RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Podcasts: enkele (Amerikaanse) cijfertjes

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In het begin bereikten podcasts vooral een niche publiek. Toen hun populariteit toenam, begon zowat iedereen er aan, met wisselend succes. Ondertussen lijkt de (Amerikaanse) markt ‘matuur’ geworden, om het in markttermen te zeggen. Enkele cijfers die dit moeten bewijzen. Volgens data van onderzoeksbedrijf Listen Notes was er in 2020 een stijging met 200 procent nieuwe shows, in vergelijking met het jaar 2019.

Maar die stijging is inmiddels sterk afgenomen, met maar liefst 70 procent in 2022, tegenover 2021. Wat neerkomt op 800.000 nieuwe producties minder dan op het hoogtepunt in 2020. Een dalende trend die te verwachten was.

Net zoals veel techbedrijven massaal personeel hebben aangeworven tijdens de pandemie, toen iedereen thuis moest blijven en alles digitaal moest gaan, kregen podcasts een enorme boost. Maar ook alweer net zoals de techbedrijven momenteel massaal personeel ontslaan, worden er ook veel podcasts afgevoerd.

Maar die daling lijkt toch verder te gaan dan werd verwacht. In 2022 werden er 35 procent minder nieuwe podcasts genoteerd dan in 2019, het jaar vooraleer de pandemie losbarstte. Het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel, want het lijkt erop dat de overlevende producties blijvers zijn. In 2022 werden er 26,1 miljoen nieuwe episodes van podcasts uitgebracht, wat toch een mooie stijging is met 44 procent tegenover 2019.

Volgens James Cridland van Podnews geven de cijfers van Listen Notes een vertekend beeld en is de sector veel gezonder dat uit deze cijfers zouden moeten aantonen. “De gegevens bevatten geen exclusieve content van Spotify. Toegewijde podcasters blijven nieuwe afleveringen uitbrengen, in een steeds hoger tempo. Door de pandemie konden veel creatieve mensen niet normaal werken en experimenteerden ze massaal met podcasts. Dat deden ze meestal via de gratis dienst Anchor. Amper 4,6 procent van die shows via Anchor bevat meer dan tien afleveringen en werd nog bijgewerkt in de afgelopen dertig dagen. Bovendien is Anchor halverwege 2021 gestopt met het automatisch inzenden van podcasts naar Apple Podcasts.”

(HVG)

° The Verge: New podcast creation has fallen of a cliff
° Listen Notes: How many podcasts are there?


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx