RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Podcast: waarom klinkt radio zoals het klinkt?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In de eerste aflevering van de Nederlandse zevendelige NPO Radio 2-podcast ‘Keihard De Beste’ vindt muziekliefhebber Gert-Jan de Vries een aantal cassettebandjes op zijn zolder met oude radioprogramma’s uit de jaren ’70 en ’80. Het valt hem op dat het geluid van de radio toen heel anders klonk dan nu. Voor hem een reden om, samen met experts, een zoektocht te starten naar het veranderde geluid van de radio in Nederland.

Gert-Jan de Vries, maker van deze serie, is al 30 jaar werkzaam voor de landelijke radio en tv. Hij is muziekliefhebber en fanatiek radio- en podcastluisteraar. In 2018 werd hij genomineerd voor de International Emmy Award Nominee in de categorie tv-documentaire. De Vries dacht na het luisteren van de oude opnames eerst dat het aan hem lag, maar nadat hij van Frits Spits eenzelfde vaststelling hoort start hij een serieus onderzoek.

Want: er luisteren vandaag de dag zo’n dertien miljoen mensen naar de radio, waarom klinkt het geluid op de radio dan tegenwoordig zo beroerd? Hij begint zijn verhaal bij de geschiedenis van opnametechnieken en praat samen met Godfried van Run, de ongekroonde voice-over koning, over het vervormen van geluid bij het opnemen.

Daar waren drie technieken voor: compressie, limiting en clipping. De eerste twee waren belangrijk om technische redenen: om muzikanten die soms harder, dan weer zachter zongen, in bedwang te houden en om storingen te voorkomen.

De podcast Keihard de Beste is te beluisteren via NPORadio2.nl en in de bekende podcastapps. Elke aflevering duurt 20 minuten. Momenteel staan al vijf afleveringen online.

In de tweede aflevering vertelt radiopionier Felix Meurders over de beginperiode van de popradio, de eerste illegale compressor en over een breiende technicus. De derde aflevering gaat over de “Loudness war”. Prince speelt drums met een natte krant. En de akoestisch piano van Long John Baldry is veranderd in een elektronisch keyboard.

In aflevering vier ontdekt senior DJ Jeroen van Inkel dat audioprocessing tot een beter programma leidt. En in aflevering vijf zorgt Queen voor nog al wat herrie. Zelfs Felix Meurders start spontaan een kritisch gezang.


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

8 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
4 oktober 2021 - 14:29 14:29

Ik slaag er helaas niet in (zelfs met werkende VPN en als ik mijn locatie opvraag staat het pijltje in Amsterdam!) deze podcast te beluisteren. Ik blijf de boodschap krijgen dat de rechten alleen voor Nederland zijn. Iemand tips? Ik wil die echt heel graag horen.

Herman, ik heb even gekeken in Van Dale en zie daar staan dat radio volgens hen mannelijk is.
https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/radio

HermanB
HermanB
4 oktober 2021 - 16:10 16:10
Antwoord aan  Peter

Dan nog moet het ‘hij’ zijn en niet ‘het’. 😉

Peter
Peter
4 oktober 2021 - 23:33 23:33
Antwoord aan  HermanB

Maar dus zeker ook niet “ze”!

HermanB
HermanB
5 oktober 2021 - 08:26 08:26
Antwoord aan  Peter

Klopt. In mijn enthousiasme iets te voortvarend geweest… En ik kan de reactie jammer genoeg niet corrigeren 🙁

HermanB
HermanB
3 oktober 2021 - 09:32 09:32

Twee opmerkingen:

1. Je kunt in Vlaanderen de podcast alleen via een op Nederland afgestemde VPN beluisteren.

2. Jammer van het steeds weer slechte Nederlands in Nederland: “Waarom klinkt radio zoals het klinkt?” is grammaticaal compleet fout. Juist is: “Waarom klinkt radio zoals ze klinkt?” (radio, de <v>)

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
3 oktober 2021 - 11:55 11:55
Antwoord aan  HermanB

Rechtstreekse radio-uitzendingen kunnen dan wel wereldwijd beluisterd worden ? Worden de auteursrechten voor podcast dan anders geregeld ?

Herman B
Herman B
3 oktober 2021 - 16:20 16:20
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Blijkbaar zijn de rechten voor de in de podcast gebruikte muziek alleen voor Nederland betaald, dus is het beluisteren van de podcast tot Nederland beperkt. Maar met een VPN los je dat uiteraard in een handomdraai op.

Don`t copy text!
8
0
Deel hier gerust uw gedachtenx