RadioVisie

  • ..
Spotlight

Postcast-luisteren steeg tijdens quarantaine

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bijna een op de vijf Nederlandse consumenten geeft aan dat tijdens de ‘corona quarantaine’ dit voorjaar hun luistergedrag compleet is veranderd. Twee derde van de podcast luisteraars heeft in die periode meer podcasts beluisterd. Dat blijkt uit he Online Radio en Podcast Onderzoek 2020 van de verenigde-Online Radiostations (v-OR), uitgevoerd door onderzoeksbureau DVJ Insights verricht onder 501 personen. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in aanloop naar de Online Radio Awards 2020

In september 2019 heeft de v-OR ook een onderzoek laten uitvoeren door DVJ Insights om meer kennis te vergaren over het luistergedrag en de ontwikkeling daarvan op het gebied van online radio en podcasts. Dit jaar is het onderzoek opnieuw in dezelfde periode uitgevoerd om te kijken of ontwikkelingen zich voortzetten of dat er nieuwe ontwikkelingen te zien zijn.

Buiten de coronaperikelen om werd ook gevraagd in hoeverre de online audiovormen impact hebben op consumptie van traditionele media. Net als vorig jaar stelt bijna de helft van de respondenten, die naar podcasts/online radio luisteren, minder reguliere radio te luisteren vanwege podcasts en online radio. Driekwart denkt ook dat online audiovormen belangrijke media worden of al zijn.

‘Reguliere of FM? radio is ouderwets’ 

Opvallend is ook dat 32% van de respondenten meldt dat door de komst van de nieuwe audio-vormen zij de reguliere audio-vormen als ouderwets zien. In de nieuwe onderzoekscijfers blijkt ook dat reguliere radio geassocieerd wordt met termen ‘gezellig’, ‘makkelijk’ en ‘muziek’, maar ook de term ‘reclame’ als negatieve associatie bij veel consumenten naar voren komt.

Groei in online audiovormen 

Uit het onderzoek blijkt verder dat alle online audiovormen, waaronder online radio, on-demand streaming diensten (vooral Spotify en Youtube) en podcasts een groei laten zien ten opzichte van 2019. Online radio wordt door 35% van de consumenten gebruikt, on-demand streamingplatformen 44% en podcasts 17%.

Meer audio in het onderwijs

Op scholen wordt er naar schooltelevisie gekeken en moeten er verplicht boeken worden gelezen. Zou er in het onderwijs ook meer aandacht voor audio (luisterboeken, podcasts, etc.) moeten zijn? Iets meer dan de helft van de respondenten (56%) vindt dat er meer aandacht moet zijn voor audio in het onderwijs. Dit wordt als belangrijk gezien en passend bij deze tijd en de toekomst.

Reclame is steeds minder een probleem

Reclameboodschappen zijn voor de meeste (online) radiostations en podcasts de belangrijkste inkomstenbronnen. 41% procent ergert zich niet aan reclameboodschappen in (online) radioprogramma’s en podcasts en snappen dat het nodig (dit was vorig jaar 35%). Een derde van de respondenten ‘zapt weg’ bij een reclameboodschap en 21% kiest bewust voor een audiomedium zonder reclame, zoals Apple Music of Spotify premium. Opvallend is dat 61% er voor open staat als geen reclameblokken meer worden ingezet, maar reclame als ‘branded content’ in de (online) radioprogramma’s of podcast worden vermengd. Relevantie is hierbij wel belangrijk volgens de respondenten.

Betalen voor audio het nieuwe normaal?

Een alternatief voor reclamevrij audio luisteren zijn premium streamingdiensten zoals Spotify Premium en Deezer. Meer dan de helft (65%) betaald niet voor on-demand/online radio. Iets minder dan de helft geeft aan hier ook niet toe bereid te zijn, terwijl iets meer dan de helft wel verwacht dat dit over vijf jaar gebruikelijker zal worden om te doen.
 
40% is echter wel bereid om te betalen voor een reclamevrij (online) radiostation of podcast. Daarnaast geeft 17% aan dat dit afhankelijk is van het tarief.

° Het Online Radio en Podcast Onderzoek 2020 werd van 11 tot en met 14 september uitgevoerd door onderzoeksbureau DVJ Insights onder een consumentenpanel van 501 respondenten in opdracht van de verenigde-Online Radiostations. Doelstelling was om op de dag van de Online Radio Awards 2020 (06/10/2020) het consumentengebruik van podcasts en online radio in kaart te brengen.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1642: HLN-audionieuws, NRJ, WorldDAB Summit (video)

• HLN-nieuws luisteren, maar waar hoorden we dat nog? • NRJ zoekt uw 2000 favoriete Lees verder

Blad 1639: Anja Daems, Soniq Awards, Mijn DNA Achterna (audio)

• Anja Daems vervangt Peter Verhulst op Radio2 • Op zoek naar de beste audioreclame Lees verder

Blad 1638: Radio 1, Emitel, Spotify

• Radio 1-podcast: een duik in de pleegzorg • Oekraïne: opnieuw radio in Cherson dankzij Lees verder

Blad 1625: RTL België, Agentschap Telecom, Team Talk (audio)

• Wallonië: Frédéric Herbays terug naar RTL • Nederland: nieuwe naam voor Agentschap Telecom • Lees verder

Blad 1623: BBC Radio 2, Podcast Search, Qmusic NL

• BBC Radio 2 en 6 Music moeten verhuizen • Een zoekmachine voor podcast-inhoud • Lees verder

Jeroen Nieuwenhuize te gast in ‘De Broadcast’ (video)

Jeroen vertelt onder meer over over het verlies van zijn zoontje vorig jaar kort na Lees verder

Blad 1622: Radio Atlantis, Radio It Yourself, Mixcloud

• Iemand toevallig een zendmast nodig? • Gratis handleiding voor een doe-het-zelfradiostation • Mixcloud niet Lees verder

Blad 1619: Joe, Belgian Podcast Awards, Radiocentre (audio)

• Joe plant een (digitaal) herinneringsbos • De (des)illusie van de Belgian Podcast Awards • Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx