Radio in Vlaanderen. Liggen luisteraars daar eigenlijk wel wakker van? Zelf luister ik hèèl zelden naar een Vlaamse radio. Maar nu DAB+ in huis is, heb ik even getest. Warempel ze zijn te ontvangen. En nu Radio Caroline terug is op AM, is dit ook een leuke afsluiter voor 2017. Dan heb ik nog een dertigtal favoriete zenders via de webstream. Maar daar zit geen enkele Vlaamse tussen. Wel één Waalse, Classic 21. Een voorbeeld van een station. Maar wat is een voorbeeld? Het is net als een smaak… Je lust het of je lust het niet.
Radio 21, dat er qua luistercijfers steeds maar op vooruit gaat, is ook de enige openbare omroep met een programma genoemd naar een zeezender… Radio Caroline’, elke vrijdag van 12:00 tot 13:00 uur, gepresenteerd door Olivier Monssens . En dan is er ook nog ene Eric Laforge (foto) die de intro van Caroline van The Fortunes gebruikt als achtergrond tune. Voer genoeg dus om de Vlaamse radio’s te vergeten. Maar zoals aangehaald, radio je hebt er van alle soorten en iedereen zal wel zijn soortje hebben. Niks mis mee. Maar waarom zou de Vlaamse luisteraar nu wakker liggen van de Vlaamse radio? Vertel het mij.
Is getekend: Geert Vandijk
Het radiolandschap veranderd constant, maar niet steeds in de positieve richting. Ben het volledig eens met een vorige reactie’s.Al jaren luister ik naar radio Caroline éérst via middengolf, later via sateliet en nu via internet. Goeie muziek bestaat dus echt nog. Heb zo een beetje de indruk dat er een zekere generatie onbreekt in de radiowereld, ofwel a la MNM of a la KLARA met er tussenin de grootste familie RADIO 2. Men blijft zich vastprikken op één en hetzelfde patroon, verandering durft men precies niet aan. Een echt rockstation zoals Caroline zo zeker aanslagen bij de vlamingen. Veel van mijn collega’s luisteren daarom op het werk naar CLASSIC 21 en terecht. Heren van de vlaamse media, maak een sprong naar het onbekende, denk ééns aan de babyboomers die nu tussen 50 en 60 jaar zijn. De reclamewereld zal wel volgen, wie consommeert het meeste denk je ?
Ik luister dagelijks menig uur naar Radio Caroline via het internet, en als ik dan toch even de radio aanzet is het op Radio 1 om van het nieuws van de dag wat op de hoogte te blijven. Classic 21 en hun respect voor alles wat met zeezenders te maken heeft is me ook niet onbekend. Bij de Vlaamse radio’s is het meer een beetje van “don’t mention the pirate stations”, dit misschien wel om hun eigen saaiheid te verbergen. Om dan nog van de dagelijkse rommel te zwijgen die er op de diverse Vlaamse radio’s word uitgezonden. Ik kan iedereen aanraden die van goede muziek houdt eens af te stemmen op Radio Caroline, want die bestaat echt nog wel. Voor wie echter liever houd van oldies en zeezenders kan ik ook nog “The Radio Ship” en “Oldies Project”aan bevelen. Beiden te beluisteren op het internet.
Ergens midden van de jaren 70 als ik het goed voor heb ? werd dankzij het LP format van Caroline toen dat men bij de RTBF het idee had opgevat om met zo een format te beginnen. Je ziet soms wel dat een staats oproep dan toch nog de mosterd op de Noordzee gaat ging halen. Dat hadden ze bij de oude tante BRT ook toen ze jaloers waren omdat de Zeezenders Jingles gebruikte en dus moesten ze dat ook doen alleen het mocht niet echt en er was een iemand die het vuile werk moest doen met het werk van taperecorders enz
Er is een gemis aan diversiteit in het Vlaamse radiolandschap. Naar aanleiding van je artikel heb ik voor de verandering ook eens afgestemd op 21. De gepassioneerde vorm van radio maken viel me onmiddellijk op ! Dat 21 Classic ode brengt aan een legendarisch radiomonument zoals radio Caroline beaamt dit alleen maar. Iedereen zijn genre maar in dit geval kunnen ze in Vlaanderen zeker nog wat leren van onze Waalse radiovrienden. Gelukkig hebben we de nog de vele internetstreams. Ik vind mezelf zeker terug in dit artikel.