RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Publieke omroep lanceert ‘Jouw VRT’

De VRT lanceert ‘Jouw VRT’: een groots opgezet wetenschappelijk onderzoek in combinatie met een toer door Vlaanderen om te weten te komen hoe de Vlaming werkelijk denkt over en wat de Vlaming verwacht van de publieke omroep. Dat is donderdag 1 juli door CEO Frederik Delaplace aangekondigd in het Vlaams parlement. De VRT zal in haar beleid rekening houden met de resultaten die uit het onderzoek en de toer naar boven zullen komen. Gezichten van de hele actie worden Tom Waes, Danira Boukhriss (foto bovenaan) en Siska Schoeters.

“Hoe kunnen we nog meer jouw VRT worden?” Dat is de basisvraag die de VRT zich stelt. Om het antwoord daarop te krijgen, trekt de publieke omroep de volgende maanden alle registers open. De VRT treedt in dialoog met de Vlaamse kijker, luisteraar, surfer en swiper om te weten wat die Vlaming werkelijk verwacht. De toer met de caravan door Vlaanderen zal het wetenschappelijk onderzoek verder verrijken. Dit project sluit perfect aan bij de Beheersovereenkomst die de VRT met de Vlaamse regering heeft afgesloten.

Startdatum is zondag 4 juli 2021. Vanaf dan zal een caravan (samen met een cameraploeg), op tal van locaties, zoals een woonzorgcentrum, een voetbalclub, een universiteit of een jeugdhuis halt houden. En dat kriskras door het hele Vlaamse land. Iedereen kan op al die plekken ongezouten zijn mening kwijt over wat hij/zij/hen daadwerkelijk van de VRT vindt en wat er nog beter kan. Op regelmatige tijdstippen zullen ook het management en de tv-en radiomakers (een zestigtal in totaal) ter plaatse komen. De VRT verwacht dat dit een schat aan informatie zal opleveren. Dagelijks komt er een korte compilatie op televisie en online. 

Siska Schoeters: “Dit is echt een heel uniek project. Ik ontmoet in mijn dagelijkse leven wel veel mensen en ik hoor wat ze denken over de VRT. Maar nu gaan we toch op een zeer grondige manier te werk. Ik kijk uit naar al die persoonlijke contacten met onze kijkers en luisteraars.”

Intussen kunnen de Vlamingen ook van zich laten horen op de website van de VRT. Vanaf 1 juli staat er op vrt.be een vragenlijst online (met open en meerkeuzevragen) die peilt naar de mening van de Vlaming. Het doel van deze online survey is om meer inzichten te verwerven. Uit de open vragen zal de VRT zeker nuttige en interessante informatie kunnen halen. Hij/zij/hen zal kunnen antwoorden op vragen zoals:

  • Wat zijn de eerste drie kenmerken/eigenschappen die bij jou opkomen als je denkt aan de VRT? 
  • Hoe belangrijk vind je het dat Vlaanderen een eigen publieke omroep heeft?  
  • Media worden steeds meer digitaal, online media worden steeds belangrijker. Wat verwacht jij de komende jaren van de VRT op deze domeinen?

Onderzoek

De toer gaat gepaard met een wetenschappelijk onderbouwd en representatief onderzoek door de VRT-Studiedienst dat bij 2500 Vlamingen werd afgenomen samen met een extern, onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau. De resultaten van dit onderzoek worden in het najaar bekendgemaakt.  En er is meer: de makers gaan letterlijk in gesprek, zoals het trouwens ook in de Beheersovereenkomst is bepaald. Het is als het ware een soort van aanvullend kwalitatief onderzoek dat mogelijkheden biedt om de ruimere context te kunnen schetsen en tot rijkere inzichten te komen.

Het startschot wordt op zondag 4 juli gegeven vlakbij de festivalweide van Werchter. Siska Schoeters zal daar aanwezig zijn om de allereerste meningen van de Vlaming over de publieke omroep te registreren. Een kort sfeerverslag van die eerste ontmoetingen volgt op 5 juli ‘s avonds op tv en online.


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Hugo Morrens: oud-radiojournalist BRT overleden

Op  14 januari is Hugo Morrens overleden. Het nieuws bereikte ons nu pas. Van 1964 Lees verder

Blad 1382: Radioplayer, De 7, Koken met Classics

• Radioplayer.be mag langer aan het (Vlaamse) infuus • De Tijd en L’Echo lanceren dagelijkse Lees verder

MNM Breakout: waar zijn Peter, Laura en Esther?

Bij MNM loopt sinds dinsdagochtend het spel ‘MNM Breakout’. Peter Van de Veire, Esther Nwanu Lees verder

Blad 1377: Radio 1, The Weeknd, Sky Radio

• Nederlanders geven Vlaamse Radio 1 een nieuw kleedje • Klassieke pop- en rockalbums die Lees verder

Studio Brussel promoveert Vuurland tot nieuwe muziekstream

Een nieuwe dag, een nieuwe radiostream. Het is een boutade, maar heel ver zitten we Lees verder

Recordaantal streamers voor VRT radio

De  eindejaarsprogrammering  van de VRT-radiomerken stuwde het online luisteren in december 2021 naar ruim driehonderdduizend unieke streamers per dag, met Lees verder

Klara pakt uit met tweede editie De Twintigers

Nieuwe generatie muzikanten laat van zich horen Tijdens de Week van de Belgische muziek, die Lees verder

MNM zet 2022 in met nieuwe programma’s

MNM, de jongerenzender van de VRT, trapt het nieuwe jaar af met drie gloednieuwe programma's. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claes
Claes
13 juli 2021 - 19:52 19:52

Uw vragenlijst werkt niet goed. Ik heb alles correct ingevuld en krijg telkens een foutmelding. Het geboortejaar moet vier cijfers tellen, maar blijkbaar is 1936 niet juist.

Rudy De Saedeleir
Beheerder
Rudy De Saedeleir(@rudy-de-saedeleir)
13 juli 2021 - 20:09 20:09
Antwoord aan  Claes

Tip: meestal is dat soort problemen gerelateerd met het gebruik van een te oude browser.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x