RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Publieke omroep lanceert ‘Jouw VRT’

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De VRT lanceert ‘Jouw VRT’: een groots opgezet wetenschappelijk onderzoek in combinatie met een toer door Vlaanderen om te weten te komen hoe de Vlaming werkelijk denkt over en wat de Vlaming verwacht van de publieke omroep. Dat is donderdag 1 juli door CEO Frederik Delaplace aangekondigd in het Vlaams parlement. De VRT zal in haar beleid rekening houden met de resultaten die uit het onderzoek en de toer naar boven zullen komen. Gezichten van de hele actie worden Tom Waes, Danira Boukhriss (foto bovenaan) en Siska Schoeters.

“Hoe kunnen we nog meer jouw VRT worden?” Dat is de basisvraag die de VRT zich stelt. Om het antwoord daarop te krijgen, trekt de publieke omroep de volgende maanden alle registers open. De VRT treedt in dialoog met de Vlaamse kijker, luisteraar, surfer en swiper om te weten wat die Vlaming werkelijk verwacht. De toer met de caravan door Vlaanderen zal het wetenschappelijk onderzoek verder verrijken. Dit project sluit perfect aan bij de Beheersovereenkomst die de VRT met de Vlaamse regering heeft afgesloten.

Startdatum is zondag 4 juli 2021. Vanaf dan zal een caravan (samen met een cameraploeg), op tal van locaties, zoals een woonzorgcentrum, een voetbalclub, een universiteit of een jeugdhuis halt houden. En dat kriskras door het hele Vlaamse land. Iedereen kan op al die plekken ongezouten zijn mening kwijt over wat hij/zij/hen daadwerkelijk van de VRT vindt en wat er nog beter kan. Op regelmatige tijdstippen zullen ook het management en de tv-en radiomakers (een zestigtal in totaal) ter plaatse komen. De VRT verwacht dat dit een schat aan informatie zal opleveren. Dagelijks komt er een korte compilatie op televisie en online. 

Siska Schoeters: “Dit is echt een heel uniek project. Ik ontmoet in mijn dagelijkse leven wel veel mensen en ik hoor wat ze denken over de VRT. Maar nu gaan we toch op een zeer grondige manier te werk. Ik kijk uit naar al die persoonlijke contacten met onze kijkers en luisteraars.”

Intussen kunnen de Vlamingen ook van zich laten horen op de website van de VRT. Vanaf 1 juli staat er op vrt.be een vragenlijst online (met open en meerkeuzevragen) die peilt naar de mening van de Vlaming. Het doel van deze online survey is om meer inzichten te verwerven. Uit de open vragen zal de VRT zeker nuttige en interessante informatie kunnen halen. Hij/zij/hen zal kunnen antwoorden op vragen zoals:

  • Wat zijn de eerste drie kenmerken/eigenschappen die bij jou opkomen als je denkt aan de VRT? 
  • Hoe belangrijk vind je het dat Vlaanderen een eigen publieke omroep heeft?  
  • Media worden steeds meer digitaal, online media worden steeds belangrijker. Wat verwacht jij de komende jaren van de VRT op deze domeinen?

Onderzoek

De toer gaat gepaard met een wetenschappelijk onderbouwd en representatief onderzoek door de VRT-Studiedienst dat bij 2500 Vlamingen werd afgenomen samen met een extern, onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau. De resultaten van dit onderzoek worden in het najaar bekendgemaakt.  En er is meer: de makers gaan letterlijk in gesprek, zoals het trouwens ook in de Beheersovereenkomst is bepaald. Het is als het ware een soort van aanvullend kwalitatief onderzoek dat mogelijkheden biedt om de ruimere context te kunnen schetsen en tot rijkere inzichten te komen.

Het startschot wordt op zondag 4 juli gegeven vlakbij de festivalweide van Werchter. Siska Schoeters zal daar aanwezig zijn om de allereerste meningen van de Vlaming over de publieke omroep te registreren. Een kort sfeerverslag van die eerste ontmoetingen volgt op 5 juli ‘s avonds op tv en online.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1650: Kim Debrie, Radio Report, Music Historian, Musikcube

• Kim Debrie doet het zonder appendix • Het maandelijkse radiorapport van Hans • Kende Lees verder

Fien, Kawtar, Eva en Sander presenteren De Warmste Week

De vier presentatoren maken zes dagen lang non-stop radio op Studio Brussel, MNM en VRT Lees verder

Radio2 viert eindejaar in Roeselare

Vanaf zaterdag 10 december zit Radio2 elke dag live op de Grote Markt in Roeselare, Lees verder

Blad 1639: Anja Daems, Soniq Awards, Mijn DNA Achterna (audio)

• Anja Daems vervangt Peter Verhulst op Radio2 • Op zoek naar de beste audioreclame Lees verder

Radio2-stemmen gaan praten op BeneBene

Voortaan houden Cathérine Vandoorne, Christel Van Dyck, Herbert Verhaeghe en Peter Verhulst de luisteraars elke Lees verder

Klara Top 100: Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt terug op 1

De 87-jarige Est Arvo Pärt geldt als een van de belangrijkste hedendaagse componisten.

Blad 1638: Radio 1, Emitel, Spotify

• Radio 1-podcast: een duik in de pleegzorg • Oekraïne: opnieuw radio in Cherson dankzij Lees verder

Coldplay op 1 in de MNM1000 met ‘Viva La Vida’

In totaal haalde dit nummer al drie keer goud in de lijst, voor het eerst Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

2 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claes
Claes
13 juli 2021 - 19:52 19:52

Uw vragenlijst werkt niet goed. Ik heb alles correct ingevuld en krijg telkens een foutmelding. Het geboortejaar moet vier cijfers tellen, maar blijkbaar is 1936 niet juist.

Rudy De Saedeleir
Beheerder
13 juli 2021 - 20:09 20:09
Antwoord aan  Claes

Tip: meestal is dat soort problemen gerelateerd met het gebruik van een te oude browser.

Don`t copy text!
2
0
Deel hier gerust uw gedachtenx