fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Plaatje maar weer (11)

Wat nu precies de dekking van de tekst ouwehoeren doe je in de Bijenkorf inhield, weet ik na jaren nog niet, maar de uitdrukking blijft me altijd bij. Net als in gelul kan je niet wonen van wijlen Jan Schaefer, politicus die deze tekst hanteerde tijdens oeverloze parlementaire discussies over woningnood. Deze tekst werd als ‘onwelvoeglijk’ bestempeld en later aangepast naar in geouwehoer kan je niet wonen. En vandaag gaat het hier over ouwehoeren… 

De term ‘ouwehoer’ is afkomstig uit de prostitutie-wereld, aangezien aangenomen wordt dat oudere prostituees minder vleselijk actief zijn en dus hun tijd vullen met… Precies. Gordon, die Amsterdamse kwelende opvaller is zo’n typisch voorbeeld van een ouwehoer. Schrijft zijn levensverhaal, blijkbaar vol met leugens en aantijgingen en de pers heeft niks anders te doen dan hier overdreven aandacht aan te besteden.

Gelukkig is er in België een hooglerares, ene juffrouw Vercauteren die met haar boek ‘Geen commentaar’ aan woordvoerders en persverantwoordelijken laat weten hoe je zonder te ouwehoeren, toch de aandacht op je kan laten vestigen. Ze heeft zowaar 101 tips hiervoor verzameld. De recensent – ook een ouwehoer – merkt op dat vandaag de dag toch iedereen woordvoerder is dankzij de sociale media en dat je dus geen persbulletins moet maken om de publiciteit te zoeken.

“Nee”, zegt zij, “het is wel degelijk een vak om als woordvoerder jezelf, je bedrijf of wat dan ook in de kijker te zetten, of juist uit de kijker zien weg te houden. Op een ongelukkig moment een microfoon of camera voor je krijgen en te reageren met Geen Commentaar, is dodelijk. Dat is toegeven, arrogant of onwetendheid. Geouwehoer dus”. 

Het woord voeren moet in je zitten en is maar moeizaam aan te leren. Kijk eens naar voetbaltrainers; ondanks dat ze deftig gladgestreken kostuums dienen te dragen en naast de voetbaltraining verbale communicatie hebben moeten ondergaan, zitten die toch meestal een partij te ouwehoeren dat het niet mis is. 

Persverantwoordelijken: een woordvoerder die via telefoon of computer contact met de pers dient te leggen dus. Zo’n ouwehoer stelt een bulletin op, zet dat op mail, gericht aan zo’n honderd of meer e- mailadressen, met het verzoek aan de inhoud aandacht te besteden.

Laatst arriveerde hier weer zo’n persbulletin van Stad Antwerpen. De ombudsvrouw zou die avond het jaarverslag uit de doeken komen doen. Maar dit persbericht werd onder EMBARGO geventileerd, want het mocht pas na 19:00 uur of zo rondgeroepen worden. Geouwehoer dus… niks rondroepen, de deleteknop was weer handig. 

Publiciteit zoeken op een ludieke wijze, scoort statistisch gezien dikwijls nog het best. Meestal heeft het niets van doen met het product of bedrijf, doch de naamsbekendheid vaart er wel bij. Pornhub, zo’n pornosite waar u en ik nooit op kijken dus, wist onlangs opvallend de aandacht op haar aanwezigheid te vestigen door nog maar eens in te spelen op de selfie rage met op de achtergrond een vreemd sex-klinkend plaatsnaambord. De inwoners en/of de selfie maker die bijvoorbeeld met het bord Anus, Fucking, Kut of Dildo etc. op de foto staan, kregen een jaarabonnemnent om op de Pornhub-site free te surfen. Geouwehoer dus, maar wel effectief… 

Ten slotte nog een andere categorie ouwehoeren, de als paddestoelen uit de grond schietende misdaadverslaggevers…. Is daar een specifieke journalistieke opleiding voor? Met het immer toenemende aantal liquidaties en aanslagen geeft dat voldoende stof om de misdaad te verslaan. Een willekeurig verslag; “Vanmiddag is even na twee uur een aanslag gepleegd door twee onbekende personen op een scooter die van dichtbij een serie kogels afvuurden op een nog onbekend slachtoffer, de politie tast nog in het duister, maar houdt er rekening mee dat het om een afrekening gaat. Tot zover, terug naar de studio” 

Wat een geouwehoer. Plaatje maar weer….


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

(Het) Paradijs is op YouTube te zien (video)

Radio Paradijs was vermoedelijk de zeezender met het kortste bestaan ooit. Op 1 augustus 1981 Lees verder

Plaatje maar weer – 70 (video)

BBC zou volgens Boris zenders moeten verkopen Het wordt steeds leuker met die Brexit. Omdat Lees verder

Plaatje maar weer – 69 (video)

Storm raast door medialand De Ciara-storm raasde door West-Europa met af en toe orkaankracht. Ja, Lees verder

Plaatje maar weer – 68 (video)

Find Love! Dating online. Tof, leuk en spannend. Maar waarom eigenlijk? Alleen omdat je met Lees verder

Plaatje maar weer – 67 (video)

Hilversum 3 bestond nog niet In de Begijnenstraat, de beruchte gevangenis in Antwerpen, zijn twee Lees verder

Plaatje maar weer – 66

Radio kopen? Morgen geleverd! Had ik dat geweten, dan had ik wel een ander beroep Lees verder

Plaatje maar weer – 65 (video)

Het geschiedde in die dagen Jaren geleden was kerst een feest ter ere van de Lees verder

Plaatje maar weer – 64 (video)

Rotterdam heeft ze al binnen (zonder centen) Vrijwilligers op het Eurosongfestival dat volgend jaar in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Het Avondblad van 2 april (audio)

Caroline krijgt plekje op Londense DAB+

Het Radioblad van 2 april is het laatste (audio)

Sluiten