RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Polen: onafhankelijke media in gevaar?

Na Hongarije probeert ook Polen meer greep te krijgen op onafhankelijke media die grotendeels in buitenlandse handen zijn. De regering doet dit via een ‘tussenstation’. Orlen, marktleider op het gebied van olieproducten en benzine, en waarvan de overheid 27% van de aandelen in handen heeft, kocht zich in bij ruim honderd kranten en weekbladen. De onafhankelijke media kijken nu aan tegen een reclamebelasting.

‘Poolse media moeten Pools zijn’

Volgens het oliebedrijf is de aankoop onderdeel van een nieuwe koers, maar er gaan hardnekkige geruchten dat er politieke motieven achter schuil gaan. Regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) maakt er namelijk geen geheim van meer invloed op de media te willen uitoefenen. Een onderdeel hiervan is het opkopen van Poolse media die in buitenlandse handen zijn. “Poolse media moeten Pools zijn”, sprak viceminister-president Jaroslav Kaczynski, die tevens partijleider van PiS is, eerder al uit.

De PiS oefent inmiddels al controle uit over de publieke radio en televisie, almede het persagentschap PeP. Het gevolg is dat zowat alle media in ter land momenteel overspoelt worden met propaganda waarin vooral critici worden neergesabeld. Vele journalisten die het niet eens zijn met deze berichtgeving stapten daarom al op bij de publieke omroep.

Molensteen

Nu wordt met het invoeren van reclamebelasting een nieuwe stap gezet in het wegjagen van buitenlandse eigenaren van media. Officieel wordt deze belasting ingevoerd om grootmachten als Google en Facebook te beteugelen, maar het overgrote deel van deze belastingen moet opgehoest worden door kranten en radio- en tv-stations in Polen zelf.

De overheid zegt dat deze belasting ten goede komt van de bestrijding van het coronavirus, maar voor de onafhankelijke media hangen de extra lasten als molensteen om de nek. Daar komt bij dat net voor de publieke omroep fors meer geld wordt uitgetrokken.

Op zwart

Uit protest staakten diverse radio- en tv-stations eerder deze maand een dag lang hun uitzendingen, terwijl kranten in het zwart verschenen. Zij luiden de noodklok over het feit dat de staat steeds meer controle wil krijgen over de media.

In Hongarije ging dat ook in kleine stapjes. Recent beleefde dit zijn apotheose met het afnemen van de etherfrequentie van de laatste kritische radiozender, nadat jaren daarvoor onder meer al de FM-vergunningen van twee landelijke stations met buitenlandse eigenaren niet verlengd waren. (radio.nl)


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 733: StuBru, No Radio & Klubradio

Waarom je de kapper nog moet uitstellen tot na 5 april. Nieuwe lokale radio laat Lees verder

Blad 728: Klubradio, Radio Hallo, Wim Wouters

Orbán "vermoordt" laatste onafhankelijke Hongaarse radiostation. Marcske van Radio Hallo maakt voor één keer écht Lees verder

Hongarije muilkorft laatste oppositieradio

De Hongaarse mediaregulator (NMHH) heeft de vergunning van het oppositieradiostation Klubradio niet verlengd. De licentie Lees verder

Costa Brava: steekspel om restanten van Radio Liberty

Aan de Spaanse Costa Brava is de voormalige site van Radio Liberty in Playa de Lees verder

EBU scande de ether: 12.044 radiomerken in 56 landen

De 56 landen van de European Broadcasting Union (EBU) zijn samen goed voor 12.044 unieke Lees verder

Hongarije: regeringsgezinde Spirit FM krijgt frequentie van regeringskritische Klubradio

Klubradio, het laatste onafhankelijke Hongaars radiostation dat in februari gedwongen werd te stoppen met uitzenden, Lees verder

Bauer Media zet eerste stappen in Ierland

De ook in België niet bekende Denis O'Brien verkoopt Communicorp Media Bauer Media, van oorsprong Lees verder

Morgen is de tiende World Radio Day (maar niet bij ons)

Morgen, 13 februari, viert UNESCO, de organisatie binnen de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het is vandaag 26 februari… 1977 (audio)

Het Radiodagboek van 26 februari

Blad 741: Daft Punk, Steve en Classic Sunday (audio)

Sluiten