fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Plaatje maar weer – 26 (video)

Niks geen kamerbrede flatscreens, gewoon een bolle beeldbuis met bijbehorende televisietafel op wieltjes. Niks afstand te bedienen, gewoon opstaan om het geluid harder of zachter te zetten, niks zappen, want je had toch maar één kanaal. Met een beetje geluk had je misschien twee ‘netten’.

Spannende zwart/wit televisie met omroepsters die je indringend informeerden over de maximaal drie programma’s die je die avond voorgeschoteld kreeg. Het geheel begon pas om 19:00 uur en rond 23:00 was het feest voorbij, want omroepster en technici moesten nog de laatste trein kunnen halen en het kijkvolk moest naar bed, anders volgde er werkverzuim de volgende morgen. Zo begon men toen al met manipuleren. Ooit heeft men zelfs het waterverbruik gemeten na afloop van de uitzending; wc’s doortrekken.

Wat hadden we zoal aan programma’s: het journaal, stichtelijk gebracht à la het Polygoon Bioscoop Journaal, een diepgaand interview met, afhankelijk van de uitzendende omroep, een dominee, pater of boekschrijver. Met een beetje geluk nog een voor televisie bewerkt bekend theaterstukje en alweer de dagsluiting met volkslied. Daarna sneeuw…

Eén keer in de week, ook nog aandacht voor de jeugd met bijvoorbeeld een programma als ‘Top of Flop’ waarin later zeer beroemde artiesten middels het afspelen van hun nieuwste plaatje meestal werden afgezeken door een onbekwame jury. Af en toe ‘Nieuwe Oogst’, waar nieuw talent een kans kreeg en vond de jury het niks dan draaiden ze gewoon het podium weg onder het geluid van hinnikende paarden.

Dus feitelijk is er niet zoveel veranderd in vergelijking met de hedendaagse televisie. OK, ’t is kleur, kamerbreed, je zapt je het lazerus vanwege de aangeboden tig kanalen, het begint niet om 19:00 uur en stopt helemaal niet meer. De simpele muziek-afzeik-programma’s en talentenjachten hebben plaats gemaakt voor enorme shows met (nog) onbekend talent die laten zien en horen hoe goed ze bekende artiesten kunnen coveren.

Een zooi omlaag gevallen ex-artiesten of producers zitten klaar om met voorgekauwde teksten en oneliners de prestaties neer te sabelen of te prijzen. Van de meeste winnaars hoor je nooit meer wat. Net als vroeger, vermaak-televisie ten koste van…

Wat ze toen, gelukkig nog niet kenden, was reality-tv. Van die vergezochte programma’s met zogenaamde spontane beelden van gewone mensen in de miserie zoals daar zijn: ‘Red mijn verbouwing’, ‘Red mijn vakantie’, ‘Rommel zolder wordt droomhuis’, ‘Boeven uit de bouw’ tot en met’ Bonje met de buren’ (niet limitatief).

Allemaal fake en overgeproduceerd, maar het vult zeg maar. Als hier een beetje de klad inkomt, vliegt men in de meer relatie-getinte programma’s als ‘Temptation Island’ waar letterlijk de spetters van afvliegen. Eenmaal de buiken hier vol van krijg je Linda de Mol, die nu zelfs haar eigen neefje gaat interviewen, of ‘Huizenjagers’, een koppel dat niet gewoon een betaalbaar rijtjeshuis gaat jagen, nee gewoon een kerk, kapel of vuurtoren om in te gaan wonen.

In een uit de UK gekocht programma ‘Oh my God’, gaan een paar bijna-hoeren, die verslaafd zijn aan geld, seks, drugs en meer van dat, drie weken in een klooster om dat allemaal af te leren. Mijn hoela ja… Als er maar camera’s bij zijn en er betaald wordt. Zelfs die nonnen zijn commercieel geworden.

En als dat niet genoeg is hebben we ‘Typsy’, hierin gaan twee zusjes zich een aantal weken lam zuipen om te zien hoe dat gaat. Interessante televisie, maar het beweegt. Er is ook nog een programma dat ‘Zullen we een spelletje doen?’ heet. Geen idee, ‘Mens erger je niet?’ Liever dat dan ‘Geer & Goor’, die hun nichtelijke ruzie hebben bijgelegd voor veel geld. Binnenkort knalt ook Ria Bremer, bijna 80, op uw scherm met het programma ‘Hoe bevalt NL?’ Ja de inhoud dekt de lading. Pfff…

En als er in de vorige eeuw al iets op kookgebied op tv was, dan zag je een gewone kok die in een ouderwetse kleine simpele keuken uiteenzette hoe je eieren met spek moest bakken. Waar zijn die gewone koks? Je hebt nu alleen nog maar Topchefs, Sterrenchefs, Masterchefs, zelfs Verrassingschefs, die in een imposante studio-keuken, die niemand thuis heeft, de meest exquise gerechten klaarstomen met zoveel verschillende ingrediënten die ze zelfs in alle Albert Heijns niet in huis hebben.

Hoe je het ook bekijkt en dat is het meest lachwekkende, sinds de eerste tv-uitzending is nog altijd het journaal het meest bekeken programma. Plaatje maar weer…


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Sociale media, internationaal onmisbaar geworden in de samenleving en waar het allemaal niet voor ge/misbruikt
De geschiedenis herhaalt zich... Tot 1974 lagen er (radio)piratenschepen voor het Nederlandse Scheveningen. Vanaf de
Na enig verstek (sorry en dank voor overnames), wederom een bijdrage van uw on-vaste columnist.
Deze keer geen ‘Johan Van Hee versus BB’. En sorry voor mijn afwezigheid afgelopen woensdag,
Ja, Johan is terug thuis. Weliswaar in een urne, maar hij is terug. Dank aan
Hij is terug thuis weliswaar in een urne, maar hij is terug. Dank aan zijn
Naar aanleiding van het overlijden van Johan ‘Rood’ Vanhee, is Ben Bode zondag jongstleden van
Naar aanleiding van het overlijden van Johan 'Rood' Vanhee, maandag 18 maart jongstleden, schreef één

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
0 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
1 Personen die reageerden
Johan Van Hee Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Johan Van Hee
Gast
Johan Van Hee

Veel herinneringen hier. Zoals hoe TV kijken vroeger een hele spannende beleving was. Televisie aan zetten! Een hele tijd wachten tot de buizen op temperatuur waren. Eerst kwam het geluid en dan pas het beeld. Slechts enkele programma’s in kleur. Van kanaal veranderen ging nog met een knop waar je verdomd hard op moest drukken. Niet vanuit je luie zetel zappen. De geur van de gratis ozon door de hoogspanning. Je kon nog sneeuw zien op je TV, ruis horen (met of zonder Willem), de buren konden nog op je zenuwen werken als hun elektrische toestellen hinderlijke streepjes gaven in het beeld. En soms ging het goed mis als er weer een buis, weerstand of condensator ontplofte, of nog erger heel de woning in de fik ging. Toen er nog een plaatje was met; even geduld aub of storing omdat één of andere sul de kabel eruit getrokken had. Toen was TV nog een hele beleving. Nu is er niets meer aan. Gebeurt er niets meer en is er niets meer te zien dan onzin. Waar zijn de leuke programma’s van toen in een nieuw jasje. Geen toneel stukken meer maar wel goede tijden slechte tijden en thuis. Het zijn dus duidelijk slechte tijden. De tijd toen de ORTF 1 al in HD kwaliteitsbeeld uitzond met zijn 819 lijnen beeld. Later weer afgeschaft en dan nu weer gepresenteerd in een nieuw jasje met de naam HD. Johan Van Hee

Meer in Column
Kicken op radio en zo (9)

Kolder en Klodder – 36 (video)

De Playa Papers – 6 (audio)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 30 (video)

Nostalgische column Hans Knot – 34 (video)

De Coverack Dossiers (14)

Sluiten