RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Populairste podcasts in Vlaanderen: hoe vind je ze?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Podcasts zijn ook in ons land op enkele jaren alomtegenwoordig geworden in de Vlaamse media- en cultuurwereld, al wordt het stilaan een onoverzichtelijk kluwen om er je weg in te vinden. In tegenstelling tot radio heb je er ook geen echte ‘luistercijfers’ van. Podcasts, zolang ze (voorlopig) nog gratis zijn, kunnen vaak via tal van platformen worden beluisterd en dat maakt het niet zo eenvoudig om globale objectieve cijfers bijeen te sprokkelen.

Volgens onze eigen summiere berekening zouden in Vlaanderen elke maand wellicht zo’n 2,5 miljoen podcasts worden beluisterd of bekeken. Dat lijkt veel, maar in verhouding tot het aantal geconsumeerde radio-uren per maand (ruim 300 miljoen) verzinkt dat in het niets. Het zijn bovendien niet enkel de Vlaamse producties, maar ook de buitenlandse podcasts. We baseerden ons hiervoor op de onlangs gepubliceerde imec.digimeter. Die zegt dat 2 procent van de Vlamingen (16+) dagelijks naar een podcast luistert. Dat zijn ‘zeggen en schrijven’ zowat 10.000 Vlamingen die zich intensief op dit medium storten.

Op weekbasis is dat nog eens 7 procent extra en op maandbasis komt er nog 9 procent bij. Samen is dat dus een groep van 18 procent (of zo’n 900.000 Vlamingen van 16+) die zich minstens eens per maand laat verleiden tot een podcast. Daarnaast is er nog een groep van 25 procent die ‘zelden’ een podcast opzet. Het saldo: in Vlaanderen luistert 45 procent nooit naar podcasts en nog eens 13 procent weet zelfs niet wat dat is.

Hoeveel luisteruren die 2,5 miljoen beluisterde podcasts per maand precies vertegenwoordigen is nauwelijks na te gaan, want podcasts gaan van 5 minuten tot enkele uren.

Podcastgebruikers gaan vooral af op de ‘hitparades’ die Spotify en Apple Podcasts bijhouden. Als manier om podcasts te beluisteren zouden die in Vlaanderen respectievelijk door 41 en 13 procent gebruikt worden. Dat zijn echter geen ‘marktaandelen’, maar globale cijfers. Ook YouTube (32 procent) en websites (31 procent) lokken podcastliefhebbers en 10 procent van de Vlamingen beluistert podcasts via Google Podcast.

Een officiële hitparade van de best beluisterde podcasts via Google Podcast is er niet, toch niet openbaar. Google geeft via zijn app wel suggesties ‘populair en trending’ – algemeen en voor zeven subcatgeorieën – maar die worden mede geselecteerd op basis van je eigen smaak en ze zijn dus voor iedereen anders.

Daarnaast heb je websites als podtail.nl en (het eveneens vanuit Nederland aangestuurde) radioviainternet.be die eigen hitparades voor ons land publiceren. Bij Podtail zijn die gebaseerd op de gegevens van Apple en de cijfers via hun eigen site, bij radioviainternet is dat volledig gebaseerd op de eigen webgegevens. Meer dan richtinggevend zijn die dus niet.

Kortom, het is en blijft behelpen op vlak van betrouwbare podcast-luistercijfers. De gegevens van de best beluisterde podcasts via Spotify en Apple Podcasts voor ons land kun je het best raadplegen via de dienst Chartable. Je vindt er zowel algemene lijsten als lijsten per rubriek (genres). De rechtstreekse links zijn niet zo gemakkelijk te vinden via de website zelf, daarom vind je hieronder een overzicht.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radioplayer draait op verlies (en hoe minister Dalle daar een mouw aan paste)

Wat we al een tijdje in stilte vermoedden kwam gisteren naar boven via het VRT-jaarverslag: Lees verder

UK: Campagne om te upgraden naar DAB+

In Groot-Brittannië lanceerde de brancheorganisatie Digital Radio UK deze week de campagne 'Don’t miss a Lees verder

Veronica: nieuwe merkcampagne in het teken van liefde voor muziek (video)

Onder leiding van zendermanager Rob Stenders transformeerde Radio Veronica afgelopen maandag vandaag tot een vrijplaats Lees verder

Het ‘nieuwe luisteren’ doet duur stijgen

IP Belgium, dat is de reclameregie van onder andere Radio Contact, Bel RTL, Funradio en Lees verder

Medialab Project Wolf nam nieuwe studio in gebruik

In Mechelen beleefde de nieuwe studio van Project Wolf vorige donderdag eindelijk zijn vuurdoop. De Lees verder

Rob Stenders eindelijk bij Veronica gestart (video)

Het kostte hem ooit 'Blood, Sweat & Tears' om in de jaren '80 van de Lees verder

RTL Belgium verkocht aan DPG Media en Groupe Rossel

RTL Group maakte vanmorgen bekend dat het een definitieve overeenkomst heeft getekend voor de verkoop Lees verder

Shine 800 AM, een geostrategisch radioverhaal uit Bonaire

Het Nederlandse Antillen-eiland Bonaire is meer dan alleen Ferry Maat. Minder geweten is dat op Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx