RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

“Presentator moet hoog nodig muziekcursus gaan volgen” (video)

Veel 70-plussers ontdekten de radio definitief in de jaren… zeventig van de vorige eeuw omdat vanaf dat decennium (eindelijk) programma’s voor een deel op jongeren werd gericht. Jos Brink was een ontdekking als presentator. Hij bouwde een lange en gevarieerde loopbaan uit. Hij stond ook altijd open voor een interview, decennia lang.

In 1964 werd hij geïnterviewd voor het blad ‘Goede Ontvangst’. Hij vertelde voor het eerst over een wel heel vreemde gewaarwording in een hotel in het noorden van het land. Totaal vermoeid was hij na een optreden naar zijn hotelkamer gegaan. Toen hij een kast opende kwamen twee jonge vrouwen tevoorschijn die “Het is hem echt Jos Brink” mompelden. Tja, wat doe je op zo’n moment? Brink is wat te drinken voor ze gaan halen, heeft lekker met de dames zitten praten over de nieuwe muziek, waarna ze rustig zijn hotelkamer verlieten.

De populaire deejay van de AVRO maakte wat mee in die tijd. Zo had hij twee fanclubs, die in Tilburg was de officiële. Het was dan ook de woonplaats van Jos. Op het adres in de Arnhoefstraat regende het brieven. Daar zat van alles tussen, echte huwelijksaanzoeken, uitnodigingen om bij iemand thuis te eten, allerlei kleine presentjes. Volgens Jos zelf kreeg hij op wekelijkse basis zo’n tweeduizend brieven. De tweede fanclub was gevestigd in Utrecht.

Door zijn toen al overbezette agenda beantwoordde hij zelf weinig post. “Of hij radiomaken wel leuk vond?”, vroeg de niet nader genoemde journalist. Jos antwoordde dat het veel minder zenuwslopend was dan televisie. Bovendien kon hij rustig, in een oude spijkerbroek, geheel ontspannen zijn programma ‘Tussen 10+ en 20-‘ presenteren. Onder de muziek door kon hij rustig een sigaretje roken… in de studio. Kom daar nu maar eens mee. Het programma werd door Skip Voogd en Jos Brink zelf samengesteld. De teksten waren van beiden. Losse presentatie bestond nog niet in 1964.

Dave Brubeck was zijn favoriete artiest. ‘Lawaaiige’ muziek van bijvoorbeeld de Rolling Stones, moest echter ook worden gedraaid. Of je nu wilde of niet, je kwam er niet om heen. De groep kreeg steeds meer aanhang en dat resulteerde in massaal veel massaal verzoeken.

° Lees verder onder de foto’s.

In de eerste helft van de jaren 60 was er iets meer aanbod van muziektijdschriften, waarin aandacht was voor populaire radioprogramma’s. In ‘Hitwezen’ mochten diverse platenmaatschappijen hun nieuwe producten onder de aandacht brengen. Zo was er vaak een advertentie terug te vinden met de titel ‘Dit zijn pas hits!’. Daarin werden singles aangekondigd die waren uitgebracht op labels als Funckler en Artone. In Nederland het huis van artiesten als Trini Lopez, The Surpremes en Martha Reeves & the Vendellas. Muziek, deels afkomstig uit Detroit en de school van Tamla Motown.

In ‘Hitwezen’, dat begin mei 1964 voor het eerst verscheen als een tweewekelijks tijdschrift onder hoofdredacteurschap van Willem van Kooten, was er ook altijd aandacht voor het ‘Hitgebeuren’. Telkens werden hitlijsten uit diverse landen, waaronder Amerika en Engeland, gepubliceerd. De ‘Hitwezen Top 50’ was het Nederlandse overzicht. Verder was er de ‘Belgische Top 10’, die later een ‘Top 20’ werd. Op 8 januari 1965 werd de laatste eigen Top 50 afgedrukt en vervangen door de ‘Veronica Top 40’. In de loop van datzelfde jaar hield het blad echter op te bestaan.

Commentaar op radioprogramma’s bestemd voor de jeugd, was er uiteraard ook. Zoals in een brief van 31 oktober 1964, geschreven door H.K. – maar niet ikzelf dus – waarin werd gereageerd op Radio Noordzee. Toen in de lucht vanaf het REM-eiland dat voor de kust van Noordwijk was gelegen. “Radio Noordzee bevalt ons nog steeds niet zo geweldig. Neem nu het programma op zaterdag van half twaalf tot half een. We hebben het over de Amerikaanse en Engelse hitparades. De indruk wordt gewekt, dat de programma’s rechtstreeks uit Engeland en Amerika worden uitgezonden, of daar in elk geval worden opgenomen”.

“Elk zichzelf respecterende luisteraar heeft meteen al in de gaten dat dit niet waar kan zijn. Beide programma’s worden gewoon op een plaats opgenomen met behulp van een of ander muziekblad, waarin hitlijsten worden gepubliceerd. Er doet zich een aantal mogelijkheden voor. Het kan zijn dat het gebruikte muziekblad nogal traag is in het opnemen van die hitlijsten, of het drukproces van het tijdschrift is te tijdrovend. Er kunnen natuurlijk nog meer mogelijke moeilijkheden zijn, maar in elk geval is het zo, dat de hitparades bij uitzending nogal belegen zijn. Daarbij komt dan ook nog eens dat de presentator hoog nodig een cursus ‘Hoe leer ik wat van muziek’ dient te gaan volgen.”

Terugbladerend in de ‘Hitwezen documenten’, die bewaard zijn gebleven, viel mij ook een welbekende naam op uit de muziek- en cabaret- historie wiens initialen H.K. eveneens zijn en die een aantal vaste rubrieken had in het tweewekelijkse tijdschrift. Ik neem aan dat hij bovenstaande kritiek op het programma van Radio Noordzee in 1964 heeft geschreven. Zijn naam… Harry Knipschild.

Hans Knot


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

‘Toe Jos, draai nog eens ’n plaatje’ (audio & video)

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar 1964 De huidige zeventigplussers hadden weinig vertier op de Lees verder

‘Ik heb het er echt helemaal mee gehad!’

Terug naar november en december 1979. 'Freewave', noem het de Nederlandse tegenhanger van het Vlaamse Lees verder

Zorgen om zeezenders, en om ‘mobilofoons’ (video)

Voor velen zal 1974 onherroepelijk verbonden blijven met het deels verdwijnen van de zo geliefde Lees verder

Abraham, Koekoek, Den Uyl en de lange tenen van een omroep (audio & video)

In januari 1974 meldde de radio en tv-gids ‘TROS Kompas’ dat Chiel Montagne gek zou Lees verder

‘Die twee whisky’s waren er teveel aan’ (audio & video)

In 1974 keek ik redelijk vaak naar de televisie, nu is dat al decennia lang Lees verder

Het Muziekapparaat: 315 musici, 79 zangers en zangeressen

Het merendeel van de Nederlandse omroep ensembles werd in 1945, in de maanden na de Lees verder

Dringend gezocht: sloophamer voor radio & tv-zender (video)

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar 1964 Het jaar waarin in opdracht van de overheid Lees verder

Lang wachten op nachtelijke radio (video)

Hans Knot gaat (nostalgisch) terug naar de maand december 1970 Meer dan een halve eeuw Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x