RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Populairste hitlijst van Nederland verhuist

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Dé hoogdag van de radioweek in de tweede helft van de jaren 60 en de eerste helft van de jaren 70 was ongetwijfeld de ‘Nationale Zaterdagnamiddaggebeurtenis’, de Top 40 bij Radio Veronica. Gestart in januari 1965, kwam er op 31 augustus 1974 een einde aan toen de populaire zeezender, door een wijziging in de wetgeving, ophield te bestaan.

Niet enkel voor Nederlandse luisteraars een uiterst trieste gebeurtenis, ook in Vlaanderen viel een vaste gewoonte weg. Hilversum 3 nam de fakkel over. Maar de Vlaming verhuisde niet echt mee en koos voor de Mi Amigo Top 50 en de BRT Top 30. De afgelopen kwarteeuw werd de Nederlandse Top 40 door Radio 538 uitgezonden.

Alweer een nieuwe ‘gastheer’

De lijst der lijsten, verhuist vanaf 1 januari 2019 nog maar eens van zender, Qmusic zet volgend jaar de traditie verder. Een populair onderdeel is de ‘Alarmschijf’, ook die verhuist mee. Wie de presentatie voor zijn of haar rekening gaat nemen, is nog niet bekend. 

Dave Minneboo (zendermanager Qmusic): “We zijn heel trots dat de moeder aller hitlijsten binnenkort op de vrijdagmiddag bij Qmusic te horen is. De Nederlandse Top 40 is een ijzersterk merk, dat naast radio ook online, op mobiel en social media ongekende mogelijkheden kent. De Top 40 is de enige échte hitlijst die de tand des tijds altijd heeft weten te doorstaan door constant te vernieuwen. Dit zetten we bij Qmusic dan ook door. De Top 40 wordt samengesteld door te kijken naar onder andere airplay op alle radiozenders en streamingcijfers. Bovendien hebben we bij Qmusic toegang tot 674.000 Q-members.”

Erik de Zwart (voorzitter van de Stichting Nederlandse Top 40): “We hebben de afgelopen maanden met verschillende partijen gesprekken gevoerd. De conclusie is voor ons dat de Nederlandse Top 40 bij Qmusic het beste op haar plek is. Zowel op de radio, als door het platform dat de zender samen met het AD en de regiotitels kan bieden. We zijn klaar voor de volgende stap met de Top 40 en kijken dan ook erg uit naar deze samenwerking.”

Nieuwe lijst bij 538

Toch gaat ook Radio 538 nog een hitlijst uitzenden. Eentje van eigen makelij; de 538TOP50. Vanaf begin november hoor je elke vrijdag tussen 14:00 en 18:00 uur de vijftig grootste hits van het moment, met Ivo van Breukelen (fotocredits: 538). Niet minder dan 150.000 ‘538Members’ beslissen mee over de samenstelling. Na 25 jaar wordt afscheid genomen omdat men bij de zender met het grootste marktaandeel in Nederland, een grotere vinger in de pap wil hebben bij de samenstelling. 

De streamingcijfers van JUKE, Spotify, YouTube en airplay van alle Nederlandse radiostations zullen vanaf nu worden meegeteld. Volgens 538 zijn de huidige cijfers niet meer accuraat omdat bij streamen het afspelen van dertig seconden al wordt beschouwd als een volledige track. Ook zou het niet duidelijk zijn hoeveel verschillende mensen naar een nummer luisteren.

Daarom heeft 538 iets anders bedacht. 538Members wordt gevraagd zich aan te melden om wekelijks hun waardering voor tracks te geven. Al die meningen worden daarna meegeteld bij het samenstellen van de 538TOP50. “Dat moet er voor zorgen dat de lijst beter de populariteit van muziek laat zien”, aldus het radiostation.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
claude Van Isterdael
claude Van Isterdael
25 september 2018 - 10:47 10:47

Deze lijst heeft niet meer het aureool van vroeger sedert het verdwijnen van de zeezender
Veronica in 1974, voor Lex Harding en in een later stadium voor Erik De Zwart, bleef je thuis
om te luisteren naar de “Nationale Zaterdagnamiddaggebeurtenis” !

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx