RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

‘Power Studio’ in de lift

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Na de overstap van radio Benelux (Paal-Beringen 107.5 MHz), draaien er al dertien stations in de Benelux met het automatiseringssysteem Power Studio. “Het is een professioneler programma dat ons erg veel extra functies geeft”, klinkt het bij de programmaleiding van de lokale radio.

Het aantal gebruikers van het computersysteem Power Studio in Nederland en België  groeit traag maar gestaag. Vorige maand ruilde radio Benelux na achttien jaren dienst het Carmen systeem in voor Power Studio, het geesteskind van Vincent Verschuren. Vincent, uit de buurt van het Nederlandse Breda, is sinds zijn tienerjaren actief in de radiowereld en was betrokken bij talrijke radiostations in verschillende rollen: als DJ en producer maar ook achter de schermen in de muziekselectie, vormgeving en techniek.

“Al vanaf jonge leeftijd verdiepte ik me in hoe radio het beste gemaakt zou moeten worden. Ik zag dat er veel goed ging, maar ook veel verbeterd kon worden. Automatisering werd meer en meer een must voor de stations waar ik werkte, maar als die automatisering er dan eindelijk kwam, voelde dat vaak als een beperking. Het was te ingewikkeld en de manier van werken paste niet bij de workflow die ik voor ogen had.”

“Het moet gewoon werken”

Met zijn technische achtergrond – Vincent werkt als IT-developer en software-architect – wist hij hoe computersystemen voor radioautomatisering konden verbeterd worden. “Software moet gewoon doet wat het moet doen, zonder honderden menuopties en knoppen, die tijdens een radio-uitzending alleen maar in de weg zitten. En het belangrijkste: het moet gewoon werken!”, verduidelijkt hij.

Een boodschap die ook binnenkwam bij lokale Radio Benelux waar Jeroen Claes van de programmaleiding van nabij betrokken was bij de invoering van Power Studio. “Het is een professioneler programma dat ons erg veel extra functies geeft. Playlisten aanmaken of aanpassingen doen, gaat sneller dan ooit. Bij voicetrack programma’s hoor je het verschil niet meer tussen live en niet-live dankzij de mix-editor waarmee je platen en jingles gewoonweg kan programmeren in de playlist”.

Ondertussen draait het nieuwe systeem bij de lokale jongens in Paal bijna een maand zonder één uitval. “In het begin was het wat aftasten en ging er heel af en toe eens iets mis, maar dit kon snel door ons technisch team én Vincent van Power Studio verholpen worden”, zegt een tevreden programmaleider.

Geen heimwee naar vroeger

Of men geen heimwee heeft naar het vorig computersysteem? “Carmen draaide gewoon niet meer stabiel. Het was bijna normaal dat het één keer om de twee weken uitviel, steeds om een onduidelijke reden. Blijkbaar waren we niet de enige radio die al jaren met problemen kampte.  Ook de reclameplanning was verschrikkelijk traag geworden en soms klopte het aantal spots niet en plande het systeem er meer dan gevraagd. Ontoelaatbaar!”

“In Power Studio gaat dit honderd keer sneller en kunnen planningen zelfs van thuis uit aangepast worden via je browser. De zoekfunctie op de database laat toe om tegelijk op artiest en titel te zoeken, iets wat vroeger niet mogelijk was. De muzieknummers worden nu automatisch in de players ingeladen zodat je snel en makkelijk alles kan bedienen. In Carmen moest je live nog alle platen in de player slepen, Power Studio doet dit automatisch”, zegt Jeroen overtuigend.

Het grootste werk, het overzetten van de ganse Carmen muziekdatabase inclusief de intro’s, outro’s en mixpunten, gebeurde automatisch. “We zijn nog wel bezig om elke plaat apart af te gaan en elk nummer een ‘rating’ te geven, naargelang de grootte van de hit. Zo krijgen we een mooie mix in de playlisten tussen grote en minder grote hits.”

Meerdere updates per jaar

Momenteel draaien er dertien stations in Nederland en België met Power Studio,  voornamelijk lokale radio- en internet stations. Ook onderwijsinstelling Thomas More college in Mechelen is al een aantal jaren gebruiker van Power Studio. Meer dan de helft van de stations die de software gebruiken zitten in België. “Dat is niet met opzet, maar misschien past onze manier van werken beter bij de Vlaamse mentaliteit”, zegt Vincent. 

“Ik geloof niet in agressieve verkoop. Onze klanten vinden ons via mond-aan-mond reclame van tevreden concullega’s. Ik vind het belangrijk om met onze klanten samen te werken. Dat is ook de reden dat er bijvoorbeeld niet één of een tweejaarlijkse grote release is. Power Studio brengt meerdere keren per jaar een update uit met een kleiner aantal verbeteringen. Daardoor kunnen we perfect aansluiten bij wat er op dit moment nodig is.”

We wilden onze babbel met Vincent besluiten met de vraag: “en in welke taal heb je nu uw programma geschreven”. Maar die vraag vindt de IT-er eigenlijk niet relevant “Een eco-systeem, dat Power Studio inmiddels is, bestaat uit veel onderdelen. Die hebben allemaal andere eisen. De meeste radiostations gebruiken Windows, dus is het evident om te kiezen om de software op dat platform te laten draaien”.

“Maar bijvoorbeeld onze commercial planner, Power Traffic, draait dan weer in de browser. Het kan namelijk handig zijn om de campagne al bij de adverteerder zelf, bv. op een iPad, in te plannen zodat zijn commercials morgen al uitgezonden worden. Verder gebruiken we de moderne PostgreSQL  database, die de oudere varianten als MySQL, Access, Microsoft SQL Server en zelfs Oracle qua performance en features naar de kroon steekt.”

° Power Studio


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx