Plenaire Vergadering: opnieuw over lokale radio

Gisteren , woensdag 10 januari was er wederom een plenaire vergadering van het Vlaams Parlement, waarin vragen werden gesteld over de recente erkenningsronde voor lokale radio’s. Om Piet Huysentruyt te parafraseren: ‘Wat hebben we vandaag geleerd?’.

Minister van Media Sven Gatz minimaliseert het aantal omroepen dat op een zendvergunning wacht. Volgens hem gaat het om een veertigtal stations. Geen woord over het feit dat de VRM slechts vier weken de tijd had om alles af te werken en de tijd bijgevolg veel te kort was om alles keurig af te weken.


Lees verder onder de advertentie


Katia Segers (sp.a)

Sven Gatz garandeert wel dat er enkel zal worden opgetreden bij effectieve storing. Zoals in het geval van Stadsradio Mechelen, vorige week donderdag. Zij die nog niet over een zendvergunning beschikken, kunnen met een gerust hart hun zender terug aanzetten. Mits ze natuurlijk niet overdrijven en storing veroorzaken.

Karin Brouwers (CD&V) wees Sven Gatz nog eens op zijn eigen uitspraak dat de VRM pragmatisch zou omgaan met de lokale radio’s die nog geen zendvergunning kregen. Er zou niemand opgepakt worden. Brouwers: “Dat was een geruststellend signaal voor de lokale radio’s die pas laat hun erkenning kregen. Maar wat bleek vorige week; de VRM contacteerde de erkende radio’s zonder vergunning om de uitzendingen te stoppen. Paniek en chaos! Wat ga je daar aan doen?”.

Bokken van geiten scheiden

Katia Segers (sp.a) wees de minister nog op zijn politieke verantwoordelijkheid. “Dit probleem was voorspelbaar. In de vorige erkenningsronde van 2003 was er een overgangsperiode van bijna zes maanden”. Maar de minister heeft ervoor gekozen om niet akkoord te gaan met het gevraagde uitstel.

Bart Caron (Groen) was ook niet echt mals: “U heeft niet de kans gegrepen om het decreet met drie maanden uit te stellen”. De volksvertegenwoordiger vroeg om de ‘bokken van de geiten te scheiden’ en de radiostations die het goed menen zo snel mogelijk hun vergunning te geven. “We mogen de mensen niet straffen voor hun goede intenties want dat is de wereld op zijn kop.”

Bart Caron (Groen)

Ongewoon scherpe toon

Zijn weerwoord dat dit “een totaal ander soort ronde was” werd niet gesmaakt. Voor het parlement is hij de enige verantwoordelijke voor deze chaos. Dat werd duidelijk, op een voor Vlaanderen ongehoord harde toon, in het parlement. Hiermee lijkt het geduld ten opzichte van de minister stilaan op te zijn bij de leden van de commissie media.De minister maakte verder nog de belofte dat tegen eind van de maand alle zendvergunningen zouden afgeleverd zijn. Dit is gezien de tijdspanne van normale coördinatie, soms tot drie maanden, een belofte die mogelijk niet kan worden waargemaakt.

Van de vier erkende netwerken is nog bijna niets te horen. Via ons eigen ‘netwerk’, maar dan van redacteuren en correspondenten hebben we wel een aardig beeld, een inschatting van 70% dat nog niet in de lucht is, is heel realistisch.

° Zelf kijken kan vanaf 1 uur 52 minuten  

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Het Avondblad van 16 februari (video) Zeg het met Mooye bloemen Ook bij radio MooyZo, in de regio Pajottenland en Dender, hadden ze de kalkoenen prima in de gaten gehouden. Op Valentijn trokken de medewerkers er op...
Het Avondblad van 13 februari (audio) Telenet zonder decoder Met een nieuwe formule zullen Telenet-klanten binnenkort tv kunnen kijken zonder decoder of afstandsbediening. De bundel YUGO is opgebouwd rond een smart...
Herstelbesluit: openbaar onderzoek moet opnieuw Malaise in radioland krijgt nieuw verlengstuk Het lijkt er sterk op dat een herstelbesluit voor het vernietigde frequentieplan opnieuw flinke vertraging zal oplopen. Het kab...
Het Avondblad van 8 februari Radio Tequila wandelt weer op Valentijn De lokale Radio Tequila uit Deinze houdt zondag 10 februari al voor de vijftiende keer een Valentijnswandeling. Het wordt een proef- en s...
Het Avondblad van 6 februari (video) News City heeft meiboom Aan het Antwerpse Mediaplein, vlakbij het Centraal Station, werd vandaag het hoogste punt van het nieuwe gebouw van De Persgroep bereikt en wordt de ruwb...
VRM: “Erkenningen zijn definitief” Vernietigingsarrest of niet, de bestaande erkenningen en zendvergunningen bestaan nog altijd en ze zijn definitief voor zover er geen beroep werd ingesteld. Hiermee verwijst de ...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
2 Personen die reageerden
Patrick MoedbeckDimitri Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Dimitri
Gast
Dimitri

Geen storingen maken? Vorige week werd City-Music in Denderbelle met momenten weg gedrukt door Stad die op dezelfde 107.8 zit.

Patrick Moedbeck
Gast
Patrick Moedbeck

Het feit dat tientallen lokale radio’s nog niet mogen uitzenden is een echte schande! Het kost hen duizenden luisteraars en een pak inkomsten voor gemiste reclame. VRM stelde in het verleden zulke maatregelen voor bij vastgestelde overtredingen (klachten) van radiostations die bijvoorbeeld een hoger zendvermogen gebruikten dan toegestaan. Een uitzendverbod van 10 dagen werd toen als een zware sanctie voorzien.

Meer in Actueel
Het niet gesproken Radioblad op donderdag
Houden kippen van MNM of van StuBru?
‘Lokale radiosector geen marginaal gegeven’
Het niet gesproken Radioblad op woensdag (audio)
Radio 1 stuurt je naar Gent of… London (video)
3FM: ‘Andere Serious Request’ op komst (video)
Sluiten