RadioVisie

  • .
    .

Plaatje maar weer – 26 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Niks geen kamerbrede flatscreens, gewoon een bolle beeldbuis met bijbehorende televisietafel op wieltjes. Niks afstand te bedienen, gewoon opstaan om het geluid harder of zachter te zetten, niks zappen, want je had toch maar één kanaal. Met een beetje geluk had je misschien twee ‘netten’.

Spannende zwart/wit televisie met omroepsters die je indringend informeerden over de maximaal drie programma’s die je die avond voorgeschoteld kreeg. Het geheel begon pas om 19:00 uur en rond 23:00 was het feest voorbij, want omroepster en technici moesten nog de laatste trein kunnen halen en het kijkvolk moest naar bed, anders volgde er werkverzuim de volgende morgen. Zo begon men toen al met manipuleren. Ooit heeft men zelfs het waterverbruik gemeten na afloop van de uitzending; wc’s doortrekken.

Wat hadden we zoal aan programma’s: het journaal, stichtelijk gebracht à la het Polygoon Bioscoop Journaal, een diepgaand interview met, afhankelijk van de uitzendende omroep, een dominee, pater of boekschrijver. Met een beetje geluk nog een voor televisie bewerkt bekend theaterstukje en alweer de dagsluiting met volkslied. Daarna sneeuw…

Eén keer in de week, ook nog aandacht voor de jeugd met bijvoorbeeld een programma als ‘Top of Flop’ waarin later zeer beroemde artiesten middels het afspelen van hun nieuwste plaatje meestal werden afgezeken door een onbekwame jury. Af en toe ‘Nieuwe Oogst’, waar nieuw talent een kans kreeg en vond de jury het niks dan draaiden ze gewoon het podium weg onder het geluid van hinnikende paarden.

Dus feitelijk is er niet zoveel veranderd in vergelijking met de hedendaagse televisie. OK, ’t is kleur, kamerbreed, je zapt je het lazerus vanwege de aangeboden tig kanalen, het begint niet om 19:00 uur en stopt helemaal niet meer. De simpele muziek-afzeik-programma’s en talentenjachten hebben plaats gemaakt voor enorme shows met (nog) onbekend talent die laten zien en horen hoe goed ze bekende artiesten kunnen coveren.

Een zooi omlaag gevallen ex-artiesten of producers zitten klaar om met voorgekauwde teksten en oneliners de prestaties neer te sabelen of te prijzen. Van de meeste winnaars hoor je nooit meer wat. Net als vroeger, vermaak-televisie ten koste van…

Wat ze toen, gelukkig nog niet kenden, was reality-tv. Van die vergezochte programma’s met zogenaamde spontane beelden van gewone mensen in de miserie zoals daar zijn: ‘Red mijn verbouwing’, ‘Red mijn vakantie’, ‘Rommel zolder wordt droomhuis’, ‘Boeven uit de bouw’ tot en met’ Bonje met de buren’ (niet limitatief).

Allemaal fake en overgeproduceerd, maar het vult zeg maar. Als hier een beetje de klad inkomt, vliegt men in de meer relatie-getinte programma’s als ‘Temptation Island’ waar letterlijk de spetters van afvliegen. Eenmaal de buiken hier vol van krijg je Linda de Mol, die nu zelfs haar eigen neefje gaat interviewen, of ‘Huizenjagers’, een koppel dat niet gewoon een betaalbaar rijtjeshuis gaat jagen, nee gewoon een kerk, kapel of vuurtoren om in te gaan wonen.

In een uit de UK gekocht programma ‘Oh my God’, gaan een paar bijna-hoeren, die verslaafd zijn aan geld, seks, drugs en meer van dat, drie weken in een klooster om dat allemaal af te leren. Mijn hoela ja… Als er maar camera’s bij zijn en er betaald wordt. Zelfs die nonnen zijn commercieel geworden.

En als dat niet genoeg is hebben we ‘Typsy’, hierin gaan twee zusjes zich een aantal weken lam zuipen om te zien hoe dat gaat. Interessante televisie, maar het beweegt. Er is ook nog een programma dat ‘Zullen we een spelletje doen?’ heet. Geen idee, ‘Mens erger je niet?’ Liever dat dan ‘Geer & Goor’, die hun nichtelijke ruzie hebben bijgelegd voor veel geld. Binnenkort knalt ook Ria Bremer, bijna 80, op uw scherm met het programma ‘Hoe bevalt NL?’ Ja de inhoud dekt de lading. Pfff…

En als er in de vorige eeuw al iets op kookgebied op tv was, dan zag je een gewone kok die in een ouderwetse kleine simpele keuken uiteenzette hoe je eieren met spek moest bakken. Waar zijn die gewone koks? Je hebt nu alleen nog maar Topchefs, Sterrenchefs, Masterchefs, zelfs Verrassingschefs, die in een imposante studio-keuken, die niemand thuis heeft, de meest exquise gerechten klaarstomen met zoveel verschillende ingrediënten die ze zelfs in alle Albert Heijns niet in huis hebben.

Hoe je het ook bekijkt en dat is het meest lachwekkende, sinds de eerste tv-uitzending is nog altijd het journaal het meest bekeken programma. Plaatje maar weer…


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

(Het) Paradijs is op YouTube te zien (video)

Radio Paradijs was vermoedelijk de zeezender met het kortste bestaan ooit. Op 1 augustus 1981 Lees verder

Plaatje maar weer – 70 (video)

BBC zou volgens Boris zenders moeten verkopen Het wordt steeds leuker met die Brexit. Omdat Lees verder

Plaatje maar weer – 69 (video)

Storm raast door medialand De Ciara-storm raasde door West-Europa met af en toe orkaankracht. Ja, Lees verder

Plaatje maar weer – 68 (video)

Find Love! Dating online. Tof, leuk en spannend. Maar waarom eigenlijk? Alleen omdat je met Lees verder

Plaatje maar weer – 67 (video)

Hilversum 3 bestond nog niet In de Begijnenstraat, de beruchte gevangenis in Antwerpen, zijn twee Lees verder

Plaatje maar weer – 66

Radio kopen? Morgen geleverd! Had ik dat geweten, dan had ik wel een ander beroep Lees verder

Plaatje maar weer – 65 (video)

Het geschiedde in die dagen Jaren geleden was kerst een feest ter ere van de Lees verder

Plaatje maar weer – 64 (video)

Rotterdam heeft ze al binnen (zonder centen) Vrijwilligers op het Eurosongfestival dat volgend jaar in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Johan Van Hee
Johan Van Hee
20 augustus 2018 - 13:58 13:58

Veel herinneringen hier. Zoals hoe TV kijken vroeger een hele spannende beleving was. Televisie aan zetten! Een hele tijd wachten tot de buizen op temperatuur waren. Eerst kwam het geluid en dan pas het beeld. Slechts enkele programma’s in kleur. Van kanaal veranderen ging nog met een knop waar je verdomd hard op moest drukken. Niet vanuit je luie zetel zappen. De geur van de gratis ozon door de hoogspanning. Je kon nog sneeuw zien op je TV, ruis horen (met of zonder Willem), de buren konden nog op je zenuwen werken als hun elektrische toestellen hinderlijke streepjes gaven in het beeld. En soms ging het goed mis als er weer een buis, weerstand of condensator ontplofte, of nog erger heel de woning in de fik ging. Toen er nog een plaatje was met; even geduld aub of storing omdat één of andere sul de kabel eruit getrokken had. Toen was TV nog een hele beleving. Nu is er niets meer aan. Gebeurt er niets meer en is er niets meer te zien dan onzin. Waar zijn de leuke programma’s van toen in een nieuw jasje. Geen toneel stukken meer maar wel goede tijden slechte tijden en thuis. Het zijn dus duidelijk slechte tijden. De tijd toen de ORTF 1 al in HD kwaliteitsbeeld uitzond met zijn 819 lijnen beeld. Later weer afgeschaft en dan nu weer gepresenteerd in een nieuw jasje met de naam HD. Johan Van Hee

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x