RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Podcast: De (nog levende) iconen uit 75 jaar Radio 2 Limburg

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radio 2 volgt dit jaar al 75 jaar lang de regionale actualiteit in Limburg. Een week lang interviewt Daan Masset in de podcastreeks “Bij leven en welzijn” de stemmen uit het verleden. Inclusief Limburgse vedetten en verhalen van toen. Tenminste, zij die nog steeds leven vandaag.

Daan Masset spreekt in de vijfdelige podcast met zeven Limburgse iconische presentatoren van toen: hoe kijken ze terug en hoe vergaat het hen? Vandaag start de reeks met Somers en Verschueren, Michel Ilsen en Tom Vossen.

Somers & Verschueren

Luc Verschueren en Dirk Somers werden bij Radio 2 in Limburg een onafscheidelijk radioduo. Samen presenteerden ze het zondagse Sportcafé waarvoor elke voetbal- of wielervedette maar al te graag een grote verplaatsing maakte en waar ook heel wat bekende artiesten op het podium stonden. Jacques Vermeire was er de cafébaas en voerde er zijn eerste typetjes op. Somers en Verschueren werden vooral populair als presentatieduo van Ochtendkuren, waarmee ze het land rondtrokken en wekelijks op meer dan een miljoen luisteraars konden rekenen.

Michel Ilsen

Michel Ilsen maakte als producer en presentator het satirische De Vlag en de Lading. Vanaf 1983 zette hij zijn schouders onder de regionale programma’s waarin het Limburgse nieuws en de actualiteit centraal stonden. Het was ook de periode waarin Omroep Limburg wekelijks live-programma’s met artiesten verzorgde vanuit de Limburgse vakantiecentra. In 1991 volgde Michel Ilsen Jos Ghysen op als productieleider van het radiohuis in Hasselt.

Tom Vossen

Tom Vossen presenteerde zelf een aantal verzoekprogramma’s, stelde de muziek samen van enkele programma’s maar was vooral de wandelende muziekencyclopedie van Omroep Limburg. Als discothecaris verzamelde en inventariseerde hij alle platen en cd’s die binnenkwamen. Zo kon hij bijna blindelings het juiste werk pikken uit meer dan 100.000 platen en CD’s uit alle muziekgenres. Omroep Limburg beschikte dan ook over een discotheek die door iedereen bewonderd werd, met als pronkstukken de eerste banden met opnames van Jacques Brel en Jo Erens.

Luk de Laat

Dinsdag 22 maart: Luk de Laat

Luk de Laat viel jarenlang Met de deur in huis op woensdagvoormiddag waarin hij artiesten en gewone mensen ontving die er hun eigen verhaal kwamen vertellen. Daarnaast jongleerde hij graag met woorden en taal, waaruit Lukraak ontsproot, een avondprogramma met haiku’s en gedichten dat een trouwe fanclub had die tot op vandaag bestaat.

Armand Schreurs

Woensdag 23 maart: Armand Schreurs

Armand Schreurs startte als sportverslaggever bij Omroep Limburg, maar na een optreden met zijn poppenkast op een personeelsfeest van de omroep, werden de poppen Tjen Kwaks en Leon van ’t Milieu vaste waarden op de radio. Zij overgoten de actualiteit met een satirisch sausje. Later trok Armand stofjas en laarzen aan om zich te verhullen in de figuur van FirminVandeput, een brutaal gebekte boer uit Vrolingen. Als chauffeur Jacky Spaas verklapte hij aan de telefoon de staatsgeheimen die hij van de Limburgse ministers in zijn limousine opving. En tussendoor moesten bekende en onbekende Vlamingen op hun hoede zijn voor zijn foptelefoons.

Rita Jaenen

Donderdag 24 maart: Rita Jaenen

Rita Jaenen is bij veel luisteraars nog bekend als de gastvrouw van Parkeerschijf, het donderdagochtendprogramma waarin ze een gezellige babbel had met een kok, een wegenwachter, een advocaat en een boekenwurm, doorregen met nuttige en praktische tips voor het leven van elke dag. Rita maakte ook sfeervolle programma’s in de avonduren.

Dirk Reynders

Vrijdag 25 maart: Dirk Reynders

Dirk Reynders startte in 1986 als journalist op de regionale redactie en ook nu is hij nog steeds te horen in het nieuws uit Limburg. Hij bracht in die periode verslag uit van heel wat grote en kleine gebeurtenissen en stond op de eerste rij bij de sluiting van de Kempense Steenkoolmijnen en Ford-Genk, maar liet eveneens de luisteraars mee genieten van Blues Peer en het Oud Limburgs Schuttersfeest. Dirk heeft het radiowerk in die 36 jaar zien evolueren van pen en papier, telex en magneetbanden tot een volledig digitaal verhaal. Maar één zaak is nooit veranderd: de luisteraars die altijd even talrijk en trouw op post zijn gebleven.

  • Bij leven en welzijn: vanaf nu te beluisteren in de Radio 2-app, de VRT NU-app en op radio2.be.

Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over VRT Radio 2

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx