
Het Nederlandse PVDA*-Statenlid Annemieke Wissink wil dat ‘fatsoenlijke’ radiopiraten alleen een symbolische boete krijgen of gedoogd worden. Ze vroeg de provincie zelfs om te onderzoeken of het mogelijk is om de etherpiraterij tot Overijssels cultureel erfgoed te benoemen.
Annemieke Wissink (foto) is bang dat de hoge boetes die de piraten krijgen het mooie stukje streekcultuur de nek omdraaien. Maar de waakhond voor de media, het Agentschap Telecom (AT) is daar vrij kort over en zegt: “Vreemd dat een politica hierom vraagt. Volgens het Statenlid “zijn er genoeg piraten die zich netjes gedragen, zij proberen ook niemand in de weg te zitten.” Er zijn ook aso-piraten die ”asbestplaten tegen de zendmast zetten. Die moet je aanpakken!”
De reactie van het AT daarop is vrij helder. “Nee, daar kunnen we niet coulanter mee omgaan”, aldus Dirk Emans van het AT tegen RTV Oost. “Dan kun je nog zo’n vriendelijke piraat zijn, hun zenders kunnen het signaal voor nooddiensten of vliegverkeer verstoren.”
Afgelopen week zijn er nog diverse etherpiraten uit de lucht gehaald. waaronder Firma mosterdboer op 97.0 FM vanuit Doesburg, de Bergsepiraatjes op 95.1 FM uit Den Ham en het Waailappenteam / Malibuteam op 105.1 uit Hoogeveen. Die kunnen weer torenhoge boetes van het Agentschap Telecom verwachten.
In het voorjaar van 2018 opperden PVDA-partijgenoten van Wissink, de kamerleden Henk Nijboer en Kirsten Van den Hul, ook al het idee om landpiraten te legaliseren. Omdat “Radiopiratencultuur een Immaterieel Erfgoed zou zijn”. Toenmalig staatssecretaris Mona Keijzer van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, liet echter weten dat zoiets helemaal niet aan de orde was. Net zoals ook het AT z’n veto stelde. (radio.nl/RTV Oost)
* De Nederlandse PVDA is niet vergelijkbaar met de Vlaamse naamgenoten, wel met de sp.a.
Mooi dat het verschil tussen de Nederlandse Pvda en Belgische PVDA wordt toegelicht.