RadioVisie

  • .
    .

PXL Radio brengt leren radiomaken in de praktijk

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

U kon afgelopen zaterdag al een voorsmaakje lezen, maar nu is het ook officieel: Hogeschool PXL start op maandag 19 september, de start van het nieuwe academiejaar, met haar eigen radiostation op de FM-frequenties 106.1 MHz in Hasselt, 106.5 MHz in Diepenbeek, via DAB+ in heel Limburg en overal via stream.

‘Ik heb altijd gedroomd van een eigen schoolradiostation op onze PXL-campussen met bijhorend redactieteam. Met die uitdaging gingen Stefan Ackermans en Bjorn Verhoeven afgelopen academiejaar aan de slag voor de studenten van de opleiding journalistiek met schitterend eindresultaat.’ zegt algemeen directeur Ben Lambrechts.

Initiatiefnemer Bjorn Verhoeven: “Zowel Stefan Ackermans als ikzelf kenden elkaar als collega’s bij het nationale radiostation Nostalgie. Al meteen ontstond het idee om de passie voor het vak radio en de creativiteit die je erin kwijt kan moesten we dringend kunnen overbrengen op jongere generaties. Ook al ben ik boekhouder van opleiding, als 15-jarige werd ik gebeten door het radiovirus. Ik heb werkelijk alles met vallen en opstaan geleerd bij de regionale radio. Ik ben dan ook blij dat er opnieuw een echte regionale radio komt waar jonge talenten volop het medium kunnen ontdekken. Want het is door veel in praktijk te kunnen doen op radio en het beluisteren van medestudenten en collega’s dat de leukste creatieve dingen ontstaan. Live radio maken wordt hopelijk ook de passie van vele nieuwe generaties, want zo houden we het medium en vooral de passie voor het vak levend.”

Opleidingshoofd Journalistiek Philip Hilven: “Deze radio biedt ons de mogelijkheid om leren in de praktijk nog sterker te accentueren. Onze studenten journalistiek worden verantwoordelijk voor de nieuwsvoorziening op de zender. Ze zullen meteen ervaren hoe ze moeten omgaan met deadlines die eigen zijn aan het beroep. Ook zullen ze leren hoe ze vorm en inhoud kunnen geven aan een mix van onderwerpen in functie van de doelgroep van de zender. We zullen hen stimuleren om helemaal los te gaan als echte professionals.”

Student Journalistiek Bono Marting: “Het is voor ons als student heel fijn en belangrijk om op deze manier een eerste kans te krijgen om ‘echt’ radio te maken tijdens onze opleiding. Ik ben er zelf vanaf het eerste idee bij betrokken geweest en heb al mogen helpen bij de samenstelling van de muziek. Stiekem hoop ik natuurlijk om ook zelf een programma te mogen presenteren!”

Departementshoofd Veerle Schuyten zegt: “Met PXL-Radio starten we met een pilootproject. Onze studenten Journalistiek komen over de vloer bij de redacties van Radio 2 tot MNM, maar het is nuttig dat ze ook in eigen huis aan de slag kunnen om hun radiovaardigheden te oefenen. In ons departement zit ook de opleiding Communicatie en deze studenten zijn steeds meer bezig met podcasts en dergelijke. Ook voor hen is PXL Radio een opportuniteit. En zo hopen we dat PXL Radio uiteindelijk een meerwaarde kan zijn voor de hele hogeschool en zelfs SyntraPXL.”

  • foto boven (vlnr): Ad van de Beek (voorzitter VRD), Ben Lambrechts (algemeen directeur PXL), Veerle Schuyten (directeur journalistiek), 2 studenten en daartussen Bjorn Verhoeven als begeleider van het project.

TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx