RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Polen: kandidaturen afgesloten voor commerciële DAB+

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Polen blijft landelijke commerciële DAB+ voorlopig een moeilijk verhaal. Nu de termijn voor het indienen van een aanvraag voor de landelijke DAB+ is afgelopen blijven een aantal grote radiogroepen – die met de sterkste posities op de FM-band – verstoppertje spelen.

In februari kondigde de KRRiT, de Poolse nationale omroepraad, een competitie aan voor de verdeling van zes plekjes in de eerste landelijke commerciële DAB+ multiplex. Drie van de zes overige plekjes werden gereserveerd voor de drie nationale private omroepen op FM – RMF FM, Radio ZET en Radio Maryja – en de laatste drie zijn voor de openbare omroep.

Voorwaarde was wel dat RMF FM, Radio ZET, Radio Maryja en ook Polskie Radio effectief moesten intekenen voor de mux, zo niet dreigt de KRRiT er mee om ook deze gereserveerde plekjes aan de vrije markt te geven. De omroepraad, die zich opstelt als een hevig voorstander van DAB+, probeerde hiermee vooral de grotere commerciële radiogroepen schaakmat te zetten, want het zijn net zij die al jaren de uitrol van commerciële DAB+ dwarsbomen. Zogezegd omdat ze de technologie verouderd vinden en volop willen inzetten op internetradio. De waarheid is uiteraard dat ze zo lang mogelijk hun geprivilegieerde positie op FM willen beschermen.

Het was dan ook uitkijken hoe de grote radiospelers zouden omgaan met dit schaakspel. Enkel voor de openbare omroep stelt zich geen probleem. Zij tekende in voor de drie plekjes die voor hen gereserveerd werden op de commerciële mux. Polskie Radio heeft daarnaast ook al zijn eigen DAB+-netwerk met regionale ontkoppelingen. In Polen is dat momenteel het grootste actieve ensemble.

Maar voor de commerciële spelers ziet het veld er, zoals kon verwacht worden, verdeeld uit. De RMF Group, de grootste private radiospeler in Polen en eigendom van het Duitse Bauer Media, kondigde gisteren aan dat het met RMF FM wel degelijk intekende voor de landelijke DAB+. De groep houdt echter een slag om de arm: “Als blijkt dat de uitzendkosten van DAB+ te hoog worden, zullen we heroverwegen of we in dit systeem blijven of eruit stappen.” Tegelijk kondigde de RMF Group aan dat het niet zal deelnemen aan andere wedstrijden voor DAB+-concessies.

De radiogroepen Agora, dat drie lokale muzieknetwerken bezit, en Eurozet, de tweede grootste commerciële radiogroep, lieten intussen weten dat ze niet meedoen aan de competitie voor deze nationale commerciële mux. Beiden herhalen dat ze de investering economisch niet verantwoord vinden en verder inzetten op internet.

Wel kwamen er al zeker aanvragen binnen van Grupa ZPR Media en MWE Networks, het tv-bedrijf van media-ondernemer Michał Winnicki. De eerste wil met Radio Eska uitzenden via DAB+, de tweede diende een aanvraag in voor een nieuw product, Mixradio.

Voorts is er ook een aanvraag van Wirtualna Polska dat wil uitzenden onder de naam WP Radio, de nieuwe naam voor Open FM. Die laatste heeft ook al DAB+-licenties op zak voor een zestal lokale muxen. Die muxen zijn intussen wel al in de lucht, maar voorlopig nog steeds zonder Open FM.

Op eventuele andere kandidaten voor de nationale DAB+ is het wachten tot de KRRiT hierover communiceert. Ook over de kandidaten bij de operatoren is er momenteel nog geen informatie.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx