisterd en ben nu echt wel overtuigd: Q is altijd foute radio !

P. De Vrieze
P. De Vrieze
3 juni 2019 - 17:20 17:20

Tegen dat tempo zal ’t rap gedaan zijn met de nog resterende vrije capaciteit. Iemand een idee hoeveel zenders er nog bij kunnen op de laatste mux?

INDI
INDI
4 juni 2019 - 10:15 10:15
Antwoord aan  P. De Vrieze

Uw woorden zijn nog niet koud en de volgende worp uit de Medialaan is er al: “Q-Summer” met opnieuw 96 kbps. Hopelijk was dit zo geregeld dat een mediagroep maximum 4 kanalen op de mux 5A/5D mag plaatsen?
Mijn gokje voor een van de volgende initiatieven is “Joe 90’s” als er weer een TOP999 o.i.d. nadert. De internet-url bestaat al, het station zelf (nog) niet. Ondertussen staat de teller al op 7 stations (and counting) van ‘DPG Media’ op DAB+, zo’n situatie zou meestal ondenkbaar zijn in het buitenland. Het gaat tenslotte maar om non-stop streams en zijn geen volwaardige zenders.
Langs de andere kant hebben we in Vlaanderen wellicht weinig stations die het financieel aankunnen op te starten op DAB+ én het uit kunnen houden erop, maar het zou jammer zijn als er in de toekomst geen plaats meer zou zijn voor een serieus initiatief door dergelijke vulling.

PVM
PVM
1 juni 2019 - 22:41 22:41

Ik mis nog een station met muziek zoals in The Rat Pack. Tijdloze muziek van Michael Buble, Diana Krall, Yannick Bovy, Frank Sinatra…

Wilfried
Wilfried
1 juni 2019 - 13:55 13:55

Nu de tijdloze van de VRT nog op DAB+ en bijna iedereen word bediend.

Robert
Robert
5 juni 2019 - 17:42 17:42
Antwoord aan  Wilfried
Soulman Vdb
Soulman Vdb
1 juni 2019 - 08:48 08:48

En nu nog overal een goeie ontvangst dan in Geraardsbergen blijft het knoeien om een goede ontvangst te hebben in mijn keuken perfect de VRT zenders,in living NRJ en de rest ,graag optimaal ontvangst van alles,en overal

Bjorn Van Win
Bjorn Van Win
4 juni 2019 - 10:31 10:31
Antwoord aan  Soulman Vdb

Norkring is sinds 03.06.2019 actief op antennes in Flobecq. Ik vermoed dat Broadcast Partners de komende weken ook nog inspanningen zal leveren voor de VRT.

claude Van Isterdael
claude Van Isterdael
1 juni 2019 - 08:36 08:36

Zoals de VRT vroeger bijna de hele FM-band inpakte doen zij dat nu samen
met de zenders van de Mediagroep op DAB+, waar is het verschil met vroeger ?

Don`t copy text!
14
0
Deel hier gerust uw gedachtenx