RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Politiehelikopter vond radiopiraat (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De politie en Koninklijke Marechaussee hebben donderdagavond 23 juli, in samenwerking met het Agentschap Telecom een illegale zender uit de lucht gehaald bij het Nederlandse Fluitenberg, een plaatsje in de Drentse gemeente Hoogeveen. De zender stoorde het radioverkeer van vliegveld Lelystad.

Ook het C2000-netwerk, een digitaal systeem voor de mobiele communicatie van de hulpverleningsdiensten, ondervond hinder. Een politiehelikopter werd ingezet en die lokaliseerde omstreeks 20:15 uur de zender in een telecommast aan de Fluitenbergseweg. De Marechaussee en politie vonden onderaan de mast een laptop en zendapparatuur, terwijl in de mast een antenne was bevestigd.

Politiewoordvoerder Bert Sietzema verklaarde bij RTV Drente: “De piloten van vliegtuigen die aan kwamen vliegen richting Lelystad, hoorden muziek over hun oren in plaats van de verkeersleiding. Hierdoor was communicatie moeilijk. Hoewel er geen ongelukken zijn gebeurd, heeft het het potentiële gevaar in zich dat vliegtuigen niet op de juiste manier kunnen worden begeleid bij hun landing of opstijging.”

“Ook het C2000-netwerk is vermoedelijk hierdoor gehinderd. Dat heeft gevolgen voor de communicatie tussen hulpverleningsdiensten, en uiteindelijk ook gevolgen voor burgers die onze hulp nodig hebben. Een geheime zender als deze lijkt in eerste instantie een onschuldige bezigheid. Vliegtuigen konden echter tijdelijk niet goed communiceren. Het zenden met dergelijke apparatuur is daarom een ernstig misdrijf”.

De politie nam de apparatuur in beslag. In de buurt van de zender stootte men ook op een keet met daarin meer apparatuur die op dat moment niet in werking was. Onduidelijk is of beide iets met elkaar te maken hebben. Het Agentschap Telecom doet verder onderzoek naar de verantwoordelijken achter de radiopiraat. Momenteel is niemand aangehouden. (BVP)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx