Plenaire Vergadering: opnieuw over lokale radio Minister Sven Gatz belooft (alweer) snelle oplossingen

Leestijd: 3 minuten

Gisteren , woensdag 10 januari was er wederom een plenaire vergadering van het Vlaams Parlement, waarin vragen werden gesteld over de recente erkenningsronde voor lokale radio’s. Om Piet Huysentruyt te parafraseren: ‘Wat hebben we vandaag geleerd?’.

Minister van Media Sven Gatz minimaliseert het aantal omroepen dat op een zendvergunning wacht. Volgens hem gaat het om een veertigtal stations. Geen woord over het feit dat de VRM slechts vier weken de tijd had om alles af te werken en de tijd bijgevolg veel te kort was om alles keurig af te weken.


Lees verder onder de advertentie


Katia Segers (sp.a)

Sven Gatz garandeert wel dat er enkel zal worden opgetreden bij effectieve storing. Zoals in het geval van Stadsradio Mechelen, vorige week donderdag. Zij die nog niet over een zendvergunning beschikken, kunnen met een gerust hart hun zender terug aanzetten. Mits ze natuurlijk niet overdrijven en storing veroorzaken.

Karin Brouwers (CD&V) wees Sven Gatz nog eens op zijn eigen uitspraak dat de VRM pragmatisch zou omgaan met de lokale radio’s die nog geen zendvergunning kregen. Er zou niemand opgepakt worden. Brouwers: “Dat was een geruststellend signaal voor de lokale radio’s die pas laat hun erkenning kregen. Maar wat bleek vorige week; de VRM contacteerde de erkende radio’s zonder vergunning om de uitzendingen te stoppen. Paniek en chaos! Wat ga je daar aan doen?”.

Bokken van geiten scheiden

Katia Segers (sp.a) wees de minister nog op zijn politieke verantwoordelijkheid. “Dit probleem was voorspelbaar. In de vorige erkenningsronde van 2003 was er een overgangsperiode van bijna zes maanden”. Maar de minister heeft ervoor gekozen om niet akkoord te gaan met het gevraagde uitstel.

Bart Caron (Groen) was ook niet echt mals: “U heeft niet de kans gegrepen om het decreet met drie maanden uit te stellen”. De volksvertegenwoordiger vroeg om de ‘bokken van de geiten te scheiden’ en de radiostations die het goed menen zo snel mogelijk hun vergunning te geven. “We mogen de mensen niet straffen voor hun goede intenties want dat is de wereld op zijn kop.”

Bart Caron (Groen)

Ongewoon scherpe toon

Zijn weerwoord dat dit “een totaal ander soort ronde was” werd niet gesmaakt. Voor het parlement is hij de enige verantwoordelijke voor deze chaos. Dat werd duidelijk, op een voor Vlaanderen ongehoord harde toon, in het parlement. Hiermee lijkt het geduld ten opzichte van de minister stilaan op te zijn bij de leden van de commissie media.De minister maakte verder nog de belofte dat tegen eind van de maand alle zendvergunningen zouden afgeleverd zijn. Dit is gezien de tijdspanne van normale coördinatie, soms tot drie maanden, een belofte die mogelijk niet kan worden waargemaakt.

Van de vier erkende netwerken is nog bijna niets te horen. Via ons eigen ‘netwerk’, maar dan van redacteuren en correspondenten hebben we wel een aardig beeld, een inschatting van 70% dat nog niet in de lucht is, is heel realistisch.

° Zelf kijken kan vanaf 1 uur 52 minuten  

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Avondblad van 15 oktober (audio) Een editie die helemaal 'in' is. In de sterren geschreven Ook Herzele heeft een vijfsterren lokale radio en het zit ‘m niet enkel in de naam, de zender is immers ook behoorlijk geïntegreerd. Verkiezingszondag 1...
Het Avondblad van 5 oktober (fotoreeks) De TT van de NOS, het debat van GRK en de LPAM-fot... NPO vernieuwt TT Geen middengolf meer in Vlaanderen (sedert 1 januari 2012), straks ook geen gratis digitale ethertelevisie meer (1 januari 2019) en als sinds 1 juni 2016 geen T...
Het Avondblad van 2 oktober (audio) RO even terug, Tequila gaat stemmen en er is ook een p... Het eerste radiostation dat Clouseau draaide In het gemeenschapscentrum De Boesdaalhoeve in Sint-Genesius-Rode werd afgelopen weekend Radio Ro eenmalig van onder het stof gehaal...
Het Avondblad van 1 oktober (video) Editie Kortrijk (en wijde omgeving) Warme aftrap op koude avond  Zaterdag 29 september liep het pas geopende Nelson Mandelaplein in Kortrijk helemaal vol én warm voor het exclusieve benefietconcert van elektr...
Het Weekendblad van 29 en 30 september (audio) Maandag 1 oktober is er opnieuw een Avondbl... Vervlogen theaterkust op de radio Podcasts, we hebben het erg wel vaker over. En af en toe ook eens over hoorspelen, een theaterkunst die uit de belangstelling verdween toen rad...
Gatz minimaliseert klachten tegen radio-erkenningen "Van de 30 aanvragen tot schorsing 2 v... In de commissie Media van het Vlaams parlement was er deze namiddag interpellatie nummer zoveel over de erkenningen van lokale radio's en netwerkradio's. We schrikken er dus niet e...
Deel of print dit artikel
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
Patrick MoedbeckDimitri Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Dimitri
Gast
Dimitri

Geen storingen maken? Vorige week werd City-Music in Denderbelle met momenten weg gedrukt door Stad die op dezelfde 107.8 zit.

Patrick Moedbeck
Gast
Patrick Moedbeck

Het feit dat tientallen lokale radio’s nog niet mogen uitzenden is een echte schande! Het kost hen duizenden luisteraars en een pak inkomsten voor gemiste reclame. VRM stelde in het verleden zulke maatregelen voor bij vastgestelde overtredingen (klachten) van radiostations die bijvoorbeeld een hoger zendvermogen gebruikten dan toegestaan. Een uitzendverbod van 10 dagen werd toen als een zware sanctie voorzien.

Meer in Actueel
Het niet gesproken Radioblad op donderdag
Houden kippen van MNM of van StuBru?
‘Lokale radiosector geen marginaal gegeven’
Het niet gesproken Radioblad op woensdag (audio)
Radio 1 stuurt je naar Gent of… London (video)
3FM: ‘Andere Serious Request’ op komst (video)
Sluiten