fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

Postcast-luisteren steeg tijdens quarantaine

Bijna een op de vijf Nederlandse consumenten geeft aan dat tijdens de ‘corona quarantaine’ dit voorjaar hun luistergedrag compleet is veranderd. Twee derde van de podcast luisteraars heeft in die periode meer podcasts beluisterd. Dat blijkt uit he Online Radio en Podcast Onderzoek 2020 van de verenigde-Online Radiostations (v-OR), uitgevoerd door onderzoeksbureau DVJ Insights verricht onder 501 personen. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in aanloop naar de Online Radio Awards 2020

In september 2019 heeft de v-OR ook een onderzoek laten uitvoeren door DVJ Insights om meer kennis te vergaren over het luistergedrag en de ontwikkeling daarvan op het gebied van online radio en podcasts. Dit jaar is het onderzoek opnieuw in dezelfde periode uitgevoerd om te kijken of ontwikkelingen zich voortzetten of dat er nieuwe ontwikkelingen te zien zijn.

Buiten de coronaperikelen om werd ook gevraagd in hoeverre de online audiovormen impact hebben op consumptie van traditionele media. Net als vorig jaar stelt bijna de helft van de respondenten, die naar podcasts/online radio luisteren, minder reguliere radio te luisteren vanwege podcasts en online radio. Driekwart denkt ook dat online audiovormen belangrijke media worden of al zijn.

‘Reguliere of FM? radio is ouderwets’ 

Opvallend is ook dat 32% van de respondenten meldt dat door de komst van de nieuwe audio-vormen zij de reguliere audio-vormen als ouderwets zien. In de nieuwe onderzoekscijfers blijkt ook dat reguliere radio geassocieerd wordt met termen ‘gezellig’, ‘makkelijk’ en ‘muziek’, maar ook de term ‘reclame’ als negatieve associatie bij veel consumenten naar voren komt.

Groei in online audiovormen 

Uit het onderzoek blijkt verder dat alle online audiovormen, waaronder online radio, on-demand streaming diensten (vooral Spotify en Youtube) en podcasts een groei laten zien ten opzichte van 2019. Online radio wordt door 35% van de consumenten gebruikt, on-demand streamingplatformen 44% en podcasts 17%.

Meer audio in het onderwijs

Op scholen wordt er naar schooltelevisie gekeken en moeten er verplicht boeken worden gelezen. Zou er in het onderwijs ook meer aandacht voor audio (luisterboeken, podcasts, etc.) moeten zijn? Iets meer dan de helft van de respondenten (56%) vindt dat er meer aandacht moet zijn voor audio in het onderwijs. Dit wordt als belangrijk gezien en passend bij deze tijd en de toekomst.

Reclame is steeds minder een probleem

Reclameboodschappen zijn voor de meeste (online) radiostations en podcasts de belangrijkste inkomstenbronnen. 41% procent ergert zich niet aan reclameboodschappen in (online) radioprogramma’s en podcasts en snappen dat het nodig (dit was vorig jaar 35%). Een derde van de respondenten ‘zapt weg’ bij een reclameboodschap en 21% kiest bewust voor een audiomedium zonder reclame, zoals Apple Music of Spotify premium. Opvallend is dat 61% er voor open staat als geen reclameblokken meer worden ingezet, maar reclame als ‘branded content’ in de (online) radioprogramma’s of podcast worden vermengd. Relevantie is hierbij wel belangrijk volgens de respondenten.

Betalen voor audio het nieuwe normaal?

Een alternatief voor reclamevrij audio luisteren zijn premium streamingdiensten zoals Spotify Premium en Deezer. Meer dan de helft (65%) betaald niet voor on-demand/online radio. Iets minder dan de helft geeft aan hier ook niet toe bereid te zijn, terwijl iets meer dan de helft wel verwacht dat dit over vijf jaar gebruikelijker zal worden om te doen.
 
40% is echter wel bereid om te betalen voor een reclamevrij (online) radiostation of podcast. Daarnaast geeft 17% aan dat dit afhankelijk is van het tarief.

° Het Online Radio en Podcast Onderzoek 2020 werd van 11 tot en met 14 september uitgevoerd door onderzoeksbureau DVJ Insights onder een consumentenpanel van 501 respondenten in opdracht van de verenigde-Online Radiostations. Doelstelling was om op de dag van de Online Radio Awards 2020 (06/10/2020) het consumentengebruik van podcasts en online radio in kaart te brengen.


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 666: VRT-radio, Scorpio en John Lennon (audio)

VRT: Dit zijn rapporten waar u al eens mee kan thuiskomen. Het kleine neefje van Lees verder

Nieuwe podcast ‘Wijs, grijs & puber’ en nieuwe app voor Radio 1

Radio 1 lanceert vandaag een nieuwe podcast: Wijs, grijs & puber. Filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem legt vijf bekende Lees verder

Bart van Gogh: ‘Radio overleeft komst podcasts’

‘Maar moet nu wel digitaliseren’ Het einde van de radio is in het verleden al Lees verder

Blad 652: Gemini, Voeren en Neil Young

Kortrijk: En deze is ook weer terug na te zijn weggeweest. Voeren: één keer in Lees verder

Nieuwe formule voor podcasters & Spotify koopt hostingbedrijf

Podcasts, we houden er wel van, omdat er een groot stuk vrijheid insteekt. Als maker Lees verder

Overweegt Spotify betalend abonnement voor podcasts?

Uit een rondvraag die Spotify via zijn app doorstuurde, overweegt het bedrijf om een betalende Lees verder

StuBru: nieuwe app, StuBru Select en UNTZ (video)

Studio Brussel lanceerde vandaag een gloednieuwe mobiele app met een flink aantal extra functies. Tegelijk Lees verder

Radio 2: Wijzer worden met Karolien Debecker

Het leven is wijs, dus we kunnen er veel van leren. Vanaf volgende week verzamelt Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het is vandaag 7 oktober… 1984 (audio)

2011: Astrid Demeure debuteert bij MNM (video)

Het radiodagboek van 7 oktober – 279 (audio)

Sluiten