RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Professionele radio, het kan nu volledig via de cloud

In de VS ligt de focus komende week op de grote Radio Show 2018 in Orlando (25 tot 28 september 2018) en dan pakken onder meer ook de grote radiosoftwarebedrijven uit met hun nieuwste snufjes.

Hier in Europa, tijdens IBC in Amsterdam en op de NextRadio-conferentie in Londen, kregen we de voorbije dagen al een voorsmaakje van een van de grote blikvangers, met name de nieuwe volledig cloud-gebaseerde RCS2GO, met volwaardige mobiele cloud-versies van GSelector (Selector2GO), Zetta (Zetta2GO) en Aquira (Aquira2GO). Met de drie samen run je vanaf nu een professioneel radiostation zonder dat je nog een fysieke live-studio nodig hebt. 

Legendarische Selector

RCS Sound Software is al decennia de belangrijkste Amerikaanse softwareleverancier voor radiostations wereldwijd. De andere grote Amerikaanse spelers zijn Simian en Op-X (Broadcast Software International, eigendom van Cumulus Media), DAD (Enco Systems), iMediaTouch (OMT Technologies) en WideOrbit (voorheen van Google).

RCS, opgericht in 1979, brak begin jaren ’80 door met Selector (sinds 2006 GSelector), dat al snel uitgroeide tot zowat de meest legendarische playlistbouwer ter wereld. In 2006 werd RCS opgekocht door Clear Channel Communications (vandaag iHeart Media, de grootste radiogroep in de VS). RCS werd daarop gefusioneerd met het concurrerende Prophet Systems, dat al tien jaar eerder in hun bezit kwam van Clear Channel. RCS heeft vandaag wereldwijd 23 kantoren en 800 medewerkers en levert software aan zowat 14.500 radiostations, tv-muziekkanalen, kabelbedrijven, satellietmuzieknetwerken en internetstations.

Nieuwe standaard voor radiostations

Door als eerste uit te pakken met een professioneel cloud-gebaseerd radio-automatiseringssysteem zou RCS2GO wel eens een nieuwe standaard kunnen zetten voor het beheer van (vooral grote) radiostations en radiogroepen. Het gaat concreet om drie producten binnen het RCS-gamma: het scheduling systeem GSelector (Selector2GO), de playout software Zetta (Zetta2GO) en de advertentiebeheermodule Aquira (Aquira2GO).

De mobiele versie van deze drie producten is al langer beschikbaar, maar nieuw is dat RCS2GO vanaf nu voor het eerst volwaardig en volledig in de cloud kan draaien. Daarbij wordt gebruik gemaakt van state-of-the-art redundancy servers met de hoogste beveiliging en backups. Een eerste voordeel: de software krijgt steeds alle updates, zonder dat je je daar nog zorgen moet over maken. Grote radiospelers kunnen dus op termijn aanzienlijk besparen op investeringen in traditionele hardware, IT-personeel, lokalen en operationele kosten.

Geen centrale studio meer nodig

Onder meer de BBC werkt al sinds 2014 met virtuele lokale radiostations, zonder dat er fysiek een studio aanwezig is in het betrokken zendgebied. Onlangs schafte het Amerikaanse congres voor de lokale AM- en FM-stations de aloude verplichting af om binnen het zendgebied ook te beschikken over een lokale studio.

Deze nieuwe software speelt daar al helemaal op in, want je kunt nu zonder fysieke studio een lokaal radiostation volledig en rechtstreeks in de cloud samenstellen/organiseren en het signaal kant en klaar aanleveren bij de zender. Deejays, sidekicks, journalisten of andere medewerkers kunnen vanop eender welke plek en vanop eender welk toestel (computer, laptop, tablet, smartphone) inloggen en probleemloos samen één liveshow presenteren en produceren.

Het is ook het allereerste systeem met mogelijkheid tot een volwaardige voice-tracking in de cloud. Het wijzigen van formats, het opstarten van nieuwe kanalen, het efficiënt beheren van content, het wordt allemaal kinderspel, zo verkondigt Philippe Generali, een geboren Fransman die opklom tot CEO van RCS Sound Software. “Het enige wat de medewerkers van je radiostation nog nodig hebben is een paswoord”, aldus Generali.

Verwacht wordt dat de nieuwe software door heel wat grote radiostations in een eerste fase vooral zal worden gebruikt als noodherstel, in geval er zich in de studio een onvoorziene onderbreking of storing zou voordoen.


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

VS: Ida velde immense zendtoren in Vacherie

Een ruim zeshonderd meter hoge radio- en tv-toren in Vacherie (Louisiana), in mede-eigendom van de Lees verder

Blad 901: Singjaal, Marc Bernier, Clubhouse

• Internetradio Singjaal trapt nieuw radioseizoen af • Derde conservatieve talkradio-host die vaccins afwees sterft Lees verder

Blad 899: TikTok Radio, Caroline Community, licenties Nederland (video)

• Nederlandse commerciële radio verslikt zich in prijskaartje van 'noodverlenging' • Caroline Community Radio is Lees verder

Blad 894: NRJ, radiobeurzen, Radio NUG

• NRJ gaat elke ochtend op stap met geld • Amerikaanse radiobeurzen enkel nog toegankelijk Lees verder

VS: Phil Valentine, conservatieve radiopresentator en vaccinscepticus, overleden aan covid-complicaties

In Nashville overleed zaterdag de conservatieve radiopresentator Phil Valentine op 61-jarige leeftijd aan complicaties van Lees verder

Blad 892: Radio Bingo, RWL, NPR

• Bingo strooit in Roeselare met kermiskaarten • RWL een maand lang op tournee in Lees verder

WBLS voor het eerst solo marktleider in NYC (audio)

De zomer van 2021 kan voor WBLS 107.5 in New York City niet meer stuk. Lees verder

VS: Frequentieveiling goed voor miljoenen euro’s

Een veiling van 136 FM- en 4 AM- frequenties, die maar liefst acht dagen duurde, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x