RadioVisie

  • .
    .

Plaatje maar weer – 31 (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De vroegere Veronica en nu Nederlandse Top 40 verdwijnt van de radio! Niet echt. Even leek het er op. Je schrikt ervan. Meer dan vijftig jaar de best verkochte hits in volgorde aangekondigd met ronkende motoren, die tot het verleden gingen behoren? Goed voor een nachtmerrie. Ik laat je de nare droom mee beleven.

Was het niet prachtig om op zaterdagochtend zo’n gedrukt exemplaar te gaan halen, om dan te zien wie er op nummer 1 stond? Daarna ’s middags de radio loeihard aan om al die hits te horen? Bijna alle veertig liedjes in die lijst waren echte hits, dus dat was twee uur genieten en ze waren allemaal kort van duur. Opnemen op band was voor Ben toen nog niet mogelijk, dus bleef alleen het luisteren over en met genoegen.

Natuurlijk niet wetende dat er flink gesmokkeld werd met de samenstelling van die lijst. Trouwens wat kon mij dat schelen. De hits wilde ik horen en die kreeg ik dan ook. Ik wist toen ook niet dat die dj’s (links op het gedrukte exemplaar) meestal onder een andere naam zogenaamd mee-produceerden aan de liedjes in de lijst en daardoor tot hits werden gedraaid.

Ik wist ook niet dat nummer 1 ergens in 1968 ’Kom uit de bedstee’ van Egbert Douwe door Rob Out (toen hoofd-discjockey bij Veronica) was ingezongen en het nummer daarom helemaal bovenaan stond. Ik wist ook niet dat Veronica-woordvoerders in het buitenland zich aanmeldden als vertegenwoordigers van de Royal Dutch Broadcast Organization omdat ze zich schaamden voor de naam Veronica.

Ik wist niet dat vele Nederlandse hits vertaalde liedjes van buitenlandse oorsprong waren, omdat de platenmaatschappijen en de radio wel zorgden dat je het origineel nooit hoorde. Ik wist niet dat platenwinkels – ja die bestonden toen – die hele top 40 in huis moesten halen en betalen.

Wat een belevenis als je dan centjes kreeg om zo’n plaatje te gaan kopen en thuis op je pickupje kapot te spelen, omdat ze er dan niet doorheen lulden. Ik wilde ook dj worden, maar toen mijn intelligentia de kop begon op te steken, zag ik daar vanzelfsprekend vanaf.

De ene hit na de andere uit zo’n lullig transistorradiootje aan je oor, ja de top 40 was mijn favoriete programma. Na jaren werd de muziek anders, de plaatjes langer en de dj’s vervelender, of lag dat aan mijn belevenis?

Als ik nu op die internetradio’s en sommige AM-zendertjes zo’n hufter een top 40 van toen hoor presenteren met stipnoteringen, data en nog meer scheurende motoren, dan begin ik niet goed te worden. We weten het nu wel en het merendeel van die plaatjes staan in de kast. Ik hoef niet meer te weten dat ‘Hey Jude’ vanuit niks op nummer 1 is binnengekomen.

Jammer dat zo’n top 40 zo aan kwaliteit heeft moeten inboeten. Net toen ik dat heel, heel erg begon te vinden, liep het wekkertje af. Hé, zucht… De lijst der lijsten verdwijnt dan toch niet. Prima, want dat hebben de uitvinders ervan niet verdient. Qmusiq gaat ermee door waar Radio 538 ermee ophoudt. Dank voor die mooie tijd. Plaatje maar weer……

° In beeld Rob Out, Pistolen Paultje (Wilkings) en Joost de Draaier


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

(Het) Paradijs is op YouTube te zien (video)

Radio Paradijs was vermoedelijk de zeezender met het kortste bestaan ooit. Op 1 augustus 1981 Lees verder

Plaatje maar weer – 70 (video)

BBC zou volgens Boris zenders moeten verkopen Het wordt steeds leuker met die Brexit. Omdat Lees verder

Plaatje maar weer – 69 (video)

Storm raast door medialand De Ciara-storm raasde door West-Europa met af en toe orkaankracht. Ja, Lees verder

Plaatje maar weer – 68 (video)

Find Love! Dating online. Tof, leuk en spannend. Maar waarom eigenlijk? Alleen omdat je met Lees verder

Plaatje maar weer – 67 (video)

Hilversum 3 bestond nog niet In de Begijnenstraat, de beruchte gevangenis in Antwerpen, zijn twee Lees verder

Plaatje maar weer – 66

Radio kopen? Morgen geleverd! Had ik dat geweten, dan had ik wel een ander beroep Lees verder

Plaatje maar weer – 65 (video)

Het geschiedde in die dagen Jaren geleden was kerst een feest ter ere van de Lees verder

Plaatje maar weer – 64 (video)

Rotterdam heeft ze al binnen (zonder centen) Vrijwilligers op het Eurosongfestival dat volgend jaar in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx