RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

PROS: de comeback is nu helemaal echt (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De uitzondering die de regel bevestigt, zo kan je de terugkeer van lokale radio PROS omschrijven. Een omroep die z’n FM-licentie kwijtspeelt, gaat in veel gevallen verder als webradio. Al even vaak om er een vegetatief bestaan te leiden. Internetzenders die een comeback realiseren in de FM-band zijn een zeldzaamheid. Er was Bingo in Roeselare, Gaveromroep in Deerlijk en Gemini in Kortrijk (inmiddels alweer verdwenen) en nu is er dus PROS.

In 2017 kreeg PROS onvoldoende punten op z’n rapport van de Administratie Media. Weg vergunning! Meteen werd de switch gemaakt naar het internet en dat gebeurde met zoveel enthousiasme en doorzettingsvermogen dat de programma’s steevast door vele honderden mensen werden beluisterd. Niet evident voor een webradio. Met grote regelmaat werd een evenementenvergunning aangevraagd om zoveel mogelijk mensen er aan te herinneren dat luisteren nog steeds mogelijk was. 

Externe activiteiten rond moederdag, Valentijn, Pasen, Kertmis, met scholen en rusthuizen en andere bijzondere dagen, zorgden dat de band met de regio behouden bleef. Tegelijk bleef men proberen om terug een FM-licentie binnen te halen. Vier keer mislukte dat. De vijfde poging was de goede. “We hadden 35 jaar op FM gezeten en hadden zo een groot publiek opgebouwd. In de ruime regio was Radio PROS een begrip”, liet voorzitter Peter Schepens noteren in het Nieuwsblad.

“Eind december werd onze frequentie definitief toegekend. We zenden uit via een mast in Brakel, waardoor we te beluisteren zijn via 88,8 FM in Brakel, Ronse, Geraardsbergen, Oudenaarde, Zottegem en Haaltert. Dat is niet helemaal het gebied waar we van droomden, maar we zijn blij met deze nieuwe licentie. Onze licentie loopt nu al zeker voor negen jaar, maar dat kan ook nog wat verlengd worden. De voorbije weken hebben we proefgedraaid, maar nu zijn we echt vertrokken”, aldus nog Schepens. 

° Lees verder onder de audio

Straks 40 jaar jong!

Gisteren, zondag 5 februari werd in het bijzijn van enkele afgevaardigden van de gemeentebesturen van Brakel, Denderleeuw en Haaltert het startschot gegeven. Minister van Media Benjamin Dalle had gezorgd voor een videoboodschap en vroeg als eerste een verzoeknummer aan. Later dit jaar viert Radio PROS dit jaar ook zijn veertigste verjaardag.

Voorzitter Schepens: “We organiseren opnieuw een kerstshow. Dat is door corona al geleden van 2019. De komende jaren blijven we ook inzetten op internetradio. In het begin van ons licentieverlies zakte het aantal luisteraars, maar we zijn via internet de coronaperiode goed doorgekomen. We zijn blij dat we de komende jaren nog op antenne kunnen gaan. Intussen kan DAB+ verder uitgerold worden en wordt digitaal uitzenden steeds meer de toekomst.(Foto’s: PROS)

Het complete radioteam van PROS

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Pieter
Pieter
6 februari 2023 - 16:37 16:37

Leuk voor hen, jammer dat ze een doodse regio krijgen waar ook VLAR1 zo aan het sukkelen is met maar 1 reclamespot ieder uur.

David
David
6 februari 2023 - 22:07 22:07
Antwoord aan  Pieter

Maar radio PROS heeft wel een bestuur die interesse heeft in radio en heeft gevochten voor FM. VLAR1 is jammer genoeg een lege doos, dat trekt geen reclame. Adverteerders weten dat ook. Kijk maar naar wat er gedaan is met het zusterstation Media waar de voorzitter zelf schreef dat radioprestatoren geen meerwaarde hebben. Vijf jaar geleden was Media wel nog een leuke radio en zelfs de komst van wrgm1 en VLAR1 was een meerwaarde maar nu kan je die niet meer vergelijken met toen. Feit dat geen enkele zender voor DAB+ koos toont aan dat ze aan het wegkwijnen zijn. Mochten ketens nog bestaan dan waren die radio’s al verdwenen.

jaques
jaques
6 februari 2023 - 10:25 10:25

Gaver Omroep, deze mensen speelden ook hun FM licentie kwijt, en slaagden er in na een half jaar internet only terug op FM te geraken. Tegenwoordig zelfs ook beluisterbaar op Dab+ voor West Vlaanderen. Over een (vergeten) comeback gesproken,…

Laatst bewerkt 1 maand geleden door jaques
Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
6 februari 2023 - 13:55 13:55
Antwoord aan  jaques

Na 5 jaar hé !

jaques
jaques
6 februari 2023 - 15:44 15:44
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Ja inderdaad, een huzarenstuk van PROS om onvermoeibaar door te gaan. Respect!

Don`t copy text!
5
0
Deel hier gerust uw gedachtenx