RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Podcast voor een super divers Vlaanderen

‘Hallo Micro’, is een nieuw podcast project van de vzw FMDO, de Federatie van Marokkaanse en Mondiale Democratische Organisaties. De organisatie telt heel veel gemotiveerde vrijwilligers en zo’n tweehonderd sociaal-culturele verenigingen van mensen met een migratieachtergrond.

De bedoeling is om verrassende verhalen uit het superdiverse Vlaanderen te vertellen. Mensen met een migratieachtergrond bieden een blik in hun persoonlijke leven, met een waargebeurd en zelf beleefd verhaal. Verwacht geen traditionele migratie onderwerpen, maar bijvoorbeeld een treinreis door Cuba met een levende kip in de hoofdrol, de bekommernissen van millenial Imane uit Kortrijk, Aissatou legt je uit waarom ze soms een stapje terug doet in de Brusselse metro en veel meer.

De podcast kwam er niet zomaar: een vijftiental deelnemers uit Brugge, Oostende, Kortrijk en Brussel volgden een intensief traject rond storytelling. De mensen achter de podcasts ‘Relaas’ en ‘Iemand’ van Radio 1, leerden hen wat iets een goéd verhaal maakt. Vervolgens gingen ze onder begeleiding van vrijwillige coaches creatief aan de slag met een bijzondere gebeurtenis uit hun leven. Dit alles resulteerde in een live opnamemoment voor de podcast.

Het resultaat van een traject

Johanna Biesmans, projectverantwoordelijke Hallo Micro: “Er lopen bij ons heel wat straffe mensen rond en we zochten naar een manier om met die verhalen naar buiten komen. Want we geloven dat naar elkaars verhaal luisteren, mensen dichterbij brengt. Voor ons zijn de sociale banden die gesmeed worden tijdens zo’n project heel belangrijk. Daarom deden we een oproep naar vrijwillige coaches. Na een introductie tot storytelling werden de coaches met een verteller en ondersteunden ze hen in de laatste rechte lijn naar het opnamemoment.“”

° Luister hier naar de collectie verhalen van Mulume, Aissatou, Imane, Evgenia, Karolina en Odismercy. (EdG)

Groepsfoto ‘Hallo Micro’ van FMDO vzw (credits Charlotte Vandendwije)


Spotlight
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx