fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Plaatje maar weer – 31 (video)

De vroegere Veronica en nu Nederlandse Top 40 verdwijnt van de radio! Niet echt. Even leek het er op. Je schrikt ervan. Meer dan vijftig jaar de best verkochte hits in volgorde aangekondigd met ronkende motoren, die tot het verleden gingen behoren? Goed voor een nachtmerrie. Ik laat je de nare droom mee beleven.

Was het niet prachtig om op zaterdagochtend zo’n gedrukt exemplaar te gaan halen, om dan te zien wie er op nummer 1 stond? Daarna ’s middags de radio loeihard aan om al die hits te horen? Bijna alle veertig liedjes in die lijst waren echte hits, dus dat was twee uur genieten en ze waren allemaal kort van duur. Opnemen op band was voor Ben toen nog niet mogelijk, dus bleef alleen het luisteren over en met genoegen.

Natuurlijk niet wetende dat er flink gesmokkeld werd met de samenstelling van die lijst. Trouwens wat kon mij dat schelen. De hits wilde ik horen en die kreeg ik dan ook. Ik wist toen ook niet dat die dj’s (links op het gedrukte exemplaar) meestal onder een andere naam zogenaamd mee-produceerden aan de liedjes in de lijst en daardoor tot hits werden gedraaid.

Ik wist ook niet dat nummer 1 ergens in 1968 ’Kom uit de bedstee’ van Egbert Douwe door Rob Out (toen hoofd-discjockey bij Veronica) was ingezongen en het nummer daarom helemaal bovenaan stond. Ik wist ook niet dat Veronica-woordvoerders in het buitenland zich aanmeldden als vertegenwoordigers van de Royal Dutch Broadcast Organization omdat ze zich schaamden voor de naam Veronica.

Ik wist niet dat vele Nederlandse hits vertaalde liedjes van buitenlandse oorsprong waren, omdat de platenmaatschappijen en de radio wel zorgden dat je het origineel nooit hoorde. Ik wist niet dat platenwinkels – ja die bestonden toen – die hele top 40 in huis moesten halen en betalen.

Wat een belevenis als je dan centjes kreeg om zo’n plaatje te gaan kopen en thuis op je pickupje kapot te spelen, omdat ze er dan niet doorheen lulden. Ik wilde ook dj worden, maar toen mijn intelligentia de kop begon op te steken, zag ik daar vanzelfsprekend vanaf.

De ene hit na de andere uit zo’n lullig transistorradiootje aan je oor, ja de top 40 was mijn favoriete programma. Na jaren werd de muziek anders, de plaatjes langer en de dj’s vervelender, of lag dat aan mijn belevenis?

Als ik nu op die internetradio’s en sommige AM-zendertjes zo’n hufter een top 40 van toen hoor presenteren met stipnoteringen, data en nog meer scheurende motoren, dan begin ik niet goed te worden. We weten het nu wel en het merendeel van die plaatjes staan in de kast. Ik hoef niet meer te weten dat ‘Hey Jude’ vanuit niks op nummer 1 is binnengekomen.

Jammer dat zo’n top 40 zo aan kwaliteit heeft moeten inboeten. Net toen ik dat heel, heel erg begon te vinden, liep het wekkertje af. Hé, zucht… De lijst der lijsten verdwijnt dan toch niet. Prima, want dat hebben de uitvinders ervan niet verdient. Qmusiq gaat ermee door waar Radio 538 ermee ophoudt. Dank voor die mooie tijd. Plaatje maar weer……

° In beeld Rob Out, Pistolen Paultje (Wilkings) en Joost de Draaier


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
Spotlight
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Wordt de Norderney (voormalig zendschip van Radio Veronica) dan toch niet afgezonken op 31 augustus
ELLENDE, veel ellende in de wereld...  Eerst Johan (Rood) Van Hee een partijtje begraven, dan
Johan Vanhee, in radiomiddens beter bekend als Johan Rood, die op 18 maart 2019 overleed, wordt
Talkshows Ja, na noodlottige ongevallen is uw vervelende columnist terug van weg geweest... Dank voor
Sociale media, internationaal onmisbaar geworden in de samenleving en waar het allemaal niet voor ge/misbruikt
De geschiedenis herhaalt zich... Tot 1974 lagen er (radio)piratenschepen voor het Nederlandse Scheveningen. Vanaf de
Na enig verstek (sorry en dank voor overnames), wederom een bijdrage van uw on-vaste columnist.
Deze keer geen ‘Johan Van Hee versus BB’. En sorry voor mijn afwezigheid afgelopen woensdag,

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Column
Kicken op radio en zo (15)

Kolder en Klodder – 42 (video)

De Playa Papers – 12 (audio & video)

Rob voer een laatste keer uit met SMC

Het vinylmoment van Manneke Pop – 36 (video)

Nostalgische column Hans Knot (40)

Sluiten